Blir Man Akut Sjuk Ska Man Kanske Hellre Befinna Sej I Turkiet? // Kao

En 31-årig kvinna från Dalarna var nyligen på semester i Turkiet med sin  man och små barn, då hon drabbades av ett akut diskbråck. På sjukhuset där kom hon in på direkten, inget snack om att vänta i timtals, och man ville operera henne direkt.

Men resebyrån, i samråd med SOS International, var tydligen rädda att turkarna inte skulle klara det (som om det var stenåldersfolk som bor där) och att hon kanske skulle få en  infektion och andra komplikationer(?).

Tyvärr trodde hon dem, fick i stället åka med ambulansflyg, till Falu Lasarett för en halv miljon, eller vad det kan kosta. På akuten i Falun fick hon ligga i ELVA timmar innan hon blev hemskickad med starka värktabletter(!!!) Sjukhuset hade överbeläggningar, precis som man tycks ha på alla storsjukhus här i  landet. Och i så fall kan man  tyvärr inte få någon hjälp…..

”Du får ansöka om hemsjukvård i väntan på operation”, fick hon veta innan hon blev hemskickad därifrån. Ansöka? Ringa, fäppla med papper och vänta på ett beslut om hemsjukvård när man inte ens kan gå på toaletten själv??? När man har så ont att man inte kan röra sej?

Hon var (är) jättedålig, kan inte sitta, gå eller stå, och har man riktig otur kan både urinblåsa och tarm paralyseras av ett akut diskbråck.  Vad det innebär i förlängningen begriper säkert vem som helst. Man kan ju hoppas att de på lasarettet kollade att DET fungerade i alla fall, innan hon blev hemskickad.

Nu är hon naturligtvis jätteförbannad och ångrar att hon inte lät de turkiska läkarna operera henne ändå. Det har jag full förståelse för.

(Läst i dagens Aftonbladet)

—————

Jag har själv haft akut diskbråck efter en arbetsplatsolycka och vet vad det är – och hur det känns. Fick  också vänta timtals på akuten med hemska smärtor, sen hem ett par dagar i väntan på operation. Ensamstående med en 8-åring och 2 kryckor fick jag klara mej och henne bäst fan jag kunde. När det var dags för operation var jag tvungen att med taxichaufförens hjälp knöka in  mej liggande i baksätet och vartenda gruskorn på gatan på väg till sjukhuset kändes som knivhugg. Sen ännu mer reinfeldt-likt iskallt mottagande direkt när jag kom o.s.v. Tills de fick fram mitt namn om operation på datorn. Men vården sedan och operationen var däremot utmärkt.

VARFÖR KAN VI FORTFARANDE INTE KLARA AV ATT HA EN FUNGERANDE SJUKVÅRD HÄR I SVERIGE,  NÄR DET FUNKAR I TURKIET OCH T.EX SPANIEN (där min dotter fick öroninflammation och kom in på en kvart, flera doktorer klappade henne på kinden, log vänligt  och tittade henne i öronen. Vi  fick 20 tabletter antibiotika med oss och behövde inte betala ett öre. DET kallar jag bra sjukvård! Det var i Barcelona).

 

15 svar till “Blir Man Akut Sjuk Ska Man Kanske Hellre Befinna Sej I Turkiet? // Kao

  • Ogillar ordet HATA men håller givetvis med dej ändå. Fattar.

   Jag mår ju jättedåligt, min mage….finns ingen tid för gastroskopi någonstans, har väntat jättelänge…”det har ju varit semestrar blablabla”….som om det skulle vara MITT problem att fixa personal och ordning och reda! Mitt problem är min snabbt allt sämre hälsa – och nu går det fort! Jag orkar absolut ingenting!

   Svensk akutsjukvård (och även VC-erna) har aldrig fungerat som de borde. De skulle kunna ha t.ex ultraljud, gastro, coloscopi och annat på V-centralerna. Nu är vården värre än nånsin. Man kan ju tro att de som jobbar där och de som sitter högre upp i hönsgården sitter där för sin egen skull. Att de bara tycker patienterna är jobbiga. Krävande.

   Det handlar om DIGRA SYSTEMFEL som funnits inom vården så länge jag kan minnas. Du vet ju akuterna här i stan….man åker dit för att man är väldigt sjuk. Då orkar man ju inte ligga där i 10-15 timmar.

   Antingen skulle man göra om hela systemet från grunden gällande patientflödet och alla väntetider. Eller också öppna en slags MELLANSTATION som kunde gipsa icke-öppna frakturer, kolla misstänkta skallskador och sånt de inte är kapabla till på Vårdcentraler. Ta prover och göra dessa undersökningar jag skrev om ovan. Ha folk inlagda max ett dygn och sen hem eller direkt upp på en vårdavdelning på sjukhus. På så vis avlastar man storsjukhusens akuter och det flyter på.

   Det är så illa att jag inte vet något annat land än typ Sudan, Bangladesh och liknande länder som har det sämre ställt med att hamna i rätt vård för vanligt folk. Våra grannländer har det ju inte på det här viset, vad jag vet. Varför åker det inte dit några högdjur och LÄR SEJ NÅT? (Eller varför inte till Turkiet, hehe).

   Jag känner att om de i stället hade lagt in mej på en vårdavdelning och betat av alla undersökningar (för nu kan jag inte ens äta längre) så hade allt gjorts inom ett par dagar och jag hade varit frisk och kry och kunnat njuta av sommaren. I stället har jag kastats fram och tillbaks mellan olika provtagningar, läkarbesök och undersökningar. Men de har ju inte kommit på orsaken till att läget är som det är. Man blir ju inte frisk av att undersökas, det är ju behandling man måste ha.Men ingen är väl att man ska bli frisk…eller?

