A- B- C- och D – Människor? (Tankegångar Och Fakta i Repris) // Kao

 

Förr fanns det ADEL, PRÄSTER, BORGARE och BÖNDER. Nu är det annat som gäller.

Aldrig har väl nästan alla haft det så bra i Sverige som under 70-talet, men nu rivs skyddsnätet ner. Skyddet för de som har det sämst ekonomiskt och socialt. Det fanns marginaliserade människor då också, men de var i minoritet. Nu tycks trenden vända ordentligt.

Numera finns det, som jag kallar det, FYRA GRUPPERINGAR, som jag väljer kalla A-, B-, C-, och D-människor. Här är min beskrivning av grupperna:

——————-

A-MÄNNISKORNA: De som är födda rika, eller de som arbetat sej upp till en förmögenhet som Ikeas Ingvar Kamprad. Här finns politiker, generaldirektörer, Scandiachefer, Volvochefer, Telia- och Vatenfallchefer, politiker etc etc. Vi har de som har skaffat sej förmåner genom att ‘klia rygg’ och spelat golf och badat bastu ihop och på så sätt gett varandra otroliga löner och fallskärmsavtal och pensioner. Samt i vissa fall även upplysningar, som heter “insideraffärer“ och är brottsligt. Men det anser de här personerna inte att de sysslar med: de ‘diskuterar endast det ekonomiska läget.

Avdankade politiker och såna som klantat sej ordentligt, de som köpt gods och drar in miljoner i BIDRAG från EU i jordbruksstöd, ofta för att INTE odla men däremot hålla landskapet öppet. Här har vi också såna som blivit landshövdingar pga dåligt uppförande på riksdagsposter, en välbetald reträttpost. Generaldirektörer på statliga verk tillhör också denna grupp.

Dessa personer sitter alltid säkra och kommer aldrig behöva lämna A-människorna ekonomiskt och socialt. Det enda som hindrar dem, som de inte kan köpa för pengar är äkta kärlek och hälsa. Visserligen kan de gå före i sjukvårdsköer och betala stora summor för sjukvård i Sverige eller utomlands. Men liksom alla andra människor är de inte odödliga.

De kan också drabbas av depressioner som vem som helst. De är ju trots allt inte mer än människor. Även missbruk, men det märks sällan utåt eftersom de med sina pengar kan köpa sej privat behandling. Ofta utomlands. Här kan finnas incest och / eller våld mot barn eller partner, i samma utsträckning som hos B-laget men inte lika utbrett som i C- laget. Här döljs det mycket väl och man har advokater och andra proffs som täcker upp om det blir problem.

Även när det gäller deras barn. Brottslighet förekommer i form av insideraffärer och annat jag redan nämnt, men man ser sej själv inte som en brottsling i dessa kretsar. Barnen börjar ofta arbeta i familjeföretag eller hos vänner till A-laget och har ett utbrett kontaktnät för detta ändamål.

Självklart kan dessa personer vara hur trevliga och sociala som helst privat, som vem, som helst. Men i jobbet har de ofta medarbetare som håller ordning på dem och deras business och förser dem med den info de anser sej behöva och som skriver avtal om vilka löner och andra förmåner de anses vara värda. Många i A-laget har helt tappat greppet om vilka summor de egentligen tilldelas. De har stor makt.

—————

B-MÄNNISKORNA: Den största gruppen. Medelklassen, som tjänar bra med pengar, är välutbildade och har Volvo, villa och vovve. Jurister, civilekonomer, civilingenjörer, mediefolk, läkare, lärare, mellanchefer, högre tjänstemän; den välmående medelklassen. Etc etc .De har oftast ingen större förmögenhet , de har stora lån på hus och kapitalvaror. Konsumerar mycket.

Många arbetar hårt och många är karriärsugna. Barnen har oftast mycket långa dagistider. Eller också anställer man en person ur C-människornas krets, som trots att dessa själva  har egna hem och barn att sköta, kan städa B-människornas hem och hämta deras barn på dagis och skola, handla mat etc etc. Om B-människorna anser sej ha råd med det. C-människornas tjänster är också avdragsgilla.

Ofta har B-människorna fullt upp med träning, möten och kurser och hinner sällan träffa sina barn. Många av dem kan man se med panik i blicken, filofaxen i ena handen och mobilen i den andra, skynda mellan möten, arbetet och andra sammankomster. Stress p.g.a detta kan få dem att gå in i väggen och bli utbrända.

