Lilla Sverige, ”Bäst På Både Krig Och Fred” EN VIKTIG REPRIS på Gammalt Inlägg// Kao

 Med tanke på vår, lilla Sveriges  roll i världen numera:
 
Jag blir mer och mer förtjust i Peter Kadhammars krönikor i Aftonbladet. Han skriver med lätt sarkastisk ton bland annat följande om Sveriges medverkan i libyenkonflikten och det ‘hårda’ livet för den svenska  flygpersonalen på basen på Sicilien:
 
(….) ”Chefen för den svenska insatsstyrkan i Libyen säger:
‘När höga chefer inom NATO vill ha något särskilt viktigt uppdrag utfört kontaktar de gärna oss’”.
 
‘Jaha? Varför det?’ tänker jag förvånat och läser vidare:(…)”Flygteknikerna har det jobbigast: de måste kolla däck och oljenivån på flygplanen i värmen, där ingen skugga finns. Luftkonditioneringen väsnas så personalen inte kan sova, poolen är trasig och det är långt till ett kvällsdopp i Medelhavet. Men svenskarna härdar ut! Vi vill ju att libyerna ska få en lika fin demokrati som vi själva har”.
 
‘Visst’, tänker jag och flinar. ‘Det är säkert därför vi är där. Inte för att storebror kallar…eller för oljan de har som vi så gärna vill vara med och dela på?’
 
(…) ”Vi är det enda land i världen som kan delta i ett krig utan att delta. Vi pekar var andra ska skjuta, vilket bevisar att man kan vara bäst på både krig och fred samtidigt. Vi är också skickliga diplomater, vår ‘ordning och reda’ förundrar amerikanerna.
‘Hur bar ni svenskar er åt för att få italienarna att klippa gräset kring landningsljusen? Det har vi misslyckats med i 40  år!’
 
Kanske vi också är bäst på att klippa gräs?”
 
😀
 
(…) I skolan får barnen lära sej att journalister kritiskt granskar överheten. Det är lögn. Journalister är glada om de får vara nära makten och vapen är den ultimata maktutövningen. Redaktörerna ställer sej i givakt.” (…)
 
Ja,  tack! Det har vi märkt, Peter Kadhammar. 😉
 
Liksom många andra har jag undrat vad tusan vi gör i Libyen. Och i Afghanistan.Ska vi sälla oss till skaran av idiotnationer  som tror man kan bomba fram fred? Det har aldrig lyckats förr och kommer heller aldrig lyckas nu eller senare.
 
Lilla Sverige lider av svårartad hybris, den saken är klar, och vårt rykte som fredsmäklare är förstört för all framtid.
 
(Bild: www.military-today.se)

27 svar till “Lilla Sverige, ”Bäst På Både Krig Och Fred” EN VIKTIG REPRIS på Gammalt Inlägg// Kao

 1. – Ja, en sådan förljugen världsbild man tvingar på oss. Under kalla kriget sa man att Sverige var alliansfritt i fred och neutralt i krig men vi var varken det ena eller andra. Nu finns inte det kalla kriget men kriga ska vi – som USA vill. På svenskt sätt, som Kadhammar skojar om. I bakgrunden finns också att Sverige utvecklar vapen åt USA och Israel.

  Det sanna porträttet av Sverige är liksom Dorian Grays vidrigt.

  • Så sant. Sverige har väl aldrig varit neutralt. Det har bara varit en rökridå för att slippa krig, politiska konflikter och andra problem. Bofors och hemliga regeringsmöten har säkert skuld till både det ena och det andra. Inte minst boforsaffären. Även om det var klänge sen och alla ansvariga för den är utraderade….Algernon och Palme, t.ex. Det är en skam.

   Vi är verkligen inga goda förebilder.

   Kao

 2. – ”Dorian Grays porträtt” är en roman av Oscar Wilde. Den handlar om den unge vackre mannen Dorian Gray som får sitt porträtt målat. Den unge mannen förblir evigt vacker vad han än ställer till med, hans porträtt däremot blir fulare och fulare. Dorian Gray förvarar det på vinden för att ingen ska få se hans sanna natur.

 3. Precis som Portolanseglaren skriver har jag uppfattningen att Sverige under andra världskriget styrdes av ynkryggar, alliansfritt hell no !

  BS Visst är det bättre att se folk i ögonen när man ska reda ut bråk, det håller jag fullständigt med om.
  Vederbörande har inte hört av sig och jag kommer inte att göra det.

  Kram

  • Så var det, så är det fortfarande och jag skäms ibland att vara svensk – i.a.f är jag inte alls stolt över vårt lands historia av svek, falskhet och krig 😦

   BS.Nej. Det finns ingen anledning att DU hör av dej. Förmodar att personen i fråga skäms en aning…och därför inte hört av sej. Det borde h*n göra.

   Kram

 4. BS Ska villigt erkänna att jag med är bråksjuk emellanåt. Då drabbas mina nära eller jo förresten andra kan drabbas med om de kliver på nån svag punkt eller jag tycker att folk är orättvisa, hänsynslösa eller allmänt dumma i huvudet.

  Hoppas du har det bra !!!!

  Kram

  • Är likadan och säger ifrån. (Ibland kanske för väl snabbt och ilsket;) Men man måste ju säga ifrån när någon är taskig. Att tiga och lida är visst inte vår melodi.

   Har en väninnas jag avsade bekantskapen med för ett par år sen. För bara en månad sen bad hon om ursäkt och ville allt skulle bli som förr. Jag accepterade.

   Efter mindre än 2 veckor började hon igen. Att göra sej rolig på min bekostnad inför en massa folk. Då gav jag henne en avhyvling och genast kom en av våra gemensamma bekant till hennes försvar. Tror jag blir galen ibland. Vissa, de som inte känner henne väl, ser inte spelet som hon kör: att ständigt vara i centrum och använda andra som spelpjäser.
   Så nu är jag förbannad igen.
   😦
   Kram
   Kao

 5. Nu äntligen har jag kommit in på din sida… Herregud.. hamnade på en annan… Och jag älskar läsa dina sarkastiska inlägg… 🙂 kram på dig…

 6. Varför kommer man in på en norsk blogg, kallad för Sidelinja – Lasse Tømtes nettside när man klickar på ditt namn vid den kommentar du lämnar hos mig och andra bloggar? Den är väl inte din?

  Kram kram

  • Hej. Nejnej, den är inte min. Vet att många hamnar där. En norrman som hade en hund som hette Kaos har visst bhaft den där bloggen länge. Vet inte vad jag ska göra åt saken.

   Har du läst mitt inlägg:-)
   Kram på’re
   Kao (the real one)

 7. Ping: Alliansen Och Deras Älskade Krig Och USA-slickande Har Förstört Vårt Rykte I Världen (Repris) //Kao | kaos nya lya

 8. Ping: Lilla Sverige, Bäst På Både Krig Och Fred? (repris) // Kao | kaos nya lya

 9. Ping: Sverige – Världens Fredsmäklare? // Kao | kaos nya lya

 10. Det där med att Sverige aldrig varit neutrala kan jag verkligen hålla med om..
  En rökridå som du säger har läst en hel del om just det.. Bra inlägg Kao.. Kram Nicki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s