: Ska ungdomar som VILL jobba behöva göra det för slavlöner?. //Kao

Var  ska vi vanliga människors ungdomar bo när det är dags att flytta hemifrån? Det finns ju inga lägenheter till dem! Alla kan inte köpa bostadsrätter åt sina barn och alla ungdomar har heller inte ett arbete där deras lön skulle täcka avbetalning för kostnaderna på en bostadsrätt.

Hur har regeringen  (eller oppositionen) tänkt sej att detta ska fungera? Ska våra ungdomar bo hemma tills de blir pensionärer??? Normalt orkar man inte bo ihop med sitt vuxna barn hur länge som helst. Det blir tråkiga konflikter. Frustrationer, framförallt från ungdomarna som känner att samhället inte är till för dem. Att de är oönskade. Utom de besuttnas barn, givetvis.

(En person jag känner berä’ttade att han sparat barnbidraget för sina barn under hela deras liv och uppväxt, så de ska kunna köpa bostad och slippa ta studielån….familjen hade ju så hög lön att barnbidraget inte behövdes för deras överlevnad…..)

Jag kallar det orättvisa. När jag säger det kallar Alliansanhängarna mej för kommunist eller avundsjuk!!!

Det måste byggas massor av hyresrätter, särskilt i storstäderna där bostadsbristen är katastrofal. Men i stället river man befintliga, starka hus för att bygga upp nya dyra bostadsrätter. Oftast bara treor och fyror. Eller jättetvåor. Det behövs massor av små ettor och små tvåor. Hyresrätter. Vi har ju massor med bostadslösa och lågavlönade  –  och just ungdomarna. Studenter.

”Flytta ut till förorterna”, säger de blå. Men det är samma sak där. Hyrorna ökar väldigt mycket i hyresrätterna och även där sker ombildningar till bostadsrätter på löpande band.

——————————————-

OBS! Nu har inte JAG det riktigt så illa, inte alls. Men min vuxna dotter har det och just DET tär hårt på min ekonomi; att vara ensamstående och tvingas försörja en vuxen person, som jobbar just stenhårt för skitlön. och  jag tänker på dem som har det så illa som jag beskrivit här ovan..

17 svar till “: Ska ungdomar som VILL jobba behöva göra det för slavlöner?. //Kao

 1. …om ungdomarnas hopplösa situation idag. Visst, de ska ta de jobb de får…men ska de leva av praktiklön och bo hemma tills de blir pensionärer (enl.Alliansens ‘verklighet’ och ‘vanliga människor’. Det finns inga hyresrätter till arbetarklassens barn. VAR ska de bo?

  • De ska ha vanlig avtalsenlig minimilön när de börjar arbeta och det måste byggas billiga bostäder för dem och andra som inte har bostäder – eller har råd.Alla kan inte köpa stora dyra bostadsrätter.Vilket parti tar upp den frågan och gör allvar av eventuella löften? Det behövs 20-30.000 bostäder, minst. Inte några hundra. Vi har fattiga studenter och vuxna bostadslösa och psyksjuka också. Var ska de bo?

  • Tror inte de fattar. Eller också bryr de sej inte.Jag tror de tänker att 4000kr/månad väl är bra för en 20-åring. Men sen dras ju skatt och enlihgt Alliansen ska det ju löna sej att arbeta. Ändå försvinner för fasen mer än 30% av hennes ynka pengar i skatt! Och hur har de tänkt att vi ska överleva? De har, som vanligt, inte sett till situationen runt min dotter: att hon bor med en ensam mamma med pension.Man kan ju undra HUR I HELVETE de tänkt att det ska fungera. Jag är ju inte den enda. Hon är inte heller den enda som har det såhär. Kramar, Sarah

