Solidaritet (ur NO = Nusvensk Ordlista) av Carsten Palmaer, AB:s ledarsida 9/2-11 // Kao

Tja, vad är solidaritet? Vi flesta vet väl det, ett stort antal människor är t.o.m solidariska (utom ex.jag, enligt en viss bloggare). Man ska läsa detta med glimten i ögat (SÄRSKILT DEN SISTA MARKERADE DELEN AV INLÄGGET…det hoppas jag alla fattar…..

Citat:

”SOLIDARITET, -en, -er, av latinets SOLIDUS : hel, odelad, ostyckad. Under 70-talet ett starkt varumärke, senare försvagat till förmån för begrepp som marknadsmässighet och entreprenörsanda. Idag har ordet minst 3 olika betydelser:

1)  Namnet på ett näringsställe, beläget nära Stureplan i Stockholm, enligt en hemsida ”en nattklubb av internationell standard där färgskalan går i syndigt rött eller dekadent svart.”.

2) En polsk fackförening som för 30 år sedan möttes med stor respekt i svenska media, men numera, sedan den yppat kritik mot svenska företags verksamheter  i Polen, inte tillåtits kommunicera med Dagens Nyheters läsare ens via betalda annonser….

3) Att i egenskap som del av en grupp verka  hänsynsfullt, utan egenintresse för denna grupps bästa (Wikipedia) ; (känsla av) gemenskap , i samhörighet med, i lojalitet, i sammanhållning (SAOB).

—————————-

I 2000-talets början ansågs varje användande av ordet solidaritet ofelbart leda till förtryck och massmord. I samband med finanskrisen har ordet fått en ny renässans.

Enligt en samstämmig press behöver vi idag den lågavlönade städerskans solidaritet med aktieägaren, väljarnas solidaritet med de politiska partierna, de fattiga ländernas solidaritet med de rika ländernas, tv-tittarnas solidaritet med programutbudet, kundernas solidaritet med detaljhandlarna, förortsungdomens solidaritet med polisen, skattebetalarnas solidaritet med bankerna, europee’ernas solidaritet med euron och allas vår solidaritet med de svenska  flickor och pojkar som  försvarar vårt oberoende i Afghanistan.” ( Slut citat)

                                                                             GENIALT!  🙂

                                                                                        

9 svar till “Solidaritet (ur NO = Nusvensk Ordlista) av Carsten Palmaer, AB:s ledarsida 9/2-11 // Kao

 1. Solidaritet är ett ord som används flitigt när man vill ha, men glöms bort snabbt då man ska ge. Dubbelmoralens favoritord skulle man kunna säga 🙂

  • I allmänhet är det nog inte alls så. Jag väljer t.ex vart jag vill ge pengar varje månad (4 olika organisationer, (bl.a Läkare Utan Gränser, för jag tycker de gör ett enormt bra jobb.)Även privat har jag GETT, inte lånat ut, pengar och mat. Men sen finns det vissa som tycker att jag ger till fel ställen. Jag ska tydligen lägga pengar där just DE vill. De vill alltså bestämma vem jag ska ge till, för att de själva tycker det är angeläget och då kallas jag osolidarisk och SNÅL. Det tycker jag är ett ruttet resonemang av den som resonerar så.Ha detKao

  • Solidaritet är ett ord som inte kan misstolkas, i övrigt. Det betyder bara en enda sak : se överst i inlägget punkt 3.

 2. Vissa vet inte vad vare sig ordet solidaritet betyder eller vad det står för ;-)Titta på sossarna/miljöpartiet i sista valrörelsen.Då användes ordet flitigt av dessa,fast vi båda vet att det bara varit Vänsterpartiet som använt ordet innan dess,av dessa tre!Nu efter valet har jag inte hört nån av dessa andra partier ta ordet solidaritet i munnen.Själv försöker jag vara så solidarisk jag kan.Kram vännen/Pluppisen

  • Det tycks vara så, vännen. Särskilt de mycket unga men även vår egen och äldre generationer. Det är bara att titta hur folk väljer vid valdagen – efter just SINA behov. Klart man vill ha sina samhälleliga, ekonomiska behov tillfredsställda men inte på bekostnad av de som har det sämst. Nja, sossarna använde väl ordet flitigt, i.a.f fram till 2000-talet när partiet gick allt längre mot mitten – eller högerut politiskt. Önskar de satte en vänstersosse som ny partiledare i (S), men det blir väl inte så, misstänker jag. Snart slår sej väl (S) och (M) ihop till ett parti. Vilken mardröm!Sant att jag inte hört (MP) nämna det ordet. De har ju regerat både med högern och vänstern och det är synd att de inyte bekänner färg ordentligt. En gång för alla.Jag gör också så gott jag kan. Men väljer som sagt själv till vem eller vad jag lägger mina gåvor.Kram t-baks

 3. Humanitet är ett ord som har tagits bort ur SAOL, medmänsklighet är ett ord som raderats ur politiken, välfärden tillhör numera svensk historia. Våra barn får ärva ett Sverige där egoism och cynism är hedersord och där solidaritet är ett skällsord, som använts av det sovande folket.Tumme.

  • Då får vi göra allt för att ändra på det dystra framtidsperspektivet, trots att jag vet att man försöker förändra och förvränga ord och ge dem en annan betydelse än de egentligen har…..Vad ÄR det för ARBETARE som valt att rösta på Alliansen, förresten? Vet du det? Tror de att de själva aldrigf kan drabbas av svår sjukdom eller arbetslöshet, tro? Eller är det DÅ de byter sida?Brist på politisk ideologi, kallar jag det. Bland annat.Ha en bra kväll & helg önskarKao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s