Många av B-människornas föräldrar är från arbetarklassen och har slitit hårt för att deras barn ‘ska bli något’ de själva drömde om men aldrig hade möjlighet att förverkliga i sina egna liv. När dessa föräldrar är gamla och sitter på ‘hemmet’ får de inte så ofta besök  och B-människorna känner ofta stor skuld och skam p.g.a detta. Men de har inte tid! Tiden är den största bristvaran hos B-människorna. Även om de har hemhjälp.

B-människorna kan gifta upp sej i A-laget, men de kan också halka ner till C-laget. Det händer vid t.ex långtidssjukskrivning, oväntad plötslig arbetslöshet, skilsmässa, missbruk då fasaden spricker och allt rasar, vid just utbrändhet o.dyl.

B-människorna röstar politiskt ofta efter egen inkomst, vad som kan förbättra just deras tillvaro (som alla andra personer gör… eller?). De kan ofta glida politiskt från rött till blått. Oftast i takt med att inkomsten höjs. Men om de hamnar i C-laget kan de ändra sej och rösta rött igen. Men här finns många som fortfarande röstar rött, oftast  på Miljöpartiet.

En del av B-människorna har missbruksproblem. Våld förekommer men kan döljas bättre än vad det gör i C- och D-laget. Men det förekommer nästan lika frekvent som i dessa grupper. Brottslighet förekommer också. Förutom våld är det oftast bedrägerier och annat. Även stöld (BRÅ-rapport).

—————————-

C-MÄNNISKORNA: är en grupp som blir allt större och större. Här finner vi de mest lågavlönade, som oftast föraktas av delar av B-laget och av dessa kallas lata bidragstagare. Här finns de förtidspensionerade, de långtidssjukskrivna, de arbetslösa, de utbrända och de som glidit ner från B-laget av tidigare nämnda anledningar. Här finner vi oftast de som städar hos A- och B-laget.

Många känner en stor hopplöshet och drabbas därför lättare av depressioner. Många äter lugnande eller antidepressiv medicin för att orka leva och många har det så dåligt ställt ekonomiskt att de alltid måste tänka på och oroa sej för det ska gå ihop.

C-människorna är också de som drabbas mycket hårt av alla nedskärningar och nya avgifter, höjda priser och det sönderslitna sociala skyddsnätet .

C-människornas barn är de som inte kan åka till Åre och åka skidor med klasskompisarna och får alltid höra att det inte finns pengar till det ena eller det andra. I C- laget kan hopplöshet och otrygghet ofta leda till konflikter och missbruk. Här är våld vanligast. Eller rättare sagt: här syns det, eftersom många i C- laget redan har Socialens, Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens ögon på sej. Om C-människorna får ett bra arbete med god lön kan de långsamt glida upp i B-laget. Eller om de gifter sej med någon ur B-laget.

Brottsligheten är högst i denna grupp (BRÅ-rapport). Allt från misshandel och bilstölder till mord och rån. Desperationen är stor bland många ur denna grupp. Ofta just p.g.a brist på pengar och att de inte kan bestämma över sitt eget liv som de i A- och B-laget kan, eftersom personer i C-laget ofta (men inte alls alltid!) har med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan att göra. De hamnar ofta i “Moment 22-liknande situationer” och har ständigt hotet över sig att bli utblottade och hamna i botten på C- laget, om de blir Arbetslösa eller sjukskrivna. Eller rent av i D-laget. De som oftast tar ett kliv ner dit är frånskilda män med missbruksproblem.

———————————–

D-MÄNNISKORNA: är en grupp som också ökar oroväckande mycket. Det är de personer som helt har slutat bry sej. Det är de hemlösa, det är missbrukarna som supit eller knarkat bort hus och familj. Tiggare från sydösteuropa (romer).De som förlorat allt eller aldrig har haft något.

Det är också en del av de psykiskt sjuka som samhället svikit och som inte kan behålla en lägenhet. De slängdes ut i samhället från institutioner som många av dem kände sej hemma på – rakt ut i en okänd värld på 80- och 90-talet under den s.k ‘Psykiatrireformen‘ . De antas klara sej själva, bara de får lägenhet och tar sina mediciner.

Men det fungerar inte alls som myndigheterna önskar och tillsynen och tryggheten för dem är urusel. Deras utbrott av ångest och skräck skrämmer grannarna och p.g.a det blir många av dem vräkta och ansluter sej till de hemlösa och Parkbänksfolket. De marginaliserade. De som lever på Frälsningsarme´ns soppkök, ligger i källare, portuppgångar och t.o.m i tält mitt i vintern. Många av dessa personer är farliga både för sej själva och för övriga medborgare. De levde inte alls upp till psykiatrireformens tankar om att alla skulle ut ur institutionerna. De är ju ingen homogen grupp, de är sjuka människor. Men det förstod inte politikerna – eller också struntade man i hur det skulle gå.

