Borneo, Orangutanger. Man Hugger Ner Deras Livsrum – Mammon Rules (Bilder)// Kao

En av mina absolut häftigaste resor var den jag och dottern L, gjorde till Malaysiska delen av Borneo (och Kuala Lumpur) i dec.-07. Det var mycket som fascinerade mej mest var naturligtvis orangutangerna. (se bilder nedan)

Det som gjorde mej riktigt beklämd var när vi åkte mil efter mil med jeepen in i djungeln och såg hur man hade skövlat djungeln. Inte ens guiden vi hade raggat upp, Gilbert, en underbar kille lyckades övertala oss om att man sätter en ny planta där man tagit bort en palm, lät särskilt övertygande om att det var bra. Att vara tyst och vända bort huvudet betyder att man skäms och är ledsen och det gjorde han.

Det tar 25 år för en palm att växa till normalstorlek, även i tropikerna, men man skövlade ju i en takt som fick 25 år att låta som 100. Allt för den lönsamma palmoljeindustrin. Mammon och regeringen bestämde att de skulle dela på         kostnaderna för vägbygget så lastbilsmonstren kunde komma fram.

Efter ett antal mil tog äntligen kalhygget slut, vägen blev knögglig och vi kunde inte åka längre. Vi gick ca ½-1 timme på en smal stig, eller spång. Det knakade och brakade överallt i den frodiga djungeln och apor tjattrade, men det var svårt att se några……tills vi kom fram till ”Orang Utan sactionary park” och fick se hur skötarna tog hand om de allra minsta ungarna (som tagits ifrån sina mödrar man skjuter och sen visar upp för folk för pengar. Det är de fattigaste som gör så, tyvärr måste de leva de också. Oftast filippinska gästarbetare). På centret var det många europeiska volontärer  som arbetade gratis för bara mat och en enkel boplats. Man arbetade i 12-timmarsskift och varje unge hade 2 skötare och ungen skrek som en besatt om den blev lämnad för bara några sekunder. Så de hängde runt halsen på skötaren med sina långa tunna armar. Jag blev så betagen så mina moderskänslor var påslagna för full kraft.

(De tre översta bilderna:Bing. Övriga är våra privata)                                                                       

Softa på en gren kan aldrig vara fel. Från centret gick vi en bra bit in i det jättestora reservatet för att få se ‘tonåringarna’, som nu var nääästan självgående. En 7-årig orangutang är tonåring i den världen.

Swinging orangutangs. ‘Är du kung över djungeln, eller är det jag?’

De är ju så läckra, jag blev alldeles varm i hjärtat när hela flocken kom på ett rep som spänts mellan två träd. Den ena efter den andra dök upp och en kom väldigt nära oss. ”Klappa den inte, rör den inte. Den känner inte er och man kan aldrig veta vad som händer”, sa Gilbert när den här strävhåriga gynnaren var mitt framför näsan på oss:                                                                                            

Den här orangutangen softar också. Att hänga i sina långa armar och ben och bara slötitta tycks vara ‘livet på en pinne’.

Jag har många flera bilder från Borneo, djur och natur. Men det får hamna i något annat inlägg.  Men just att ha fått se de här djuren så fria de kunde vara utan risk att bli dödade, var en underbar upplevelse.

(Flyg utan boende Sthlm-Kuala Lumpur: Ca 5000:-/person t/r. Flyg Kuala Lumpur – Borneo: Ca 1000:-/per person t/r. Boende: allt mellan 20:-/natt till 200-500:- beroende på om vi var på Borneo, var någonstans vi bodde där eller när vi var i Kuala Lumpur, som f.ö är en fantastisk stad).

9 svar till “Borneo, Orangutanger. Man Hugger Ner Deras Livsrum – Mammon Rules (Bilder)// Kao

 1. Ping: Orangutanger På Borneo – Och Skövlingen Av Regnskogen // Kao | kaos nya lya

 2. Mycket bra inlägg. Fina bilder. Och bra beskrivning av rovdriften.
  Människorna har levt i harmoni med naturen ända tills kapitalismen slog klorna även i den här delen av världen. Kapitalismen har mycket på sitt samvete, om den ens har något. Över allt där den drar fram sår den förödelse. Du fick bevittna hur hela habitat skövlas och tjuvjakten är inte största hotet mot orangutangerna, det är istället att man berövar dem deras hem, urskogen.

  Kram!
  /Skvitt

  • Visst. Och utrotar man orangutangerna genom att ta mer och mer livsrum från dem, då förlorar också turismen på det, så kapitalet biter sej själva i svansen. Men de som får lida är ju, förutom djuren, befolkningen. Som alltid under kapitalismens ok.

   Kram
   Kao

   • Det handlar ju om olika kapitalisters intressen och då kan vissa kapitalister drabbas av andra kapitalisters härjningar, som ju alla förstår. Det är inget ovanligt.

    Kapitalismen skördar alltid sina offer och ibland kan dessa offer utgöras av andra kapitalister.

    Men de som ALLTID drabbas är ju vanligt folk och deras insyn och inflytande marginaliseras, deras miljö förstörs, klimatet påverkas, liksom naturen och alla de resurser som den har. Och hela länder påverkas och regeringar blir både beroende och maktlösa, samt kan dras in i krig till följd av kapitalets odemokratiska och hänsynslösa makt.

    Utan överdrift kan man väl säga att vår planet numera svettas i feberfrossa av den kapitalistiska sjukdomen. Det är bara att hoppas att sjukdomen går över medan tid är.

    Kapitalister har vissa gemensamma intressen, men de har också motstridiga intressen. Ett bra sätt att beskriva det på är ju att deras girighet inte skyr några medel och gjorde vi en revolution och ville hugga huvudet av varenda kapitalist så dyker det garanterat upp en kapitalist som vill kränga yxor!

    Kram!
    /Skvitt

   • Du har helt rätt då du beskriver kapitalismen som en SJUKDOM och sjukdomar måste utrotas eftersom de skadar vanligt folk.

    KRam
    Kao

   • Sjukdomen går helt säkert över, frågan är bara om patienten överlever den och tillfrisknar innan det är för sent, eller också dör! Om så sker att patienten dör, då får Hegel rätt att kapitalismen är samhällets högsta och sista stadium, vilket Marx ifrågasatte.

    Låt oss tro mera på Marx!

    Kram!
    /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s