Återbetalningskrav Från Förnedringskassan // Kao

Helt otroligt! Idag fick jag ett återbetalningskrav på 23.079:- från FK för bostadstillägg pensionärer sen 2007  och framåt(!!!)

Jag kände inte ens till att det fanns något som hette ‘bostadstillägg för pensionärer’ på den tiden (2007) och behövde heller inga  bidrag då. Sen 2009 har jag vetat att detta fanns att söka. Det året fick jag också bidrag. Men inte 2010 och 2011 (vilket de heller inte krävt tillbaks pengar för).

I ansökan, som jag guidades  hur att fylla i av FK själva direkt i telefonen, plus att jag skickade in inkomstuppgifter och skattsedel, fann jag 2009 ingen ruta om ‘tillgångar’. Inte heller frågade FK mej om det då de hjälpte mej. Den rutan hittade jag i slutet av 2011,  Hade inte sett den förut. Fanns den alls?  Men dec-2011  sökte jag: Jag kryssade i rutan och gav dem alla uppgifterna och det var helt i sin ordning.

Förra veckan fick jag dessutom beviljat 523:-/månad.

Ändå kommer de nu och kräver in pengar från 2007  t.o.m 2009. Att jag skulle haft eller sökt bidrag då är helt fel. Men hur får man rätt mot en jätte som FK i den här frågan? Jag har inga 23.000 kr att betala dem och tänker strida till sista bloddroppen.

22 svar till “Återbetalningskrav Från Förnedringskassan // Kao

  • Ska göra vad jag kan. Torsdag eller fredag ska en mänska från FK ringa mej. Jag ska vara sansad 😉 men ändå hävda min rätt.

   Men jag har inte ens papper och sånt kvar sen 2007 – det är ju 5 år sen! Hur ska jag kunna bevisa nåt? Hoppas det gäller ‘omvänd bevisbörda’ även gällande FK.

   Kram/Kao

   • Omvänd är det väl inte. Det är de som påstår och du förnekar.
    Om omvänd bevisbörda gäller ska du bevisa att du har rätt och jag befarar att det är just omvänd bevisbörda som kommer att gälla. I vart fal om det ska avgöras utan domstol.

    Kram!
    /Skvitt

   • Men jag har inte ens papper kvar från den tiden! Men trots mitt dåliga minne så minns jag ändå mina turer med FK. Det ska nog lösa sej.I morgon ringer FK-tanten. Då får jag se vad jag kan bidra med. För några år sen fick jag en återbetalningsskuld på ca 3000:-. Verkar som de glömt det. Men det var Bostadsbidrag,.Inte bostadstillägg för pensionärer.

    Kram // Kao

   • Tack för det.
    I morgon eller fredag är det dags att prata med min ‘handläggare’, som det så tjusigt heter (men hon är nästan aldrig på plats). Sen får jag väl skriva ett slags överklagande. SÅNT kan jag. Det är bara så jäääääkla jobbigt att behöva hålla på med sånt när man själv helst vill vara ifred för alla idioter…Varför kommer de och drar upp saker som de påstår har hänt för 5 år sen? Det liknar lite ”vi ser dej, no matters hur länge sen…”

    Men de har fel.

    Kram//Kao

    Kram/Kao

 1. Bevis på gamla obefintliga tillgångar borde du kunna få från Skatteverket, din bank, bilregistret osv. Det blir nog inte så knepigt ska du se!

  • Det hoppas jag! Bräånner det till får jag ta till det vapnet. Det värsta är dock att jag blev grundligt blåst på ett par hundratusen av en psykopat – halva mitt arv – runt årsskiftet 2007/2008…

   Kram // Kao

 2. Imsy är inne på rätt väg, be banken om kontoutdrag för den tiden de kräver dig på pengar för, är inget insatt kan de näppeligen kräva dig. Kanske har någon annan tagit ut ditt bostadstillägg. Det finns lurigt folk även på försäkringskassan.
  Svante

  • Jag fattar.
   Det är helt otroligt. Jag har inte ens vetat om att det fanns nåt som hette just ‘bostadstillägg för pensionärerä’ förrän för ca 2-3 år sen.

   Förresten kan du själv söka det, om du tjänar under 170.000:-/år och inte har förmögenhet över 100.000:-
   😉

   Bara ringa Förnedringskassan.

   Kao

  • Man kan ju ruttna för mindre.
   Bara den saken att kräva en som söker bidrag, på 23.000:-. Jag menar: Om jag kunde slanta upp den summan hade jag inte behövt söka det här jäkla bidraget.

   Ciao’ / Kao

 3. Ajaj hoppas du får ordning på det! kan du visa på kontoutdrag att du inte fått in pengar? banken borde ha kvar historiken? F-kassan är en historia för sig själv, just nu drar de in barnbidraget i 3 månader för att jag fått för högt bostadsbidrag. Jag arbetade över ett par månader förra året och det är surt nu.

  • Har inga papper kvr sen 2007. 5 år! Även om jag hade haft det vore det omöjligt att hitta idag. Tänk bara på den mängden man får under så många år.

   Ujuj! Fattar du är arg.
   Ologiskt att dra in barnbidraget när det handlar om bostadsbidrag.

   Om jag ändå blir skyldig en summa (pratade med en trevlig person på FK igår) så ska jag be dem dra bostadstillägget varje månad tills det är färdigbetalt. Det kommer givetvis bli tufft, men någon stor summa kan jag ju inte betala rakt av.

   Hade jag kunnat det hade jag ju inte sökt bidrag…

   Kao

  • @BARBAMAMMA
   …och att som du – behöva jobba över igen, gynnar ju knappast barnen. Men så långt tänker inte stelbenta byråkratier.

   Man kan tro att de anser alla som söker bidrag vara potentiella fuskare. Men systemet är så korkat uppbyggt, så man kan ju inte söka och visa upp alla papper och vara säker på att återkrav ändå inte dyker upp ett antal år senare.

 4. ..usch ja ..det kan tydligen få gå till hur som helst från deras sida jag fick förra året plötsligt en justering..en massa papper från fk 2003 ett papper för varje år ,där de UTAN NÅGON SOM HELST FÖRKLARING EL URSÄKT ..,räknat ut att de betalt för lite ..iof sej bra att få … men ..ryser

  • Man sitter kvar i deras klor alltså 5 år efter! Man kunde ju få veta såna här regleringar varje år. Men de samlar på sej och avkräver en orimliga summor. Den 10/10 får jag veta om (hur mkt) summan reducerats. För det MÅSTE den göra. Ska avbetala genom att avstå mitt bostadstillägg, som jag ju har sökt för att jag behöver det NU – för att på så vis betala tillbaks skulden.

   Kram
   Kao

  • Man kan ju tycka de bör vara snabbare, säga ifrån varje/vartannat år i stället för att vänta fem år tills en eventuell skuld blivit ohanterbar.

   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s