Sälj Inte Ut Systembolaget! // Kao

(Bild: Bing)

Visst finns det folk som har problem med alkohol, men jag kan inte begripa varför den måste säljas på t.ex  ICA och olika närbutiker, som vissa vill. Skulle det sänka alkoholkonsumtionen? Idiotiskt! Det skulle snarare öka drastiskt  om t.ex Seven Eleven och andra ställen sålde alkohol nästan dygnet runt.

Men det är ju vad Vin- och Sprit och lobbyister försöker tala om för oss: att vi ska dricka som man gör i Syd-Europa.  Men så enkelt är det inte att utrota urgamla svenska  vanor – eller ovanor, som kanske ‘vän av ordning’ skulle kalla det.

Systembolaget har för övrigt ett unikt utbud av vin- och ölsorter som man knappast kan hitta i något annat land. Vad man än frågar om på Systembolaget så har de det på lager. Turister som kommer hit är förundrade över detta. De tycker det är bra, för  det utbudet existerar inte i deras hemländer. (Läste en undersökning om vad de tycker om Systembolaget). 

Gott folk! Det är INTE för folkhälsans skull man vill släppa alkoholen fri, om nu någon trodde det – det handlar om stora pengar för privata intressen och att ‘staten inte ska äga något’, enligt Alliansens religion, samt att man kan hösta in stora slantar. De säljer ut vårt land bit för bit och dit hör även Systembolaget: Men budskapet är:

KÖP VÅRA VAROR, MEN DRICK DEM ICKE EFTERSOM DE KAN VARA FARLIGA FÖR DIN HÄLSA.

Med detta dubbla budskap kan de ju ställa en jättehink utanför varje systembolag, så man kan hälla ut det man nyss köpt…..eller hur menar de?

6 svar till “Sälj Inte Ut Systembolaget! // Kao

 1. Visst handlar det enbart om kommersiella intressen, men också om att Alliansen vill vinna billiga poäng (och röster)!
  Men en sak till, den idologiska:
  V&S drar in enorma summor till statskassan, men Alliansen ser hellre att dessa pengar hamnar i privat fickor!

  Kram!
  /Skvitt

  • Det var det som mitt inlägg delvis gick ut på, som du säkert förstår.

   Detsamma med Tobaksindustrin med SITT dubbla budskap: ”Köp våra varor, men använd dem inte eftersom de är skadliga för din hälsa”.

   Reklamen skriker ju ut sitt budskap rakt i ansiktet på oss i varenda tidning, om både alkohol och tobak, men under reklamen står det att det är farligt för hälsan! Fullständigt idiotiskt!

   För min del fick både alkohol och tobak försvinna för alltid. (Ändå använder jag både och). Men i så fall tjänar ju inte Mammons vänner dessa enorma pengar…och inget till statskassan om det privatiseras.

   ÄR ALLIANSEN BÅDE BLINDA OCH DÖVA? Eller ‘bara’ känslokalla? I.a.f tänker de enormt kortsiktigt både nationalekonomiskt och gällande folkhälsan. Absolut tänker de inte på medborgarnas bästa. Oss vanliga dödliga, alltså.

   Kram
   Kao

   • Denna politik kom till under sossarna.

    Vad som är åskådligt och värt att lyfta är att samhällsintresset går på tvärs med krämarnas intressen.
    Kram!
    /Skvitt

   • Jag vet. Anitra Steen var helt inne på den linjen, men sen sjönk det undan (tillfälligt?). Jag hoppas vi hinner rädda Systemet från girighetens klor. Om inte annat så för folkhälsans skull. De flesta svenskar KAN INTE dricka som syd-europe’erna.

    Vårt vrålsupande på helgerna är effekter av gamla åtgärder (motbok och skam, bl.a) plus allt ‘after work’-krökandet på vardagar numera, är förödande. Även för den som inte dricker så mycket i början. Alkoholism kan ju (enligt forskning) bero på både arv och miljö. Men man kan också supa sej till sjukdomen genom ihärdigt drickande. Staten vill sälja skiten, men inte att vi ska dricka den. Snacka om dubbelmoral!

    Det kommer bli katastrof om alkoholen släpps fri och många människor och deras anhöriga kommer lida alla helvetes kvav.
    ——-
    Tillägg: Min dotter fick höra från sitt företag att hon MÅSTE vara med på sommarfesten med mat och sprit, för det måste alla inom företaget! Hon ville inte och jag sa att det finns inga såna måsten. Att det var bullshit. Så hon gick inte dit. Hon hade annat för sej på sin lediga dag än att vara med dem.

    Kram
    Kao

 2. – Sverige, landet som legaliserat kartellbildning genom modellen ICA, är särskilt olämpligt för privatisering av njutningsmedel.
  Fick livsmedelskartellen händerna på vin- och spritförsäljning skulle det betyda sämre produkter till högre priser.
  Våra öl- och sprit-alkoholister på gator och torg skulle blandas upp med vinalkoholister i och med att slaskviner blir prisvärda alternativ för dem och insisterar borgarna på att de höga skattesatserna skulle vara kvar ändå så är det medelsvensson som kommer att försumpa sina smaklökar när de sekunda vinerna säljs till överdrivet höga priser (jämfört med i ursprungsländerna där dessa skräpviner nästan skänks bort): Kartellen kommer att göra god avans på att privatisera vin och spritförsäljning och det är det viktiga för borgarna, aktiespekulanternas politiska partier.

  • Tack för din kommentar. Det är just i de banorna jag tänker alltmer. DEssutom kommer priserna höjas väsentligt, helt enligt försäljarnas tycke och smak. Se bara vad en folköl (3,5%) kostar på Seven Eleven idag : 22:-.
   Men Alliansen gör ju allt för att handeln ska gå bra, de har ju sina motiv och just den biten kan jag förstå krävs i ett kapitalistiskt samhälle. Men just kartellbildningen (i lag förbjuden) finns, som du tar ICA som exempel, i många branscher. I Sverige fungerar konkurrensen tvärtemot vad som är syftet med den.

   Därför är det så kul att gå i basarerna i t.ex Marrakesh och pruta, spela ut försäljarna mot varandra. De tycker det är KUL och att man är en dumskalle om man inte prutar. (De vinner alltid budgivningen ändå). Det kan komma någon försäljare springande från ett annat stånd i basaren och hojta om att han minsann har ännu lägre priser – och det blir en del tjafs. Men det hör till. Till slut görs affären upp och det har hänt oss mer än en gång att vi blivit bjudna på te när vi är klara med affären och har betalt – hos vilken av försäljarna vi nu handlat. DET kallar jag konkurrens i dess rätta form.
   ————–
   Vill tillägga till stycke två i min kommentar här: Det vet ju du vad jag tycker om kapitalismen, men nu när vi lever i ett sånt samhälle, så måste vi vara uppmärksamma på allt som sker, och varför men det vet vi ju redan. Vi måste ha koll innan vi väljer bort dem vid valet 2014 och få de osäkra mittenväljarna att fatta vad de går miste om om de fortsätter rösta på Alliansen – och att arbetslöshet och sjukdom kan drabba även dem. PLus hur skattesänkningarna försämrar för de ekonomiskt sämst ställda i landet.

   Ha en bra dag
   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s