Monica Gunne, Kolumnist i AB Undrar Varför ‘De marginaliserade’ Inte….. // Kao

….varför de inte hör av sej i debatten i detta ämne.
 
Ska det vara så svårt att fatta att ‘de marginaliserade’ inte ens har råd att ens köpa en dator och därför inte kunde chatta med henne idag, heller inte skicka mail? Än mindre kan dessa personer betala bredbandsavgiften på flera hundralappar i månaden.
 
Vissa journalister (och andra) har, trots kanske goda föresatser, tydligen ÄNDÅ svårt att fatta vad det innebär att vända på varenda krona varje  månad.
 
Förresten har de ‘marginaliserade’ nog fullt upp med att grubbla på hur de ska få ihop det ekonomiskt varje månad.
 
För många är det kanske en självklarhet att ha en dator, att kunna gå ut och äta en pizza en gång i månaden och att gå och fika med en vän. Eller gå på bio någon gång. Men för många är det ekonomiska läget så knapert att sånt bara är och förblir en dröm. Att ha en dator är ingen mänsklig rättighet, men allt fler institutioner och myndigheter, privata företag och vanligt folk förutsätter att man har det. Annars blir man ju TEKNISKT marginaliserad till råga på allt och det blir etter värre. Inte minst barnen i familjen, som kommer efter i skolan pga avsaknaden av internet. För så är samhället uppbyggt.
 
Det förvånar mej att inte ens en journalist, som skriver om just detta problem  kan förstå  den fulla innebörden av att vara sjuk, arbetslös, fattig och ‘marginaliserad’.
 
Ordet ‘marginaliserad’ får mej att rysa av obehag. Just det är kanske mer en stigmatisering för dessa personer, att kallas just marginaliserade, än att VARA det. Det låter  som att allt hopp är ute.

13 svar till “Monica Gunne, Kolumnist i AB Undrar Varför ‘De marginaliserade’ Inte….. // Kao

 1. Precis! och vem vill skriva om sitt liv till någon som kallar en för ”marginaliserad”?? det är lika illa som ordet ”utsatt” man talar om utsatta och marginaliserade som om det vore en annorlunda sorts människor och det låter nästan som en sjukdom….

  • Just det. Vem vill sorteras in i ett sånt fack och att folk talar över huvudet på en – och klappar på det:”vi ska hjälpa dej”-stilen. Men det är mer att stjälpa än att hjälpa om den som klappar inte begriper vad det innebär för den som är i just underläge.

   Bättre om de kan ge handfasta råd, men bara till dem som ber om det.

   Finns egentligen mycket att skriva om det här.

   Många socialsekreterare har troligen goda avsikter men det fungerar fel just pga synen:”jag här uppe (som håller ditt öde i mina händer, tacka mej”) – och ”du där nere”.

   Kan skriva hur mycket som helst om den stigmatisering detta innebär för den som ska ‘hjälpas’. Ett äkta empatiskt engagemang ska gå till på ett annat sätt. Ska nog skriva om det senare, det har inte bara med verbal kommunikation att göra.

   Kao

   • Jag skulle också kunna skriva hur mycket som helst om detta och det kan delvis bero på att de som ska hjälpa inte har tillräcklig livserfarenhet eller inlevelseförmåga. Men det är också en inställning som genomsyrar samhället bland annat genom media för hur ofta läser man inte just de orden ”utsatta” och ”marginaliserade” för att inte tala om orden ”resurssvaga” jag undrar om inte detta ska få ett eget inlägg hos mig med;-)

   • Skriv du , så gör jag också det och länkar/pingar till dej eftersom det är samma ämne.

    Inlevelseförmåga är en bristvara idag. Folk vill nog gärna, men kan inte pga all stress, påverkan av media och annat – och det håller ju dem själva i ett dödsgrepp. Jag vägrar tro att människorna i ett samhälle kan fortsätta leva så här i längden. Även de som har det ekonomiskt gott ställt.

    Kao

  • Ska kolla. Dina och Hemis kommentarer hamnar där ibland, men jag satte just på datorn efter ca ett dygn.

   Har fortfarande inte hört av Hemi och vet ej vad som är på G. Kanske hon har bloggsemester?

   Kram
   Kao

   • Hon har inte skrivit något på länge vad jag kan se.Inte ens på hennes FB har det hänt något på ett bra tag. Orsaken vet jag inget om.
    Kram!
    /Skvitt

   • 20/10 fanns ett helt uppslag med AB:s kolumnister. Där stod, under deras bilder, vad de helst ville chatta om med läsarna nästa dag. Det citat som finns i texten var hennes egna ord vad just hon ville chatta med läsarna om.

    (Jag råkade på en av de andra kolumnisterna på gatan och undrade vad han tyckte om ordet ‘marganaliserade’ – och vi var överens.)

    Kram
    Kao

   • Kanske FRA växlade in den på specialspår till SÄPO för granskning och där river man sig blodig i skallen.

    Frågorna hopar sig. ”Var är koden? Vad vill han ha sagt? Det subversiva i budskapet är så väl dolt så vi inte fattar, men det ska finnas där! Det är ju Skvitt som skrivit det och detta budskap är alldeles extra farligt och omstörtande annars hade han ju inte dolt det så djävla väl. Ska vi skicka insatsstyrkan?”

    Kram!
    /Skvitt

   • Haha! Tanken har föresvävat mej som allra hastigast lite då och då gällande vissa bloggare och deras kommentarer (däribland du). FRA-folket går ju på vissa ‘kodord’ och om dessa används flera gånger av samma personer kan de få för sej att kolla extra. T.ex ‘revolution’, ‘ omstörtande’ eller varför inte rent av ‘demokrati’?
    😉

    Kram
    Kao

   • Tack vare att jag lyckades få en dator insmugglad kan jag nu svara på din kommentar från ett hemligt SÄPO-häkte.

    Det går ingen nöd på mig, men stackars SÄPO-agenter som inte fattar mitt politiska budskap. Just nu reciterar jag Das Kapital för dem! De fattar ingenting av vad jag säger.
    🙂
    Kram!
    /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s