Frånvarande Pappor Till Söner – Inte Bra // Kao

Söner utan pappa eller manliga förebilder  riskerar i mycket större utsträckning att hamna i missbruk och kriminalitet än andra pojkar. Tråkigt men sant. All forskning pekar åt samma håll och alla som arbetar på fängelser eller med vinddrivna ungdomar säger det också. Man behöver i övrigt bara se sej omkring och läsa en del själv, så kan man se den tydliga trenden.

Om man kollar internationellt visar det samma sak. Många av de värsta skurkarna  har en gång varit pojkar som bott med bara mamma och / eller andra kvinnor, haft noll eller mycket liten stadigvarande kontakt med manliga förebilder.

Anders Behring Breivik och Timothy McVie (USA) är ett par av de allra värsta, men även när det gäller skolskjutningarna i USA (Columbine) och i Finland stämmer det. I England likaså. I de värsta kvarteren i de största städerna runt om i världen hittar man den här typen av killar – med en frånvarande pappa / manlig förebild. Bland alla terrorgäng kan man hitta samma trend. Han som bombade sej själv i Stockholms City  hade heller inte en närvarande pappa.

Fryshusets Anders Carlberg är inne på samma linje på sin helsida i Aftonbladet 5/8-11. Han har sett det mesta under alla sina år där.

I brist på pappa får serie- och TV-hjältar och våldsamma actionspelhjältar bli ställföreträdare i en snurrig värld, där hjälten, utan att avkrävas något slags ansvar, skjuta ner hur många som helst efter eget huvud. Utan pardon.

Jag vill inte förbjuda tv-spel eller filmer. Men jag tycker man måste visa den här problematiken mycket mycket tydligare . Man har ju vetat det här såpass länge.

Självklart finns det flera killar som klarar sej bra med bara mamma. Men varför chansa? Det finns egentligen flera sätt att undgå en sån utveckling.

Förutom den ekonomiska biten, utanförskap och annat, som kan vara nog så tuff för en lågavlönad ensamstående mamma,  finns  faktiskt riktiga män att tillgå. Män som kan visa små pojkar hur en man ska vara. Vad man än tycker om den saken, så finns det en viss skillnad på pojkar och flickor och vi vuxnas strider om våra  egna och / eller samhällets vuxenkamper  får INTE  gå ut över vad som är bäst för  barnen:

* Det kan vara en lärare som ställer upp helhjärtat

* En fotbollstränare, boxningstränare

* Morfar / Farfar eller andra manliga släktingar som tar med sej pojken på fotboll, fiske och annat (han kan ju ta     med sej flickorna också)

Mammas nya kille,  OM han stannar kvar och framförallt och  får en bra kontakt med pojken

* Föreningslivets manliga ledare över huvud taget

Men det behövs även kontinuitet i samvaron. Rakhet. Öppenhet. Ömsesidig respekt. Små killar måste få se vad en vanlig man gör och identifiera sej med honom i stället för med skjutgalna dataspels’hjältar’, kriminella mc-gäng med ”häftiga” hojjar och mycket pengar och gängledare i tonåren som hetsar varandra till brott och droger.

—————

Vi får bara inte låta pedofilrädslan ta över, men får heller inte bortse från att peddosar  finns. Men de är trots allt en liten grupp jämfört med hela den manliga befolkningen och man måste ha en viss koll på om barnet beter sej annorlunda plötsligt. Om det blir utåtagerande eller inåtvänt.

Det går alltså att komma till rätta med de faderlösa pojkarna och mota Olle i grind innan det är för sent för flera av dem.

10 svar till “Frånvarande Pappor Till Söner – Inte Bra // Kao

  • Nu kan det ju låta som att det är enda skälet, men det finns givetvis andra faktorer som spelar in.
   Tror jag måste klargöra det.
   Kramar
   Kao

 1. Bra förebilder behöver barn ha och trygghet, klart att pappor är viktiga med. Tyvärr finns det pappor som inte fattar det.

  BS Är fortfarande ledsen och förbannad, har inget hört av personen i fråga så just nu undrar jag om jag utsattes för nån slags test ?????

  Johnny Depp är det inget fel på.

  Sarahmara är tillbaka nu och har inte lagt ner bloggen.

  Kramar

  • Är glad jag har en dotter. Klart hon också hade behövt en närvarande pappa, men för grabbar är det mycket mycket viktigare.
   ————————–
   Märkligt att folk måste vara elaka. Varför skulle någon vilja TESTA dej???
   ————————–
   Har nog fel adress till sarahmara. Ska kolla hos dej
   Kram

 2. BS Det handlar om en person som anklagar mig som läser min blogg, som känner en vän till mig eller som jag trodde var en vän. Om man ser det som du, vilket jag instämmer i, så pratar man om andra, om ingen pratade om en själv vore man nog död. MEN jag har inte pratat om den här vännen vare sig inom eller utanför bloggen, har ingen aning vem jag skulle prata med henne om ????
  Har ingen aning alls om den här elaka pubertala personen lyckats i sitt uppsåt att slå in en kil, men det verkar inte bättre. Det är den sk vännens förlust. Inte kul alls !!!!