   Jag tänker så här: tänk om det är något väldigt allvarligt? Nu har jag ju hemskt ont över vänster njure OCKSÅ. Tänk om all denna rundgång, väntetid och allt detta strul har ställt till det, så jag aldrig blir bra? Kanske bara sämre…..jag känner ju att det är nåt som är helt åt skogen…..
   ———-
   Ja, du och din familj har också fått smaka på allianspiskans ytterligare försämringar av en redan pissig sjukvård. Så du vet ju.

   Kramar
   Kao

   • Precis. Ska man skratta eller gråta?
    Fick också nyligen besked av hon som skulle flytta hit i triangelbytet vi hållit på med så mycket, att det spruckit i byteskedjan. Inte har det med varken min eller min dotters inkomster att göra, i.a.f. Inte heller finns vi i någon typ av belastningsregister. Så det är de med bostäderna vi skulle hyra som strular. Du vet hur stark magkänslan kan vara och jag har haft den hela tiden.

    Det är bara att ta nya tag. Hur jag ska orka är en annan femma – och att det kostar så mycket att flytta. Jag känner ingen med bil längre, ingen som själva har ork nog att bära och kånka heller. I min ålder är man i allmänhet rätt skruttig i kroppen på ett eller annat sätt.

    Tack för pep
    Kram
    Kao

 1. Jag har arbetat på sjukhus i just Turkiet, ett privatsjukhus där försäkringar betalade vården både för turister och folk från landet, de hade inga köer och bra utrustning. Duktiga doktorer. Jag tror att det är både en organisatorisk och ekonomisk fråga här i Sverige…det är olika i olika delar av landet också,Stockholmsområdet verkar värst.
  Hoppas det ordnar sig med din mage och att du får hjälp!

  • Där ser man! Kul att du har erfarenheter från just turkisk sjukvård 🙂 En del av våra skattepengar går ju till vården, men vi får inte del av dem eftersom de slösas upp och omdirigeras till andra s.k projekt. Utanför sjukvården. Plus allt privat- och utförsäljnings-snurr som bara gör saken värre.

   Pengarna från vården försvinner och därmed resurserna. Det är en helt och hållet politisk abrovink.
   Helt klart är det organisatoriska fel här i Sverige, eller ‘systemfel’ som jag skrev i inlägget.ALLT är politik. T.o.m när man går och handlar blomkål. Det är livsmedelspolitik och över den styr små ‘Mammons’. Maten är oförskämt dyr, särskilt om man vill äta nyttig mat.

   Att ‘fattiga’ ofta är feta är inte konstigt: den mat de har råd till är ju billigast! Allt onyttigt är både billigt och trösterikt för den som inget har. De har inte heller ekonomiska resurser att gå på gym ellerebpå annat sätt vårda sin hälsa. Med fattigdom följer även resignation och det gör att dessa människor naturligtvis inte orkar ‘ta sej i kragen’ och börja t.ex att löpträna, som ju är gratis. Man tar den enklaste vägen för att man har så pass många andra problem som sänker en.(Gäller inte just mej,men däremot 30% av befolkningen här.

   Ja, i alla storstäder verkar det vara överjävligt.
   ——-
   Jag tog själv itu med att påskynda framtida undersökningar, så snart ska jag på 2 av dem. Den 3e och sista (vad jag förstår) sker 1/10(!!!) och jag har vänat 4 veckor på den, innan jag fick kallelsen igår. Ultraljud ”buk” är sen kvar att göras. Då ska jag väl äntligen få en diagnos och därmed behandling.
   Tack för stödet.
   Kao

 2. Jag glömde nyligen att jag hade en sjukvårdsförsäkring och åkte direkt till akuten på SÖS.

  Jag måste säga att jag blev jävligt bra behandlad och inlagd på nolltid, opererad samma kväll.

  Kanske är jag undantaget som bekräftar regeln, men något fungerar definitivt i den svenska sjukvården.

  • Kanske du hade en ‘akut app’ = blindtarmen eller ilius= tarmvred eller nåt med hjärtat, eller stroke? Då kommer man in direkt.

   Kul att höra att det finns någon som är nöjd. Jag är också nöjd med den svenska sjukvården när den FUNGERAR. Men våra vårdcentraler är så urusla att man undrar om det är avskrapet av läkare som sitter där.

   Har dock fått tag i en ung engagerad kvinnlig doktor som INTE tänker symptombehandla mej. Hon vill gå till botten med vad det är för fel, det uppskattar jag. Det är vad jag vill. (Kommer precis från labbet, där de tog prov på kortisol (ett hormon). Det har med bi-njurarna att göra.

   Kram
   Kao

   • Det var faktiskt en ganska enkel grej.
    Jag hade hade haft hög feber i flera dagar pga en stor böld, där solen aldrig skiner 😉

    Visserligen befarade de en blodförgiftning om de väntade för länge.

    Kram och lycka till.

   • Då var det inte konstigt att du kom in snabbt. Hade den spruckit hade det inte varit kul. Hoppas du är bra nu 🙂

    Tack.
    Kaoskram

 3. kikar in här ..en sen natt i St-holm
  ..(önskar att jag i stället var i Turkiet ;),
  en vän till mej skulle dit ..ack
  och kvack om jag fått följa med ;9
  ..sorgligt att det ska behöva va så vidrigt krångligt att få vård ..
  till o med det första steget att få en diagnos ..usch
  Det värsta är ..att det blivit så vanligt att folk blir passiviserade orkar inte klaga
  ..och andra blir provocerade av dem som fortfarande orkar berätta ..trist ..så trist
  Önskar att du hittar några tröste -ögonblick

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s