Schizoid Personlighetsstörning (Del 6) (Kluster A) //Kao

Den här störningen är inte alls så vanlig, men den förekommer oftare  hos män än kvinnor.

De med schizoid personlighetsstörning undviker så ofta de kan alla typer av sociala situationer och har  ett mycket litet register av känslouttryck, miner etc och  är likgiltiga inför även andra människors känslomässiga yttringar och  uttryck.

De  förerdrar att  inte vara med folk och gör hellre saker på egen hand. Detta  att de är ointresserade av andra personer leder ofta  till att de heller inte är  intresserade av sexuella relationer och fysisk närhet. De lider oftast inte av sin störning och söker därför sällan hjälp.

Det är viktigt att man ser skillnaden mellan Schizoid personlighetsstörning och schizotyp personlighetsstörning (som jag ska beskriva i nästa inlägg), för det är INTE samma sak. Inte heller ska man blanda ihop dessa störningar med schizofreni, som är en psykisk sjukdom. Inte en störning..

Diagnostiska kriterier enligt DSM-IV

I boken DSM-IV  som jag beskrivit tidigare och som är ett ”diagnostiskt instrument”, för ett ev. fastställande av personlighetsstörningar och används av alla behandlare av personlighetsstörningar så beskrivs schizoid personlighetsstörning så här::

”Ett genomgående mönster av tillbakadragenhet från sociala situationer och ett begränsat register av känslouttryck i kontakten med andra. Störningen visar sig i  flera olika situationer och sammanhang från tidig vuxenålder och tar minst fyra av följande uttryck för att kallas  Schizoid p-störning::

1) varken önskar eller uppskattar nära relationer, inte ens inom den egna familjen

2) väljer nästan alltid aktiviteter på egen hand

3) har ytterst lite, om ens något, intresse av sexuell gemenskap

4) Tycker sällan att någongting i tillvaron är särskilt roligt

5)  Har inga  nära vänner eller andra personliga kontakter förutom den närmsta familjen

6) verkar vara likgiltig för både  beröm och kritik

7)  visar emotionell kyla, tillbakadragenhet eller s.k ”flacka affekter (inte reagerar varken starkt eller motsatsen )   på vad som händer  runt omkring dem. Som likgiltiga.

——————————

För att en person skall kunna diagnostiseras med schizoid personlighetsstörning får dessa symtom inte bara ses (likna)  schizofreni , förstämningssyndrom (nedstämdhet) med psykotiska inslag  eller  någon annan psykossjukdom. Inte heller  liknas vid  en genomgripande utvecklingsstörning  av annat slag och beror INTE heller på direkta fysiologiska effekter av någon somatisk (kroppslig)  sjukdom eller skada som t.ex efter en skallskada pga olycka eller annat liknande. Även om man kan tycka de beter sej ungefär likadant, så är den ”inre” skillnaden väsentlig mellan dessa .

‘Det diagnostiska instrumentet’, boken  ”DSM IV (4)” hjälper den som ska sätta diagnosen att skilja på detta, samt övriga journalanteckningar som personen eventuellt har och om  h*n varit utsatt för fysiska skador, främst neurologiska, för att skilja dessa 2 åt och det är av största vikt för hur behandlingen ska läggas upp.

————————-

Vill du veta mer om behandling och möjlighet till  att få ett bättre liv för en person med schizoiid p-störning, genom t.ex KBT, DBT, Psykoterapi och liknande kan du googla på ”Schizoid personlighetsstörning, behandling”.

Problemet här är mest att personen inte känner sej särskilt annorlunda utan bara vill vara ifred i största allmänhet och ibland är det bättre att låta h*n vara som h*n är. Personen kan arbeta  men helst på ett ensamjobb, helstb  utan sociala kontakter, vilket annars skulle bli oerhört torftigt för arbetskamraten……

Observera att psykiska störningar och psykiska sjukdomar och psykoser inte alls är samma sak, ligger inte under sjukdomsribban. En person med en personlighetsstörning fattar mycket väl vad man säger, vad man frågar. Men de kanske inte svarar på samma sätt som andra personer gör. Som man kanske förväntar sej och det är störningen som är ”boven i dramat”.

8 svar till “Schizoid Personlighetsstörning (Del 6) (Kluster A) //Kao

  1. Gillar dinna inlägg om sånt här ,det är intresant läsning.Varför har du sånt intresse för det(dom) här ämnena????Jag lider nog av det mesta nu förtiden ….Iaf så stämer vissa delar av det du skrivit förut o nu in på mig….Konstigt eller????

    • Tack.Jag är utbildad terapeut (3-årig utbildn.) med spec.på störningar och missbruk.Det var väldigt kul under de ca 1½ år av utbildningen vi läste om störningarna, eftersom man mer eller mindre omedvetet satte in vänner och bekanta i olika fack 🙂 Man fattade bättre varför vissa var som de var…Men sen lugnar man tack och lov ner sej….Nej, det är inte konstigt. Som jag skrev i nån annan av störningarna så har alla människor en liten ”släng” av en eller ett par störningskriterier. Det är det som utgör ens personlighet. Hade man inte det skulle man agera och känna (?) som en robot. Eller vara som en våt fläck…:-)CiaoKao

    • Nej, det fungerar inte så.P-störningar grundläggs i 4-6 års ålder men visar sej oftast inte förrän i tidiga tonåren.Det är inget man själv kan påverka för att ”få”.Ha det gottKao

  2. Hur är det om man förträngt sin barndom o hela sina tonår????Måste veta ,har funderat på det länge ,men inte kommit fram till något????

    • Det är många som haft en överjävlig barndom, tyvärr. Kanske dina ‘päron’ är 60- eller tidiga 70-talister? Deras barn brukar ofta må dåligt eftersom man hade en så märklig syn på sej själva och sina barn (tTotalt fri uppfostran utan regler var vanligt och ansågs bra, vilket inte alls är bra för ett barn som behöver trygghet, tillit och rutiiner. Veta vad som gäller. Många barn hade det så rörigt när deras päron skulle ”förverkliga sej själva” på alla möjliga plan. Det var heller inte konstigt då, att barnen såg föräldrarna ha sex, vilket man inte alls ska låta dem se!)Inte av prydhet, men för att det är något ett barn själv växer in i och ett litet barn kan tro att föräldrarna slåss, när de i själva verket har sex. Men jag vet ju inte hur dina föräldrar var.————-Förträngt? Det kan du plocka fram med en ”tredje part” som jag skrev förut. T.ex gå i terapi hos en KBT-terapeut och få ”lasta av dej” och få svar på dina frågor. Lovar att det kommer lätta då. Det är nåt du inte vill ha upplevt, men det som hänt är historia och går ju inte ändra på. Gjort är gjort. Att klafsa omkring i en surdeg av bitterhet och känslor av oförrätter från förr gör bara att man inte kan glädjas åt det som finns mitt framför näsan, för man är så upptagen med att hela tiden ”känna efter”. Man måste en gång för alla kasta av sej ”ryggsäcken” och gå vidare i livet.CiaoKao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s