Världsekonomins Svarta Hål // Kao

Margareta Zetterström har skrivit en utmärkt artikel på sidan 5 Aftonbladet idag 3/9 om hur några få kan stjäla alla pengar för sin egen räkning. Det är otäck läsning! http://mobil.aftonbladet.se/kultur/article15348219.ab  står bland annat följande:

”Mellan 21000 och 32000 miljarder dollar, lika mycket som BNP för USA, Japan och Tyskland tillsammans, försvinner i världsekonomins svarta hål. Det säger James SA.Henry, som tidigare arbetade på konsultfirman McKinsley – men nu är han medlem i Tax Justice Network, en rad brittiska och amerikanska ekonomer som ser skatter som ett verktyg för social rättvisa. Summorna ovan är lågt räknade: skulle varit betydligt mer om man räknat in lustjakter, fastigheter, konstsamlingar, guldtackor mm…

Antalet personer som ligger bakom skatteflykten är ca 10 miljoner i världen, men en ‘superelit’ på ca 91000 personer äger 1/3 av världens privata finansiella tillgångar(!!!)…..Silicon Walley-miljardärer, kinesiska fastighetsspekulanter, oljeshejker från Dubai – men också mexikanska knarkkungar och blodiga diktatorer från mineralrika länder i Afrika….

Om deras tillgångar redovisats och beskattats hade världen sett annorlunda ut – fattigdomsbekämpning, utrotande av sjukdomar, energiomställning och andra sociala ändamål och det är superbanker som hjälper dessa personer att komma undan skatt. Främst UBS och Credit Suiss och Goldman Sachs. Men det finns flera banker i USA, Tyskland, Japan etc.

Många av dessa fick statligt understöd under finanskrisen 2008. Var hamnar de gömda pengarna? Svaret är OFFSHORE – inte enbart Caymanöarna och Bermuda – snarare ett finansiellt NÄTVERK av legala och kvasilegala komponenter och arrangemang – en geografisk hemlös investeringskultur med syfte att dölja just pengarnas ägare och därmed undvika nationella lagar och beskattning.

Många av de 139 länder som TAX JUSTICE  Network undersökt skulle kunna utrota fattigdom och arbetslöshet om de hade skattat sina enorma tillgångar, som bankerna hjälpt dem att gömma.

”Det är inte skuldbergen som är problemet – det är dessa smitare! Genom deras agerande växer ojämlikheten och arbetarklassen får dra det tyngsta lasset och ”blanda ännu mer bark i brödet”. Knarkhandeln i Italien är ett annat exempel på utsugare  som genom suspekta ekonomiska abrovinker tvättar sina knarkpengar vita. De har gött bankerna med dessa under finanskrisen 2008 – och då var dessa pengar de enda bankerna hade att tillgå.

Denna sammanblandning av legala och illegala affärer förklarar också varför en del länder är så ovilliga att bekämpa knarkhandel och annan ekonomisk brottslighet. LONDON och NEW YORK är CENTRUM för världens penningtvätt. Och att den illegala  ekonomins sammanväxt med den legala är ett av vår  tids värsta problem.

”Farligare för mänskligheten och demokratin än den politiska terrorismen”, skriver Margareta Zetterström.

23 svar till “Världsekonomins Svarta Hål // Kao

  • Så är det, så har det nästan alltid varit – men inget säger att det måste förbli så. Kanske vi alla (utom ‘eliten’9, måste helt ner på botten för att ta tillbaks makten från de här 91000 som styr?

   Kanske nästa generation tvingas tampas med det här problemet som vi av aningslöshet inte har kuppat(revolutionerat) bort långt tidigare, innan de blev så satans mäktiga.

   Kao

  • Gör det. Det är superviktigt.
   Hoppas att han blir en som står på folkets sida och inte hamnar bland dem som göder det svarta hålets konstruktörer i framtiden. Men jag antar du har pratat med honom. 😉

   Kao

 1. Kapitalismen har alltid gödits av arbetarklassens blod, svett och tårar, som kostat liv och åter liv. När kapitalismens föda består av vårt blod, vårt svett, våra tårar och våra liv är det väl inget förvånande att den inte tar hänsyn till om något är legalt eller inte. Det är väl en självklarhet.

  En av de större skattesmitarna är svensk. Vem tänker jag på?

  Kram!
  /Skvitt

   • Kamprad tänker jag ju på. Men Wallenberg är kanske värre. De är dock inga uppkomlingar och då är det tyst om deras eskapader, kanske.
    Kram!
    /Skvitt

   • De gamla wallenbergarna var bättre än de nya. Sen Investor startade med Pedser och Peter och Marcus W, har det sett annorlunda ut. Tyvärr.

    Kram/Kao

   • Det trodde jag du var. De gamla företagsledarna hade en helt annan inställning till Sverige, svenskarna, sina arbetare och arbetsmarknadspolitiken. Men självklart var de superkapitalister ändå. Men som lite kuriosa kan jag berätta:

    Min pappa var lagerarbetare på Atlas Copco under ca 25 år. När han hade jobbat där 20 år fick han och mamma (och andra som jobbat lika länge) en resa till London av företaget. När han fyllde 60 fick han och mamma en resa till Dubrovnik. När han gick i pension blev de bjudna på middag på Operakällaren plus att de bjöds på YTTERLIGARE en tripp. Denna gång till Paris.

    På arbetsplatsen hade de företagshälsovård som gjorde skäl för namnet. Facket var aktivt och företaget hade god kontakt med dem. De var också måna om att arbetarna inte skadade sej och de fick olika säkerhetsanordningar för det.

    Säg det storföretag idag som bryr sej lika mycket. Det finns INGET, vad jag vet. OK. Kamprad ger alla på alla IKEA-varuhus 10.000:-/år, oavsett befattning men IKEA är också som en bläckfisk som på ett obehagligt sätt invaderar värden med mycket hårda nypor. Som alla andra storföretag förlägger man också produktionen till billiga länder. Det är ett stort svek mot alla parter – utom företaget självt! På detta sätt har man, förutom att man kommer undan skatter, också bidragit till arbetslösheten.

    Kram/Kao

 2. “Det är inte skuldbergen som är problemet – det är dessa smitare! Genom deras agerande växer ojämlikheten och arbetarklassen får dra det tyngsta lasset och “blanda ännu mer bark i brödet”.

  Klockrent citat.

  Hemikram ♥

 3. Ping: Världsekonomins Svarta Hål (Repris FRån 2012) // Kao | kaos nya lya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s