Om D-människorna någonsin glider på skalan, kan de hamna i C- laget. De som slutat med missbruk och kämpat i åratals för att få ordning på sina liv, fixat jobb, bostad och sin ekonomi kan rent av hamna i B-laget. Några har klarat det men de är inte många.

D- laget röstar oftast inte, för de tror det är meningslöst. De är svåra att nå eftersom de inte har fast adress och kan därför heller inte få någon valsedel eller andra myndighetspapper. De bryr sej inte heller om deklarationen eller vad Kronofogden vill dem. De har en typ av gemenskap som håller dem uppe. Olycksbröder och Olyckssystrar.

Våld och brottslighet är hög men lägre än den är i C- laget (BRÅ-rapport). Oftast är det stöld, snatteri och oprovocerad misshandel.

————————–

Så detta är alltså det nya samhället där klyftan mellan de rikaste och de fattigaste aldrig i modern tid varit så stor som nu och värre blir det, enligt alla oberoende rapporter. Fler och fler blir arbetslösa och dessa förväntas att söka arbeten som inte finns.

Ska vi ha det så här?

Annonser

36 svar till “A- B- C- och D – Människor? (Tankegångar Och Fakta i Repris) // Kao

 1. Vad var det profeten sa redan på 80-talet. ”Det kommer att skapas en klyfta” ja skillnader hade man ju hört talas om och de infann sig men rörde mest inkomsterna, men den avgrund många faller ner i nu är ett otäckt varsel.

  • (Vilken profet tänker du på?)Redan Nostradamus sa ju detta på sin tid (jag har hans ”samlade skrifter” i översättning av Åke Ohlmarks). Kommer osökt att tänka på honom och hans varsel om framtiden…Men det mesta kan man ju se med egna ögon och läsa om. Som sagt: klyftan mellan fattig och rik har aldrig avrit så stor som nu och den blir knappast mindre med Alliansen…och avgrunden syns helt klart för de som måste göra sej av med allt de äger och har innan de får hjälp. Alla kan inte arbeta, som Alliansen tror. Det finns olika anledningar till det och det är heller inte alla som är välkomna på arbetsmarknaden. Klart att en arbetsgivare hellre anställer en yngre frisk person än en som har fysiska / psykiska problem och förväntas vara borta från arbetet i perioder.Det är inget roligt samhäller vi har framför oss, direkt. Man kan ju bara hoppas på att De Röda dammar av det numera så förlöjligade ordet SolidaritetMen de har ju också, genom ‘lång och varaktig söndring’ fått svenska folket att rynka på näsan åt sånt. I.a.f den välbeställda medelklassen.Det är obehagligt att se att vissa tjänar lika mycket / månad som andra gör på 5 – 10 år. Vissa har helt tappat respekten för pengars värde medans andra inte har pengar till de mest basala behoven. P.g.a en abrupt, omänsklig politik.SorgligtKao

 2. Ja, det blir verkligen svårare och svårare att göra rätt för sig och ändå ha ett drägligt liv.

 3. Mycket tänkvärt omfattande inlägg :-)En del halvgrova generaliseringar såklart, men jag förstår tanken bakom helt och fullt. Ganska träffande det du skriver om de i A-kategorin som i princip aldrig anser sig som brottslingar, oavsett hur mycket de skattefifflar eller licenssmiter. För de är ju tvingade att begå dessa brott eftersom ”såssarna” beslutat om så hög och orättfärdig skatt… Anser de själva i alla fall.Nedanstående är också en grov generalisering, men det är känslan i resonemanget jag är ute efter: Jag tycker mig märka en tendens till känsla av onåbarhet och ansvarsfrihet hos alltför många i dessa kretsar. Man anser sig inte som brottsling om man pysslar med insideraffärer eller skattefifflar. Man anser sig inte behöva stå till svars för beslut man fattar i regering, landsting, eller kommun, inte ens om man bryter mot lagar i processen. Grundlag och mänskliga rättigheter kommer långt ned på listan över saker man tar hänsyn till. Man ser ned på de som haft oturen att kana in i C eller D-gruppen, för de har ju valt sin situation själva, är de inte starka nog att klara av det, så har de inget existensberättigande enligt gällande socialdarwinism.En sorglig människosyn imho. Jag säger absolut inte att alla i A-gruppen hör till kategorierna blåegoister och empati-intoleranta, men jag är ganska säker på att de flesta blåegoister och empati-intoleranta hör till A-gruppen…