 2. Ska man tvingas sälja sina ägodelar för att överleva, tro? Det dyraste jag äger är min säng och min tjock-TV…..

 3. Ja, tvingas sälja det man äger…det blir inte mycket..Och din säng kan jag inte säga vad du får för men en tjock-tv köpte Agnetha för 350kr!!!. Nej, ärligt talat så det är så förnedrande att det inte finns!!! Jag är uppenbart förvånad att ingen kommenterar detta! Ändra rubriken till:-Ska ungdomar behöva jobba för slavlöner?Bara ett förslag, och se om någon höjer på ögonbrynen!! kramizar

  • Tack för tipset, Sarah. Jag ändrade rubriken och lade till lite på slutet, som är viktigt.————-Har haft datorn på ca 10 minuter, bara svarat på denna enda kommentar jag fått sen igår. Nu stänger jag butiken igen.Kram på’reKao

 4. Här i Östersund har dom byggt trerums lägenheter på redan befintliga hus, hyran slutar på ca 8500 kr, dom som redan har en trea i dom husen, betalar 5500 kr, de måste vara jäkligt surt att grannen betalar 3000 mindre i hyra.. Till saken hör att dom får inte lägenheterna uthyrda. Jag håller med om att ska det byggas, så måste det de bli små billiga enkla lägenheter, det fanns det massor av när jag var ung.Hade

  • Hej på dej! Självklart ska alla betala lika mycket för likadana lägenheter! annars vore det högst orättvist mot de som betalar mer för en likadan lägenhet – ett hån! Det alldeles byggs för få små ettor och tvåor. Verkar som regeringen tror att alla ska ha 3or eller 4or. Att alla är familjer med barn, men så är det ju inte! Ensamhushållen är massor!! Det är otroligt många som är ensamstående eller 2 personer som bara vill ha en liten tvåa. Hyresrätt.Problemet är ju att man bygger för få små enkla, billiga ettor och tvåor, hyresrätter. Det behöver inte vara nybyggen – många gamla övergivna hus har en sån fin standard på väggar och tak att det mycket väl går att göra om till små, enkla lägenheter. De flesta som flyttar hemifrån skulle bli överlyckliga över 25 kvm med kokvrå och dusch för ett billigt hyresrättspris.Men i stället rivs de övergivna. pertfekta husen och det byggs gräddhyllor, bostadsrätter, för hemska priser.Varifrån ska arbetarbarnen få pengar till såna, när de inte ens får arbete för avtalsenliga nybörjarlöner? I ställer mörkar man arbetslöshetssiffrorna genom att ge ungdomarna halvtid, deltid, timlön eller praktikplatser. De kommer ju aldrig få kontrakt på en vanlig lägenhet med såna osäkra inkomster. Precis som du skriver; bygga smått, enkelt och billigt så våra ungdomar får nånstans att bo.Ha en fin kväll/dagKao

  • Tack för det och ha det gött på Junibacken.Tänk: är det Junibacken i Sthlm så är vi nära varandra just nu ;)Kramar / Kao

 5. Det är nog olika från kommun till kommun när det gäller hyreslägenheter och små sådana. Jag känner flera som annars har gått ihop och skapat små kollektiv i en större lägenhet. Tre killar eller tjejer som hyr en fyra och har ett varsitt rum – ett gemensamt vardagsrum och kök. Det fungerar bra i de fall jag känner till och är mycket populärt hos studenter och Riksbyggen har inget emot att hyra ut när man gemensamt skriver kontrakt. Den förra regeringen hade något som hette ungdomsgarantin och då garanterades alla arbetslösa att få arbete /praktik efter hundra dagars arbetslöshet. Min dotter fick en sådan praktik (inom yrket hon var utbildad till) hon fick 1400 kronor /månaden och då var hon tvungen att skaffa sig bil eftersom inte praktikplatsen inte kunde nås med några allmänna medel. Vad har din dotter för utbildning? Har hon en som motsvarar det som görs på praktikplatsen? Eller är hon där för att lära sig.? Det är orättvist jag håller med men då räknas det inte som arbetsplats utan just läro/praktikplats och då är inte det lön det gäller. Det är ett helvete att vara försörjande förälder då det vet jag – men det var inte bättre förra regeringstiden. Att klaga då fick man uppmaning att söka soc.bidrag för att veta att i sådana här fall så är föräldrar skyldiga att ställa upp till 21 eller i vissa fall 23 års ålder om man inte kunde visa att familjen var olämplig att bo i. Dåligt betalt ÄR det att gå på praktiklön det är det men vad är alternativet? Inget alls eller soc. Slavar avlönades aldrig de köptes in som boskap och utfodrades för att kunna användas i arbete eller/och avel inga betalningar där inte. Lycka till för dottern och kan hon inte kanske studera(visserligen med studielån) men ändå eller flytta till något ställe där jobb och bostad finns?