  Snart orkar jag inte med mer tjafs, så jag tänker låta det vara nu.

  Kramar

  • Det är märkligt att folk inte kan ge sej till känna!!! Är det den berömda svenska avundsjukan som härjar?
   ——————
   Klart man måste kunna tala om andra personer. Men man behöver inte säga negativa saker som drivs till sin spets så det blir skitsnack. Men många rider ju på sin anonymitet på internet och anser sej kunna säga vad som helst om vem som helst i skydd av den. Det är förbannat fult!
   ——————
   Synd att mitt inlägg om Vänner försvann. Nu orkar jag inte skriva det igen.

   Ibland vill man ligga lågt ett tag om man överöses med skit, men det är också svårt. Såna som du och jag vill gärna stå upp för det vi skriver / säger och då får man oftast en tunna extraskit över sej. Det är bara att ta. Tyvärr!

   Kramar och styrka
   Kao

 3. Som du också säger eller antyder är den frånvarande fadern varken ett nödvändigt eller ett tillräckligt villkor för att vedervärdiga typer ska formas. Hitlers pappa var inte frånvarande, Stalin var en känslig själ vid ett prästseminarium som skrev prisbelönad poesi, G W Bush var inte faderslös, inte heller Tony Blair.

  Jag söker andra förklaringar och ser fram emot att Breiviks psykologiska profil blir känd.

  Det finns föreblider till Breivik, sådana som jag antytt i ett inlägg. Ska för övrigt kolla vad som är fel med min blogg, ”okategoriserad”, vad det är för något.

  Sten

  • Självklart finns andra orsaker som gör monster av människor. En närvarande pappa är verkligen inte alltid den bästa och kan överföra sina egna sjuka värderingar på sin son. Sådana ser vi också många av idag. Men det finns alltid en orsak till att en person blir som ABB. Om någon drar sej undan normal social gemenskap eller aldrig har haft någon, kan man börja fundera på vad de har för tankebanor. Daltande mammor är heller inte bra för faderlösa söner.

   Jag kan sätta mitt huvud på att han blir dömd till fängelse. Inte vård. Detta pga att han har en narcissistisk / tvångsmässig personlighetsstörning med starka empatistörningar (psykopat). Googla på störningarna så kan du jämföra med vad du vet om ABB.

   Herla Europa är f.ö nedlusat med högerextremister. Kolla bara Jobik i Ungern! Att man låter dessa svin marschera genom gatorna och misshandla folk är obegripligt.
   ————–
   Ja, bra om du fixar din blogg så man kan kommentera där:_)

   Kao

 4. Jag föreställer mig att de psykologiska profilerna behöver ändras i vår tid. ”Narcissism” är lika gammalt som antikens grekland men figurer som Breivik som mördar med sagan-om-ringen-musik i öronen och med hormonpreparat i blodet, som får sin teori från tussintals figurer på nätet, och som handlar som amerikanska GIs i Afghanistan eller Irak, och som kommer undan med det, och med ammunition som svenska polisen använder dagligdags och som agerade med en hänsynslöshet som Israeliska soldater kommer undan med, han låter sig inte reduceras till en produkt av den enskilda människans uppväxtbakgrund.

  Breivik är en produkt av vår tid och det är vad vi har att acceptera – eller förstå, anser jag.

  Provkommentera gärna för nu har jag skaffat mig kategorier.

  • Tja. Man får också begripa att skillnaden mellan egocentricitet och narcissism går vid att den senare inte har empati. Men visst har hans intag av ”anala stereotyper” (som jag brukar säga:) en stor del i att han klarade av att genomföra brotten. Men det förekom en massa annatINNAN. T.ex fantasi-slukandet på internet.

   Alla krig är sorgliga, men Afghanistan och Irak är sorgligare än annat i nutid, då man bara rört till det mer än det var från början : bombat sönder infrastruktur och människorns trygghet samt skickat folk tillbaks till stenåldern på mer än ett plan. Via Afghanistansolidaritet och bloggares man som krigar där, får jag veta rätt mycket. Det finns ALDRIG ett enda skäl till att starta ett krig: att på ett imperialistiskt vis gå in i ett annat land med vapenmakt. Det måste gå att stötta folken på andra sätt.

   Israel orkar jag knappt nämna just nu. De är bland de värsta regimer i världen och Moussad är överjävliga och har tentakler överallt – men fortfarande tassar man på tå för dem och det synes mej obegripligt att de får terrorisera palestinierna precis som det behagar dem. Med FN:s och resten av världens goda minne.
   ——————–
   Jag kommer aldrig acceptera Breivik. Hellre förstå varför en person blir så. Därför skriver jag som jag gör i mina inlägg. Försöker få en ‘varför’-förklaring så man lär sej se tendenserna. Diskutera dem.

   Din kommentar är därför av högsta värde. Tack.

   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s