  • Tack. Generalisering är nödvändigt för att korta ner mina tankegånger här. Men det stämmer i sak väldigt väl ändå. Trots att jag skrev detta inlägg för ca 1 – 2 år sen.Just onåbarheten och den undanglidande retoriken tycker jag är fruktansvärt obehaglig, onåbar som du skriver. Att de struntar i TV-licensen är ok, men att andra gör det är både omoraliskt och fel. Ett märkligt sätt att smita undan sitt eget samhällsansvar. De kan ju ändå betala.Jag tycker man har en otäck människosyn och demokratin urholkas sakta men säkert. Att de arbetar för folket tycks inte föresväva Alliansen.Jag skriver också att A-folket kan vara mycket trevliga, liksom flera av B-folket. Naturligtvis.Men det är när man börjar prata politik med dem som man märker vilken människosyn de egentligen har. Jag känner folk ur alla dessa kategorier.Nu måste det bli ett regimskifte, annars går det helt åt skogen för Sverige och medborgarna. Vi har halkat ner till runt 20e plats på välfärdslistan och andra länder ser med förvåning på hur Alliansen monterar ned en välfärd dessa länder själva håller på att bygga upp och ta efter. Inte minst sjukvårdsreformen i USA.

 4. Intressant information om det moderna klassamhället… Riktigt bra skrivet !!! Det kommer nog alltid finnas ett klassamhälle…

  • Jo, det kommer det göra och det är heller inte realistiskt att folk med höga studieskulder och folk utan ska ha samma lön. Eller mycket ansvarsfulla jobb( för egen och / eller andras hälsa, t.ex ), typ läkare och gruvarbetare. De måste få en lön som står i vett och sans till vad de utför. Men en bankdirektör eller yuppie vid ett skrivbord behöver INTE ha miljontals kronor att röra sej med. Hela vårt system med A- och B-aktier är också fel (även enl.EU) för inget annat land har det orättfärdiga tramset kvar. Vad jag vet.KLyftorna minskas ju när vi ökar vanliga löner och regeringen tar ett ordentligt snack med banksektorn och andra liknande privata, som lever i det blå. Med tanke på vad de drar in. Vem kan ens göra slut på så mycket pengar? Det är omoraliskt och det måste de fatta.Inte underligt det blivit bankkriser, som sen svenska folket fått betala dem ur med skattemedel. Inte ens återbetalningsskyldiga blev de! Nu alla höjda avgifter svenskarna TVINGAS betala till dessa skyhöga löner och värre blir det när ‘det kontantlösa samhället’ kommer om 15-20 år. Då är vi totalt i händerna på bankerna.

 5. Jag tycker din text på ett lättfattligt sätt beskriver samhällsutvecklingen mycket bra. Summa sumarum så ÄR det nog så som du beskriver. Naturligtvis med nyanser, men på det stora hela så…Själv står jag vid sidan av alla grupper…Välutbildad, men valt att vara hemma med mina barn. När min lilla dotter dog för tio år sedan insåg jag att TID ÄR OERSÄTTLIG!! och jag väntar mig att mina 5(!)barn turas om att hjälpa mig när jag blir gammal, för man får ingen ATP när man är hemma med barn… Ha det gött!!

  • Klart det är nyanser, men skulle jag skriva allt skulle det bli ett MYCKET långt inlägg…;) men det var så här (och lite mer) jag tänkte när jag skrev inlägget för ca 1-2 år sen och så tänker jag nu också.Beklagar verkligen ditt barns död, men gratulerar till 5 friska. Fattar att du är hemma med dem när du har möjlighet till det. Det kommer de ha glädje av även senare i livet. Klart de hjälper dej då. Kanske du rent av kan öppna något eget när alla är flygfärdiga?Om du har en man kan väl han betala in ATP till dej eftersom du är hemma med barnen?Ha det gott du också.

  • På något sätt ska de kunna det. Eller betala inm en privat pensionsförsäkring till dej – eller både och. Det är inte mer än rätt när du tar hand om era barn. Varför har han inte sagt nåt? Det här är ju allvarligt. Se till att ta ett snack med honom och ordna de här sakerna snarast, så du slipper bli fattigpensionär i framtiden.KramKao

  • Tänk dej bara tanken att han lämnar dej en dag. Sånt kan ju hända. Då står du där utan arbete med en jättetaskig pension och han får allt. Och du som avstått för barnens skull, också skulle tjänat in om du hade arbetat.KramKao