  • Tack för en lång, välskriven kommentar.I min stad finns inte såna stora lägenhetr som inte är bostadsrätter. En hyresrätt går inte få tag i utan att stå i kö 20-30 år – för en etta. Att flytta är inget alternativ för henne, och det fattar jag. Hon har sin kille här, hon har mej och alla sina vänner. Hon skulle bli helt ensam på den nya orten och jag fattar hon inbte vill offra sitt förhållande.———Att ha en praktikplats som ingår i en utbildning är en sak. T.ex dekoratör, snickare, hantverkare. Att ha en praktikplats där man ändå gör exakt samma sak som sina arbetskamrater är inget anbnat än att utnyttja de unga. Och de som får betala är ju VI = Staten, genom FK. Arbetsplatsen kan glädja sej åtr gratis arbetskraft. Att skattebetalarna ska betala dessa praktikplatser är helt fel, tycker jag.————————————-Min dotter har sam/ek – gymnasiumn. Höga betyg. Måste ha 1-2 års studieuppehåll. Tog studenten för 1 år sen. Meningslöst för henne att plugga just nu, eftersom hon är så vansinnigt skoltrött. En jäkla otur att det skulle vara en djup lågkonjunktur just då….————-Var står det att en förälder har skyldighet att försörja en ungdom tills hon / han är 21 eller 23 år? Kan inte vara möjligt! Det finns många familjer som går på knäna när alla pengar försvinner då den unga slutar gymnasiet.—————–Ordet slav och slavlön var ett sätt för mej att måla min åsikt i ord. Det trodde jag du förstod…Ha det braKao

  • …och om man inte KAN försörja en vuxen person (har inga bidrag) sen denna slutat gymnasiet, vad gör man då? 5.300:- netto /månad försvann ur hushållskassan när hon slutade gymnasiet(CSN, UNderhållsstöd från hennes pappa, bostadsbidraget).Det är mer än hälften av min nettopension, så det är klart det svider.Men det finns alltid de som har det värre. Visst.

 6. 21 eller 23 år för att man skall tvingas vara mammaförsörjd det fick vi uppgigt om när vi kontaktade soc.tjänsten. Vi frågade oss fram men vi hade varken bidrag eller något annat av någon sort men det gick fast det inte var roligt. Min ena dotter for till Stockholm och började som brevbärare och lämnade pojkvän och oss och flytta in i ett kollektiv. Den andra fixade det genom att cykla runt och fråga om arbete sedan satsade hon om och skaffade ny utbildning. Det är jobbigt men det går på något sätt.

  • Det klart det går om det MÅSTE gå. Men min dotter jobbar 7t/dag och då är det svårt att söka annat jobb. Idag sa AF-damen (som är väldigt bra) att min dotter, chefen på jobbet och AF ska ha ett möte,. Arbetsplatsen måxste nu bestämma sej för om de vill ha min dotter som anställd eller ej, sa AF-damen. Drygt 2 månader, inte mer, sa hon.Att lämna allt och flytta skulle sänka min dotter ner i skosulorna. Det SKA fixa sej och det kommer görza det.Tack för din berättelse och ditt stöd.Kao

  • …Inte mer än 2 månaders praktikplats, alltså. Det är fel och samhället tvingas betala via FK. Arbetsplatsen betalar inte ett öre för att ha henne där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s