Från James Island I Gambiafloden. Nu Får Det Räcka!!! (bild) // Kao

Vi var i ett f.d helvete för några år sedan. Numera ett museum över vidrigheterna som  förekom där, när kolonisatörerna lyckades kuva folket.

Här är en affisch därifrån (se nedan). Här behandlades de infödda värre än råttor och tortyr skedde dagligen. En av de värsta platser jag varit på, för att jag visste vad so hade skett där. Jag kunde nästan se och höra de plågor människorna på ön utsatttes för.

Det fanns (finns) två olika stammar på ön, matriarkat. En av stammarna förrådde den andra för pengar, men blev själva lurade.

Här ser vi hur öborna till slut slet sej loss ur inkräktarnas grepp. Vi ska aldrig glömma att liknande saker hände över hela kontinenten.

Tillägg april-16:

(Tyvärr är bilderna borta, men jag kanske skriver ett nytt inlägg i ämnet i stället. Det är minst lika aktuellt idag som då 2012 då jag skrev det. Och i minnet är det ju fortfarande pinfärskt)

 

Annonser

2 svar till “Från James Island I Gambiafloden. Nu Får Det Räcka!!! (bild) // Kao

 1. Bra inlägg!

  Här kommer ett citat från utkast, ett hos mig ännu inte färdigskrivet och publicerat inlägg:

  ”Något om det ‘svarta Afrikas’ historia, ty VI KAN ALDRIG KOMMA FÖRBI den.

  Varför behöver länderna “hjälp”? Varför har de hamnat i nuvarande situation? Och har det inte alltid varit som det är. Varför lät de sig koloniseras?

  Vi har väl alla hört talas om slavhandeln. Blunda ett par sekunder och tänk efter!

  Nu har du tänkt.

  Och handen på hjärtat , du tänkte på handeln med svarta där dessa transporterades över Atlanten till Amerika.

  Visst, det är sant. Så var det.

  Men om jag säger att vi backar tillbaka till den europeiska äldre medeltiden, korsfarartiden, då hade Afrika ett välstånd som kunde mäta sig med européernas.

  När handeln med slavar över Atlanten inleddes var den tiden förbi.

  Under 300 år skeppades 15 miljoner afrikaner över Atlanten för att bli slavar i Amerika och Afrika förlorade flera generationer. Många miljoner dog under transporten. Sjuka kastades levande över bord för att man räddes smittan!

  Men eländet med att ta de svarta tillfånga inleddes inte med européernas behov av arbetskraft i Amerika, först i liten skala och sedan i en allt större sådan.

  Eländet inleddes med arabernas slavhandel. Den inledde afrikanernas kulturella och ekonomiska tillbakagång, så att de stod sämre rustade att möta européerna, när dessa fick upp ögonen för detta ‘svarat guld’.

  Araberna hämtade och förslavade fler människor än vad européerna någonsin hann med. De svarta försvarade sig när araberna kom. I striderna sårades många och andra dog. För varje infångad bybo, som senare blev slav, dog dussintals andra. Hela byar och hela samhällen ödelades. Vartefter det skedde tvingades araberna allt längre in i landet. De kom från öster, men snart härjade de i väster!

  För att vi ska få en bild på näthinnan, tänk på kalhyggesavverkning! Det är en liknelse som inte haltar allt för mycket.

  Araberna brandskattade Afrika på dess befolkning. Men varför behövde de så många slavar när européerna ‘bara’ behövde 15 miljoner? Eller en annan fråga, hur många tog araberna som slavar? Mig veterligt finns inga siffror på det, men jag har stött på gissningar om både 100 och 200 miljoner. Och, väl att märka, i en tid när befolkningstalen var avsevärt lägre än i dag.

  Låt mig nu besvara första frågan: varför behövde de så många slavar?

  Varje svart som européerna transporterade levande över Atlanten kom förr eller senare att sätta nya slavar till världen, födda i Amerika. Men de som araberna förde till Arabien kastrerades, oftast så att hela ‘paketet’ togs bort. Man vet att omkring 90% av dem dog av denna behandling och det är inte så konstigt om man vet hur det gick till. Känsliga personer kan hoppa kursiverade röda rader.