 6. Jag lovar ett säkert, han lämnar mig aldrig, finns inte i hans värld. Han är min tredje make, så jag har erfarehet nog vid det här laget att välja man med omsorg. Vi står gemensamt för allt och vi betalar lån försäkringar o dyligt tillsammans och vi har gemensamt kontrollen över bankkontot, så jag är INTE rädd på den punkten. Däremot vet jag med absolut visshet att döden kan stjäla min trygghet från mig. På en bråkdels sekund går det.Min orättvisa har inte skapats av honom utan av det samhälle som bestämt att det inte finns något värde i att vara hemma med sina barn.För att citera Lenin”Hushållsgöromålen överväldigar kvinnan, kedjar henne till kök och barnkammare, tvingar henne att slösa bort sina krafter på ett arbete som är absurt improduktivt, tarvligt, enerverande, fördummande och nedbrytande” LENINATP för hemmavarande med barn!!!Kram på’re

  • Oj, jag hade inte sett denna kommentar! Skönt för dej att i det 3:e äktenskapet hitta den rätta. Bra att ni gjort upp ekonomiskt mellan er, det var det jag var orolig för. Trots att jag inte känner dej. Det är ju en typisk ‘kvinnofälla’ annars…Nej, man kan aldrig veta hur livet ter sej och jag har själv sett hur det kan ryckas bort på bara en sekund. Folk planerar ofta så mycket för framtiden. För min del känns det inte bra. Däremot tar jag ansvar för den, och historien kan jag ta del av som erfarenheter. Men aldrig leva i den som så många gör. Har för länge sen slutat klafsa omkring i gammal surdeg. Det är här och nu som gäller!——————————–Han hade nog så rätt, den ‘gode’ Lenin. Även om jag inte anser det vara fördummande att vara hemma med barn – men då fanns inte Internet, :DKram på’re’åsså.

  • Nja, det är rätt många som känner till honom. Bland annat gjordes för ca 30-40 år sen en orättfärdig film om honom som en farlig och intrigant person. Men det är klart: katolska kyrkan hotade honom en massa gånger till livet. Han var ju Kungens livläkare och privata spåman…Tack så jättemycket för nytolkningar via länkar.CiaoKao

 7. Inlägget blev anonymt?Förlåt mej, jag var otydlig. Profeten som jag nämnde var aktiv inom kyrkan.Kjell Höglunds grävande år onekligen spännande för var och en. Han har jämfört Nostradamus och andra profeters utsagor med sina också, inte dåligt….—Förresten har min dator också råkat ut för att webläsarfönstret hoppar och det som var skrivet försvann. Brukar inte använda windows av någon version öht annat än xp i undantagsfall men den dagen gick allt fel och det var väldigt likt ditt haveri? Hade du virus?Har aldrig hänt under Linux.

  • Tack vare dej sitter jag nu och läser ur psd-filen om Nostradamus, är ca 50 sidor på väg men hoppade över alla matematiska beräkningar på pyramidjämförelserna, även om jag inte har just preoblem med matte. Men det har jag redan gått igenom tidigare och fattar. Vissa siffror är viktiga för att förstå helheten.Kjell Höglund har verkligen gjort ett hästjobb! —————Tack för Linux-tipset, men nu törs jag inte rota mer i datorinställningarna. Tror knappast jag har virus nu igen. Det är precis åtgärdat och nu flyter det på bättre.Tack ska du ha

 8. Faktiskt så finns det indelat på liknande sätt sociologiskt. Även om det är lite annorlunda. Det är typ ungefär så här..Socialgrupp 1: Med ärvd rikedom o titlar, högt uppsatta politiker och styrande m.m.Socialgrupp 2: Överklass, högt uppsatta chefer osv (fin folket)Socialgrupp 3: Är den grå massan med låg, medel o relativt hög inkomst.Socialgrupp 4: Studenter m.m. som brukar döljas i SG 3 ofta så att den missas. Men jag gillar faktiskt din grupp indelning eftersom den inte smyger med all problematik, som man annars gör gärna. Sociologi vill helst titta på dom positiva egenskaperna hos grupper, och gämföra dom mellan olika grupper. Även om det finns en massa kloka sociologi forskare ju.Det finns faktiskt en massa bra ju självklart i Sverige. Men man blundar gärna för allt som är dåligt på den nivå där man skulle kunna göra något åt det ”politiskt”, så att ingen gör nått konkret åt alla problem som är kvar. Beror det inte på pengar, så skyller man på att det inte finns pengar för att göra nått åt det. I slutändan så har dom som röstar fått vad dom ber om. Jag själv vägrar att rösta så länge vi har vårat 1 parti system med sossar 3 mandat, och borgerliga 1 mandat där dom får bli målvakt för trista refomer. Nu kommer ju att sossarna sitta i 3 mandat (12 år) tills folk har lessnat på dem, för att rösta in moderaterna igen, som genomför sosse reformer som FRA lagen, A-Kassa, F-Kassa etc. Jag som social-liberal har inte mycket att rösta på i Sverige trist nog. Men det finns ju ett jättefint svensk socialistiskt arv som det pratas lite om idag.Men väldigt insiktsfullt inlägg, som man behöver massa mera av.

