Atombombshotet Och Terrorbalansen (lite historia ur mitt minne) // Kao

Terrorbalans (av latinets te’rror = skräck, ångest och av te’rreo=skrämma.) 

Vem minns Det Kalla Kriget efter andra världskrigets slut? Nato och Warzawapakten bildades. Två motpoler. Ovänner. Spioner från både USA och Sovjet smög här och där för att skaffa information och dessa två stormakter, USA och Sovjetunionen, höll en hel värld i skräck. Inte bara de spionerade, för den delen. Alla möjliga nationer smög i buskar och på galamiddagar och skaffade information om ‘den andra sidan’ Typ James Bond.

Den stora grejen var MAD= Mutnally Assured Destruction som innebar den totala vedergällningen av motståndaren med ‘Domedagsmaskinen Atombomben’.

Men tack och lov var ingen av sidorna så totally crazy att de med vett och sans skulle använda den – igen. Man hade ju sett hur det gick i Japan under andra världskriget och nu hade atombomben fått en 1000 gånger kraftigare sprängkraft än den hade när bomberna fälldes i Japan.!

Vi får heller inte glömma vätebomben, det riktigt djävulska vapnet som dödar allt levande men byggnader och allt sådant står kvar…..den kom senare men har tack och lov aldrig använts..

 USA  sa till folket på de paradisiska atollöarna Bikiniatollen i Stilla Havet att det var lämpligast att försvinna  för här ska vi  provskjuta lite ( långt från all bebyggelse och människor, men det bodde faktiskt människor där redan och nu är paradiset borta för alltid. Kvar finns skrot och förgiftad mark där ingen kan bo igen. Sorgligt och förfärligt hur människor kan bete sej mot sina medmänniskor. Eller hur värderar man varandra, egentligen?

(Alla bilder i inlägget är hämtade från Bing)

Här ser vi det typiska svampformade molnet när bomben sprängs en bit över marken.  Efter några sekunder kommer en fruktansvärd sprängkraft som skövlar allt i sin väg. Vem minns inte Hiroshima och Nagasaki? Brinnande människor (se snett ner till vänster). Inte ett hus stod kvar. Efterverkningarna ska jag inte dra här, men du kanske minns? Annars kan du fråga och jag ska svara.

Bikinifolket struntade man i, man hade ju hittat en idealisk plats längst ute i Stilla Havet att provskjuta och visa sina muskler för Sovjet! Men det var ett spel för galleriet, terrorbalansen skulle upprätthållas. Ingen tänkte fyra av det livsfarliga vapnet IGEN, i städer där det bodde folk!

Båda sidor hade alltså kärnvapen, som de ivrigt utvecklade! Hade man inte fått nog? Det sägs att Oppenheimer, som konstruerade bomben inte tänkt använda den till en BOMB, utan till ett sätt att utveckla energi. Kan man tro på det? Här nedan är Robert Oppenhemimer  himself, lugnt rökandes på sin pipa. Han ser ju snäll ut. Men man kan luras att tro vad som helst om vem som helst.

Under andra världskriget försökte Hitler stjäla H3O = tungt vatten, som man kunde tillverka en atombomb av. H3O fanns endast i Rjukan i Norge, en liten by i en djup dal så djup  att  dagsljuset aldrig når ner till bebyggelsen. (Jag har varit där själv).Men norrmännen (tre män som utförde uppdraget) sprängde vagnarna med H3O.

Flera tyska soldater dog i attentatet och Hitler fick aldrig sin bomb, vilket nog var tur för världen.(Kuriosa: En släkting till mej var faktiskt med i planeringen av sprängningen och det är jag väldigt stolt över). Järnridån mellan öst och väst föll till slut. Mest på grund av den sköra balansen av olika typer av ekonomier och brist på demokrati i öst. Det fungerade inte! Men innan dess  fortsatte Terrorbalansen med oförminskad styrka, hot av olika slag, typ sprängningarna på Bikini.

Båda sidor visste mycket väl att om den ena sidan avfyrade en atombomb skulle det innebära vedergällning och sedan skulle det bli ett fullskaligt kärnvapenkrig. Tack och lov hade man så mycket hjärna att ingen vågade börja. Men Sovjet måste ju också få visa musklerna strax efter andra världskriget.

Så de annekterade de baltiska staterna, de ockuperade Tjeckoslovakien 1948 och krossade demokratiförsöken i Ungern. Sen tog de helt oprovocerat Afghnanistan 1979 och stannade där 10 år och härjade tills USA tog över, som  vi ju vet. (De är ju där än. ) Dessa fortsatte med  krigshelvetet  i detta ett av världens fattigaste länder och nu har t.o.m Sverige lagt näsan i den afghanska snustorra jorden….!

Terrorbalansen, som höll folk på helspänn upphörde plötsligt då Sovjetunionen upplöstes i skiftet 80- 90-talet. Nu hette  landet Ryssland och man skulle börja försiktigt närma sej marknadsekonomi och västerländskt levnadssätt och frigav bl.a de baltiska staterna och Berlinmuren föll. Öst var fritt!

Alla glada och nöjda? Nej, knappast. Den oordning som uppstod då man över en natt skulle skapa ett demokratiskt samhälle i Ryssland gjorde att det blev ett roffarsamhälle  i början. De snabbaste med de vassaste armbågarna tog det mesta. Övriga fick ingenting och uran, plutonium, cesium och annat från kärnkraftverken var på drift till den som kunde betala mest…..strunt samma vem köparen var.

Så nu är det i stället andra galningar som skaffat sej atombomber, Indien, Pakistan, Iran, Israel och Nordkorea för att nämna några. Så nu råder en ny terrorbalans; den mellan Indien och Pakistan som båda hotar att skjuta skallen av varandra. LÄget är väldigt spänt och nu rådet alltså ungefär samma situation där som mellan USA och Sovjet, men av andra anledningar. Men terrorbalansen är densamma.

Det finns galningar som påstår sej upprätthålla Terrorbalans genom terrorism, men vart ska dessa gossar  rikta sina kärnvapen? De har inget intresse av att skjuta sönder ett helt land eller stad. Det är enskilda människor och begränsade mål de har för sina ögon. Tack och lov för det! Vi får i alla fall hoppas på det.

(Orkade du läsa hela inlägget? Svara i kommentaren.)

3 svar till “Atombombshotet Och Terrorbalansen (lite historia ur mitt minne) // Kao

 1. Jag själv skulle vara jättenyfiken och läsa hela inlägget med stort intresse…Dewt är så många av de som är yngre här på bloggen som ju knappast ens har hört talas om det här. Synd. Det tillhör vår historia att inte glömma hur det var, för att inte begå samma misstag de gjorde då. Men det finns alltid grupperingar med stor okunskap, som skulle kunna göra det.

  För att få makt, makt över andra. Skapa sitt eget lilla terrorläger av vårt land. Hua! Och makt berusar. Makt vill ha mer makt, liksom den rike ständigt, som Joakim von Anka ständigt räknade, sina pengar och tycker de aldrig får nog.

  Marknadsekonomin kommer störta oss alla i djupet om vi inte gör något. Jag vill ha den typ av ekonomi som gjorde vårt land rikt. Klassklyftorna mindre = blandekonomi (blandning mellan marknads- och planekonomi).

  • Tack för det. Men inte var det många som var intresserade av lite historia, vad jag kan se. Saknar AB-bloggen. Här sitter man ensam och häckar…

   Kram på’re
   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s