Hur Lång Är Evigheten?(En liten saga i repris)

solnedgång av guld,borneo.JPG

(Solnedgång över Borneo i december 2007. Bild: privat)

Solnedgången tycks vara för evigt, men så är det ju inte riktigt. Nån gång om tiotusentals år eller nåt, så kommer solen dö och vi här på jorden också. Allt liv dör ut och allt börjar om från början igen (?)

——————-

För en massa år sedan stack nån religiös sekt en lapp i min hand. Minns inte  vilka det var. Men jag tittade i den och där fanns en fråga om hur lång evigheten är. Vi människor är ju så funtade att vi vill veta början och slutet på saker och ting. Även gällande det mest obegripliga, som inte ens vetenskapsmännen kan svara på.

Jag tycker den här sekten hade ett bra svar, som i alla fall kunde ge ett någorlunda bra förklaring, som en mänsklig hjärna kan ta till sej. Så här svarade de (som en saga och rätt gulligt, tycker jag):

” Långt långt borta ligger diamantbetgen, de är av renaste diamant ; (det hårdaste material vi känner till). Bergen är 10.000 meter höga. Vart 1000:e år kommer en liten fågel dit och vässar sin näbb mot den hårda stenen. När berget är nerslitet till grunden, då har första sekunden av evigheten gått.”

Visst. Det är inte ju inte riktigt så. En evighet är ju en evighet och har inget slut. Men många av oss måste ha en gräns för allt och kan inte acceptera att vissa saker och skeenden i Universum inte har något slut. En början och ett slut.

(Kanske är det lättare för en person med en slags tro på något, att acceptera detta faktum, än om man helt tror på vetenskapens förklaringar?)

Eller vad tror du?

 

12 svar till “Hur Lång Är Evigheten?(En liten saga i repris)

  • Visst är den gullig? Men ändå inte riktig. Kyrksyster skriver här nedan det jag läst i Illustrerad Vetenskap tidigare, men då nämns inte Gud.Jag vill också tro (tror) att vi kommer möta våra kära som gått bort, där bortom tid och rum.Ciao’

 1. Det krökta rummet talar man som en förklaring till universums oändlighet. Man kommer tillbaka hela tiden.Själv funderar jag över begreppet tid i förhållande till evighet. Det finns en gräns människan inte lyckats passera och det är ljusets hastighet. Kanske är evigheten i ljuset. ”Gud är ljus”.Om man skulle uppnå ljusets hastighet kanske man går ur tiden och in evigheten…Bara filosofiska tankar, inte alls underbyggt.

  • Läste det i Illustrerad Vetenskapn – allt som händer nu har hänt förr och kommer hända igen och har hänt förr. Man har ju t.o.m hittat vad man kallar ett ‘parallelluniversum’. Det lär i så fall bestå av antimateria och aldrig kan de 2 mötas. DÄR tror jag det finns, det som vi som tror. Där finns urkraften till hela universums skapelse(Gud, om man så vill). Min atankar kring det hela.Det är högst troligt (för mej också) att vi kommer till en annan dimension (”Himlen”)när vi dör. Men jag tror att Alla kommer dit.Det finns mycket mer att skriva ang.det, men jag måste lära mej att begränsa mej. Både i skrift och tal….:)Ha en fin vårdag.Kao

 2. Vacker saga!! God kväll Kao och trevligt att göra din bekantskap!!Hoppas att du hittade rätt bland novellerna nu!!Hemikram!!