  • Hej Michael.Den där indelningen är gammal. Men var tog de hemlösa, invandrarna, missbrukarna, fattigpensionärerna och de som ständigt lever på exeistensminimum p.g.a usla löner vägen i indelningen du presenterar? Som du skriver vill man inte heller nämna problemen inom grupperna. Visst är det bra att man är positiv inom sociologin, men det behövs öppnare ögon och mer realism. Lite insikt, åsikt, sunt förnuft och känsla för andras lidande ocså. Det är ju inte som Reinfeldt tror; att man bara lider om man lever på en afrikansk svältgräns. Han har missat de underbara familjekonstellationerna som finns i utvecklingsländerna men som vi saknar. Här råder ensamheten.Självklart är inte grupperna statiska, det finns ”överglidningar” mellan dem. Men det är alldeles för sällsynt. Man vill att folk ska sitta ‘plats i korgen’ eftersom andra oftast vill ha mer och mer, trots att de redan HAR så de klarar sej. Detta sker alltid på de fattigastes bekostnad.Man vill helt enkelt behålla dessa grupperingar.En gång i tiden gick det spara pengar, men nu lockar bankerna och flahiga annonser folk med att de ska ta lån och köpa saker de inte har råd med eller inte ens behöver – innan de har pengar att handla för. .Att alla ska bo i villa men med stora lån är ett exempel på hur folk binder upp sej ekonomiskt. Allt ska gå så fort och man fattar uppenbarligen inte att det egentligen är banken som äger ens hem (eller bostadsrätt).(Jag har inte mycket pengar, men däremot har jag inga skulder och har inte haft sen jag betalade av mina studielån för ca 15-17 år sen. Det är enormt befriande. Har råd att spara till det jag vill ha i.st.f till avbetalningar på lån).’Mina’ B-människor har oftast inga pengar alls. Endast skyhöga lån. ——————Reformerna behövs för att bygga landet och Sverige hade aldrig sett ut som det gör idag (innan det sociala skyddsnätet revs för de som hade det sämst, av Alliansen) om inte Socialdemokratin hade byggt landet. Gällande FRA-lagen är jag säker på att Borgarna blev överlyckliga att (S) redan hade såpat banan åt dem, så de bara kunde glida in med en färdig lag. Annars kunde de kämpat lite för att riva upp den.Kul att du ändå som social-liberal kan se det fina socialistiska arvet 🙂 och kanske rentav tycker det är bra för landet. Varför startar du inte upp ett parti (vänsterliberalerna, hehe)? Eller varför är du alls liberal?Jag skulle vilja ha ett rött parti till mellan (S) och (V), för det finns massor med folk som saknar ett parti just där (vänstersocialisterna). Det finns redan, men det är bara en samling gamla orkeslösa vänsterpartister och sossar. Fanns inte ens några valsedlar 2006.——–De som redan har pengar klarar sej. Men de som varenda dag måste tänka på ekonomin riskerar bli deprimerade. Detta vet jag eftersom jag haft flera av dem som klienter och har bekanta som lever så. Depressioner i sin tur ger spänningar som ger värk, som ger klronisk värk och andra sjukdomar som i sin tur ger hopplöshetskänslor. Detta kan vi inte minst se i alla trista förorter och i mångmiljonprogrammens ny-slum. Men även hos de B-människor som av olika anledningar förlorat allt, är utbrända och bara har skulder kvar.—————Har skrivit en hel del inlägg i debatten förr och kommer göra det igen.Ha en skön vårKao

 9. Jättebra inlägg!! vad kul att se det på detta vis. Jag känner mig lite så jag med idag. Politisk….kramizar

  • Det är bra, Sarah! Man måste riskera att folk inte tycker som en själv. Att man blir attackerad, rent av. Huvudsaken man kan stå för det man skriver.Kramar

 10. Intressant inlägg. Jag håller inte med om alla detaljer men får en annan tanke. Det finns ju motsvarande uppdelning i alla samhällen, oavsett politik, även om detaljerna skiljer sig åt. Men det är två saker som är viktiga, for mig. Dels att de som har tufft av olika skäl alltid kan leva ett vettigt liv, mat för dan, tak över huvudet och skola åt barnen. Fast det är minst lika viktigt att individerna i grupperna får möjligheten att ta ansvar för sina liv. Att man av egen kraft kan förverkliga sina drömmar, oavsett om det innebär att ”byta grupp” eller att på annat sätt leva det liv man vill leva. Det är nåt som helt saknades på 70-talet! Man hade ingen möjlighet att välja sitt liv. Det var ett låst och slutet samhälle. Därför tycker jag att dagens Sverige är fantastiskt mycket bättre än på 70-talet. Även om det finns andra problem. Men vi är på rätt väg.

