FAS (Fetalt Alkoholsyndrom) Hos Barn // Kao

(Bild: fasforeningen.se)

FAS är en mycket sorglig historia där barnet, p.g.a mammans supande utvecklar flera olika symptom som förstör större delen av barnets  utveckling och framtidsutsikter i studier, samspel med andra människor och  inte minst i arbetslivet. 

Alkoholen går rakt genom moderns kropp till barnet utan att ens passera placentan (moderkakan), så inget skydd finns för det utsatta barnet.

Sedan några år tillbaks kallas det  FASD (fetalt alkoholsyndrom spectrum disorder) eftersom vissa har en värre störning än andra. Många klarar sej ändå någorlunda bra.

Man kan också se detta på deras yttre och inre fysionomi:

* Låg födelsevikt, ofta hjärtproblem och problem med andra inre organ. Svårigheter med mat och sömn. Abstinensliknande symptom vid födseln (skrik och kramper).

* Några kan födas med  långa armar och ben, kort bål, tättsittande ögon och liten näsa och mun. Andra kan få korta armar och ben, brett isärsittande ögon och bred mun. Litet, asymmetriskt huvud, lång tunn överläpp och som en ‘ås’ mellan näsa och mun. Lite rödaktiga tunna läppar.

* Ofta syn- och hörselproblem

* De har också det typiska hudvecket i ögonvrån som alla dessa barn har.

* Mental retardation. Dålig koordination av rörelser och balans

* Ofta överaktiva, koncentrations- och inlärningsproblem, dåligt närminne

* svårt med socialt samspel, försämrad empatisk och logisk förmåga. Distanslösa.

I  sällsynta fall kan problemen bero på annat och det är därför mycket viktigt att, innan diagnosen ställs, utreda, bevisa, fastställa att mamman verkligen druckit mycket alkohol under graviditeten. Annars kan syndromet bero på anat, t.ex mycket svår ADHD.

(I syd-europa dricker (nästan) alla, även gravida kvinnor,  vin till maten  och jag vet inte om de har större mängd FAS-barn där, men å andra sidan finns det ingen forskning som säger att man inte bör dricka något över huvud taget under graviditeten. Men det bästa är givetvis att ta det säkra före det osäkra och inte dricka alkohol alls.)

Att sätta skam och skuld på en mamma, som slutat dricka efter att ha fött ett FAS-barn tycker jag är uselt. Det försvagar hennes förmåga att kunna hjälpa både sitt barn och sej själv till ett bra liv och kunna nyttja alla resurser som står till buds för barnet och sej själv i samhället.

Är du mer intresserad av detta ämne? Läs då vidare i nedanstående länk:

Symptom: http://o.cotot.com/kategori/genetik-och-medfodda-missbildningar/fetalt-alkoholsyndrom-1/symtom

Vill du veta ännu mer? Googla dej fram. Det finns massor med forskning i ämnet.

————————

En f.d studiekamrat till mej skrev en slutuppsats, som mer liknade en doktorsavhandling i ämnet FAS, men jag kan tyvärr inte hitta den någonstans.  Hon skrev den 1999  och fick t.o.m äran att åka runt och föreläsa i ämnet, när uppsatsen blev känd.  Även för läkare och socialsekreterare etc. Hon hade verkligen forskat djupt i ämnet och det var den bästa av alla forskningsuppsatser jag såg av alla de 20 som var mina kurskamrater och minst lika proffsig som de jag hittat på internet.

All heder åt den tjejen.

Annonser

6 svar till “FAS (Fetalt Alkoholsyndrom) Hos Barn // Kao

  • Aha!
   Det är din gamla blogg som det hänvisas till när jag klickar ditt namn när du kommenterar. Konstigt, jag tror inte det var så innan. Har du ändrat nåt nyss?
   Kram!
   /Skvitt

   • Försökte ändra bakgrund igår, men det gick åt pipsvängen – som vanligt när det gäller det tekniska….

    Kao

  • De kan få storartad hjälp av MVC, KBT och AA/NA. Men väljer de bort det så blir det naturligtvis problem..

   Kaoskram

   (Bloggen borta??? Men hur kunde du då kommentera här? Jag är ju inne här nu.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s