Gryta För Fattig Och Rik (recept)

Gronsaksgryta_m_kryddig_salsa.jpg(Bild: Matrecept.se, men med kött)

Varför inte prova på nya rotsaker? Som student åt jag väldigt mycket grytor. Man kan äta av dem i 3- 4 dagar, om man inte är kräsen och måste ha nya rätter varje dag. Det är värt att stå en timme vid spisen en dag och slippa nästföljande 2-3 dagar. Det är skalandet som tar lite tid – men sen äta gott, nyttigt och billigt. Här är en favorit:

Falukorv- och grönsaksgryta, 4 pers. eller 3 dagar för ensam person:

1/2 – 1 kg potatis

6-8 normalstora morötter

1 bit kålrot

3-4 palsternackor (kan uteslutas)

1 bit rotselleri (kan uteslutas)

1 bit vitkål

persilja ( kan uteslutas)

½ – 3/4 falukorvsring

1 grönsaksbuljongtärning

2 köttbuljongtärningar

Ca 1½ liter vatten

salt

grovmalen svartpeppar

timjan

dragon

————————–

Skär normalstora potatisar och morötter i 4-5 bitar (jag skalar aldrig potatis), skala kålrot, selleri och palsternackor och skär i mindre bitar. Lägg allt i stor gryta och smula över buljongtärningarna.

Koka ca 20 minuter.

Under tiden strimlar du vitkålen och skär falukorven i skivor, sen strimlor.

Lägg i  vitkålen  och krydda (tänk på att buljongen redan är salt)

Koka ca 5 minuter till.

Lägg i falukorven (och persiljan). Låt koka 5 minuter till.

KLart! Godast 2:a-3:e dagen 🙂

VEGOVARIANTEN: Uteslut falukorv och byt kött- till grönsaksbuljong endast. Tillsätt vita eller svarta bönor på burk när c:a 2 min.av koktiden är kvar.

Kostnad: c:a 5-6 kronor / person eller måltid. Dessutom är det både gott och nyttigt.

————————

En variant är  fiskgryta( fryst sejfile’ duger utmärkt),.Då har man har potatis, morötter, purjolök och slutligen fiskbitar överst. Byt ut köttbuljongen mot fisk- eller (ja!) hönsbuljong. Uteslut dragonen. Fisken ska i så fall kokas på mycket svag värme de sista 3-4 minuterna och inte röras ner. Annars  blir det bara småflis kvar. 

 

 

 

6 svar till “Gryta För Fattig Och Rik (recept)

  1. Hej. Ja, det är en mustig gryta som bara blir godare och godare.Med potatis, morötter, purjo, (lite gräslök) och persilja är den supergod också:o):)

    • Verklioghen mer än soppa på en spik.Det är både gott och nyttigt och bör inte vara skämmigt för varken den ena eller andra.Sen kan man ju krydda om man vill, som du säger.Men ingen mat värd att kallas mat är sämtre än nån annan. Kärringar som äter kattmat tror jag inte ett dugg på. Det är en vandringssägen. Gamla människor kan bättre än så…..Man ska inte underskatta dem.Kao

  2. Nej ingen blir rik på att äta kattmatGrytor är smaskens, vill man vara extra lat så finns det färdigskurna rotgrönsaker att köpa. Tack för receptet och påminnelsen om att göra gryta

    • Rik? Nä, förmodligen blir man jävligt illamående…Jag äter gärna och ganska ofta grytor. Nyttigt är det dessutom. Visst finns det färdigskurna rotsaker, men då kostar det genast mer. Tänkte receptet skulle bli för under 10:-/pers. Kommer med ett nytt senare.Ha en bra dag, Akkan :o)Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s