  • Hej T. (Det är 3:e gången jag skriver, allt försvann i etern…)———————Det är inte så lätt som du kanske tror för alla att ‘bli sin lyckas smed’. De som är födda i ett hem i kaos och / eller nyfattigdom har verkligen inte samma utgångspunkt och möjlighetersom andra barn. De har oftast ingen eller ytterst lite intellektuell och ekonomisk stimulanshemifrån och får mycket svårt att hävda sej senare i livet. De är ‘förlorare’ redan från början.Många av dessa barn har inte ens gått klart grundskolan. Då får de mycket svårt att hävda sej i konkurrensen med A-lagets barn. Eller med B-lagets. Depressioner hos föräldrarna, pga dessa hopplöshets-känslor och skuldkänslor för barnen, att man inte kan ge sina barn det dessa behöver, sprider sejtill just barnen som ett slags socialt arv… och många kommer aldrig nånsin ur det.Du måste sätta dej in i dessa barns och ungdomars levnadsförhållandenoch den hopplöshetskänslor som råder i stora delar av C-laget. Försöka se det från deras ut-gångsläge. Jag har under många, många år arbetat med just såna barn och ungdomar från trasigaELLER fattiga hem.————–Alla kan heller inte bli sin lyckas smed av andra anledningar. Samhället behöver sjukvårds-personal, snickare och en massa andra yrken för att samhället ska fungera. Alla kan intevara sina egna chefer. Då skulle samhället inte fungera. Alla jobb innebär ju knappast att sittaframför en dataskärm eller ha egen firma och det kommer heller aldrig bli så. Men därför finns det ingen anledning att dessa ungdomar och vuxna ska behöva leva i allt större ekonomiska klyftor. Harman däremot arbeten där man har andras liv i sina händer (t.ex läkare med höga studielån) eller utsätter sitteget liv och hälsa för stora påfrestningar (t.ex gruvarbetare, psykiatripersonal) bör man ha bra betalt.Men varför ska t.ex en sjukhustekniker (oftast en man), som arbetar med maskiner ha bättre betalt änen sjuksköterska som har ansvar för liv, trots att båda har lika lång utbildning? Sånt synsätt på arbeteär sorgligt, anser jag.————–Det här samhället kan heller inte jämföras med andra samhällen där familjestrukturerna är heltannorlunda än här, där man bor och lever ihop på ett helt annat vis. I såna samhällen mår folk ocksåbättre, även om de är fattiga. De har ett stort socialt nätverk av släkt och vänner som vi inte har.————–Det är pga bl.a detta som vi så innerligt väl behöver det starka sociala skyddsnätet vi har haft här,tills Alliansen rev ner alltihop på bara 3½ år och försatte redan lågavlönade och sjuka i personligkonkurs, kanske för all framtid.————–Jag gillar din fina framtoning i dina resonemang där du klargör på ditt sätt hur du ser på saken och inte harden nedlåtande attityd som vissa andra alliansanhängare har, som cirkulerar här på bloggen…. Trots attvi inte har samma politiska åsikter. Det betyder att man kan förstå den andres resonemang när manvisar att man VILL fatta att den andre har ett annat synsätt.Ha en fin dagKao