  Kastrationen

  Vanligtvis var det barberaren som med ett snabbt snitt med kniven berövade slavarna hela mandomen. Blödandet stoppades med kokande olja. Många dog av smärtchock. På de överlevande behandlades skär- och brännsåren med kodynga i två veckor. Många dog av infektion.

  Nu säger kanske ‘vän av ordning’: ‘Så där kan det inte ha gått till. Inte slösar man så med ‘råvaran’!’ Men tänk efter, det går många karat diamant för varje karat briljant. Man kan också säga som så, det spelar ingen roll hur effektiv tullen är, man höjer bara priset på narkotikan. Samma princip för varor, oavsett om dessa är levande människor eller döda ting.

  Alltså, de flesta dog och de som överlevde kunde inte reproducera sig. Till detta kommer att många dog redan innan de kom till utskeppningshamnarna. Och många dog när de försvarade sig. Facit: en hel kontinent förblödde. Hela landsändar låg folktomma. De stora hjordarna av antiloper, elefanter osv kunde breda ut sig på nytt, för att först under 1900-talet börja decimeras igen.

  DET var läget när européerna kom till Afrika för att ta slavar!

  Under den europeiska äldre medeltiden, korsfarartiden, då hade Afrika ett välstånd som kunde mäta sig med européernas, som sagt. Den tiden var förbi när européerna kom! Ländernas kulturer, samhällen och ekonomier hade rasat ihop. Och bättre blev det inte av att européerna tog vid där araberna slutade.

  Det naturliga steget därefter var att kolonisera dessa försvagade länder och riken, de spillror som fanns kvar, vill säga.

  Det ‘svarta Afrika’, ett katastrofernas offer, men vi talar inte om naturkatastrofer. Vi talar om något mycket värre, mer ödeläggande och mer genomgripande.

  Detta Afrika kämpar ännu med att resa sig! Och detta Afrika kämpar mot västvärldens största och mäktigaste företag, som har makt över ministrar och presidenter och som lever på att våldta hela kontinenten.

  Dessa länder kallas utvecklingsländer, som om de av någon outgrundlig anledning inte har lyckats hänga med övriga världen i utveckling. Som om de är efterbliva av någon oförklarlig anledning.

  Winston Churhills både humanistiska och rasistiska uttalande präglar än i dag västvärldens ryggmärgstänkande: ‘Jag godtar inte att några oförrätter begås mot Amerikas indianer eller Australiens svarta, bara för att en starkare och mer högtstående ras har tagit deras plats.’

  Afrika är inte underutvecklat, det är våldtaget och det är en enorm skillnad, särskilt som våldtäkten fortfarande pågår för fullt.”

  Kram!
  /Skvitt

  • Tack för den historielektionen. Mitt sämsta ämne i skolan var just historia, då vi inte fick veta sånt som just detta gällande att araberna var där först och härjade med så fruktansvärda metoder och medel. Då var det bara namn och årtal på helt (för mej då) ointressanta kungar och drottningar och deras avkommor. Plus andra världskriget, vilket räddade mej från att få en etta i ämnet.

   Visst är Afrika en våldtagen kontinent. Inte bara genom hur det varit, även som det nu är. För att bara nämna ett enda exempel tar jag Lundin Oil. F.ö har vi svenskar haft stor del i de folkfördrivningar och annat elände som skedde där. Och sker där. Där finns ju ur mycket naturtillgångar, vapen och djurliv som helst och detta vill de rikare länderna komma åt till varje pris och det kommer ALDRIG och har aldrig kommit folken till del – om det ska fortsätta så här.

   Många saker på James Island Museum var fruktansvärda att se och höra om. Man blev illamående. Vi blev mycket tagna min dotter och jag. Då ska man veta att det skedde över hela kontinenten och att detta bara var en liten liten del av det som skedde.

   Så fort afrikanerna under årtusendes lopp försökt resa sej så har de blivit nedtryckta med ansiktet före i dyngan igen.

   Det finns inget grymmare djur än människan och det finns inga grymma djur som med medveten omndska gör sina medmänniskor så gräsligt illa.

   Liksom indianerna kanske många afrikaner tog emot de vita som gäster, men blev gruvligt bedragna? Måste ha varit så.

   Kramar
   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s