  • Har inte haft tid att kolla ännu och sen kommer en kompis från Falun ner idag för att söka jobb här. Vi ska ses en stund innan han åker hem.( Han har bott här förr, men flyttade hem efter att ha blivit utsatt för hatbrott , av den enda anledningen att han är bög :(. ) ————————Nu vet jag var jag ska leta på din blogg, ska bara ha lite lugn och ro först. Ska bli ett nöje att få börja från del ett :-)———-Moderatorn tog bort en av dina kommentarer hos mej. Vet inte varför. Vad kan du ha skrivit som var så hemskt? Kan nån ha anmält det? Det var i detta inlägg 😦 Vad kan det ha varit? Vet du det?Vi hörsKramarKao

 3. Kyrksyster är klok… Igår blev jag sååå arg…tack för din uppmuntran. Jag skriver inte så mycket politik mm, men efter igår så brann fingrarna efter Anna Dabrowski..Så du som önskade att jag skulle skriva mer sånt..Jag skriver från hjärtat, idag kom det=). Kramizar

  • Kyrksyster är t.o.m VÄLDIGT klok. Nog en av de bästa jag känner här på bloggen och jag har känt henne alla år (ca 4). Hon är en mycket fin människa. Jag vet! Hon har lärt mej mycket, fått mej att tänka till många gånger när jag har klampat på…..——————————Anna Dabrowski har gått direkt från tjusig utbildning i en högre medelklassfamilj med skyhöga månadslöner och egna TV-program (mamma Stina och pappan Kjell är båda jounalister). Inget fel i det. Men tjejen har naturligtvis först o främst fått jobb tack vare sina pärons nätverk av vänner. För varför skulle hon annars få jobbet :-)? Det beror knappast på att hon har nåt viktigt att säga oss läsare.Hon har en massa åsikter, men var är de förankrade? Inte i vanligt folk verklighet i.a.f . Även om hon säkert har goda intentioner…..På’rom, Sarah! Jag är med dej hela vägen!Bra att du utsätter dej för risken att få på pälsen pga dina åsikter. Man kan inte bli omtyckt för allt man skriver och det visar att du har mod och åsikter du står för. Ser fram emot ännu mer från dej. Du har nåt att säga oss andra.Ha en fin kväll.Kramarna.Kao

 4. Nuför tiden kan man aldrig veta med nånting längre..Jag tycker att allt försvinner lite överallt, inlägg, kommentarer bloggare…Det var nog inget viktigt i alla fall, fast jag måste skylla på mitt guldfiskminne…Har du sett att jag lyckades göra om det som du bad om?? Nu ser man ”Draken 1 – 10” i kategorier…Fast jag fick knåpa LÄNGE innan jag fick till det.. Jag tog ut mig alldeles, det är nog därför jag är genomförkyld idag och snörvlar…Usch! Men hemikram på dig min goda Kao!!

  • Det kan vara svårt att veta, men har man varit med ett tag här (drygt 4 år) vet man ganska väl. Men jag misstänker aldrig – jag är den typen som vill vara säker på t.ex vem man anklagar för saker. Om det var vad du menade. Men jag gillar heller inte att anklaga. Det är ju så bloggbråk startar. Har sett folk bli oskyldigt anklagade och det är inte kul att se – eller själv vara med om.Nu tjatar min vän i Falun att jag måste bistå honom på msn. Han kom inte hit, pga en mycket tråkig sak som hände där uppe…..——————-Så nu är du förkyld igen? Satans otur :(.Hoppas det blir kortvarigt och att övriga i familjen slipper eländet..——————–Får jag bara lugn och ro efter maten ska jag dra igång med läsandet. Har du läst min andra del ännu? Hunnit det? Visst, det är en ruskig story men för vissa personer har både barndom och livet i övrigt varit hemskt. Utan att de har någon skuld i det själva. Det vimlar av personer på bloggen som haft det för jävligt hela livet. Några av dem tar ju ut det på oss andra, som du märkt.Men jag vägrar numera att vara med i nåt drev och det har jag som sagt fått fan för. Man MÅSTE hålla med vissa, annars är man inte vatten värd. Har lust att skriva om det, men då drar jag bara igång ett helvete igen.Hellre ägnar jag tid åt stillsamt läsande ett tag. Vill du jag ska kommentera storyn eller så som jag bad dej göra med det JAG skrev? Du riskerar att jag i så fall är ärlig….;)God bättring, kramar och allt gott.Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s