 11. *Den där indelningen är gammal. Men var tog de hemlösa, invandrarna, missbrukarna, fattigpensionärerna och de som ständigt lever på exeistensminimum p.g.a usla löner vägen i indelningen du presenterar? *Precis, o jag håller med dig. Det är ju Statsvetar/forskar versionen med Social grupper.Sverige är ju fantastiskt som alla vet, och har ju officiellt inte några marginaliserade grupper. Vilket är ju bara cyniskt och idiotiskt. Jag skulle ju vilja ha en lite mer verklighets förankrad version, precis som din är. Nånstans så är jag kluven inför FRA lagen. Pga att sverige är så pass sekulariserat och många är ateister. Så missas ju religiöst själv-polisande, där man låter bli att utsätta folk för elakheter, pga att Gud alltid ser en. Kollar man på brottstatiken i Sverige, och speciellt allt ni söta tjejer blir utsatta för, så undrar jag lite hur man ska kompensera på ett vettigt sätt, så att allt folk fattar att man inte ska vara elak emot andra. Men som sagt, dom har ju lite megalomania som anser sig ha ”gudomlig” rätt att se in i våran vardag varje minut.Fick alla lära sig en sund o vettig värdegrund som alla följde så behövs ju inget kamera polisande av politiker med storhets vansinne.Det här med eget parti skulle ju fungera i ett statsskick som var vettigt, och inte som vårat. Jag tycker att vi alla i Sverige ska göra som i Peru tror jag det var. Och avsätta hela bunten.Knacka på dörrarna till Riksdagen och bunta ihop hela gänget, och skicka ut dom i Atlanten med en pråm. Sen stifta ett vettigt demokratiskt statsskick istället. Be om hjälp av FN att kasta ut resten av dumskallarna, och under tiden som vi byter till ett vettigare statsskick. Om alla skulle vägra att rösta nästa gång, samt unisont förklara att vi inte accepterar dagen parti system/stasskick, utan att vi anser att det är illegallt så skulle det ju bli en historiskt lustigt politks soppa. Men folk går ju tyvärr slentrianmässigt och röstar så det spricker ju. Men rättvise partiet känns som ett klokt namn :)Problemet med ett demokratiskt statsskick är att alla måste bry sig, vara väl pålästa och hänga med 24/7 och se till att allt går rätt till. Idag så är det ju bekvämare att vara demokratisk 1 gng på 4’e år, sen gnälla tyst för sig själv hur orättvist det är, eftersom man hellre gör något roligt, vilket jag förstår alla gånger.Liberal har ju mycket att göra med min värdegrund. Det finns ju vettiga ideér inom liberal ideologi. Jag är ingen super ideologisk politisk liberal. Det handlar mer om människosyn för mig. Hade det inte varit för att man har haft sönder lille mig, så hade det varit kul att försöka påverka politiskt, eftersom det är typ det som kan förändra dålig saker. Jag tycker ju personligen är dags att tjejrna får bestämma igen, i ca 10.000år så att det blir lite mindre med idiotiska prioriteringar. Så om du är partiledare, så kan jag hänga med som din side-kick 😉 Det som är synd med vad man väljer att komma ihåg, som att kvinnor fick rösträtt pga av socialistiska politiker, och att om man blir våldtagen av sig man som kvinnan är gift med, så är det faktiskt en våldtäkt (som tog enda fram till 1969), och en massa annat bra.Jag tycker att man ska skicka ner hela bunten i riksdagen på utbildning hos Chaves i Venesuela, och en sväng förbi Brasilien o träffa Lula Da Silva som säkert kan lära dom ett o annat om hur man ska fördela pengar rätt. Svenska politker som ärver den sociala identiteten o rollen av mamma o pappa, samt drar en bokstav/färg i Harry Potter hatten känns inte så vettigt o demokratiskt idag. Jag tycker vi har ett 1 parti styre som man kallar för lite olika namn bara idag. Ha en bra vecka, Mikael.

  • Hej M.Skriver inte så mycket om just feminism och sexbrott just här. Mer en tanke på fördelningspolitiken. Jag menar inte att alla ska gå på bidrag. Men man måste möjliggöra för alla barn och ungdomar att, trots att de har en trasslig bakgrund – eller just p.g.a det! – måste få stöd från samhället fbåde ekonomiskt och socialt ör att ta sej ur sitt elände och handlingsförlamning. Även deras föräldrar! Det är väldigt många barn som mår dåligt idag – oftast pga att deras föräldrar gör det. Ingen har bett om att bli född och ingen kan välja sina föräldrar.Trots att föräldrarna i första hand (BÖR HA!) har skyldigheten att fostra sina barn så måste andra instanser se till att ungarna inte fastnar där deras ‘parenteser’ är och far illa. De MÅSTE få samma chanser som A-lagets ungar. Först då kan vi tala om en någorlunda jämställdhet mellan klasserna. Sen kan vi ta föräldrarna och pusha dem framåt, men inte TVINGA folk genom att först göra dem bankrutta!. Många har fastnat i depressionsträsket och det har ofta med först sjukdom / utbränhet och / eller myndighetsmissbruk / myndigheternas hets att göra. De som mår skit får aldrig tid att läka, eftersom de hela tiden måste gå på möten och fylla i blanketter. Man borde se mer till individen och dess behov än att gå efter en uppritad mall, som man gör nu.Ha det gott, Mirhepo ;)Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s