Har Jag Släkt I New York, Tro? Vet Du Nåt Om Släktforskning? // Kao

Jag satt och googlade på mitt mycket ovanliga efternamn. I Sverige finns det några som ynglat av sej numera. De är kanske 10 stycken, men de flesta med en lite annan stavning. Vi är inte släkt.

Jag började kila runt på Internet och hittade så småningom en hel släkt i New York med efternamnet. Det märkliga var att en man, som nu är död men har barn och barnbarn kvar där, hade samma namn och födelseår som min farbror. En annan, som kan vara min kusin eller kusinbarn har både förnamn och mellannamn som kan stämma.

Min farbror   låg i handelsflottan och var på väg hem till Norge 1943. Då var han 22 år.

Engelska kanalen var minerad och båtarna gick i konvojer, sakta sakta. 1-2 knop. Ibland sprängdes någon båt. Min pappa och hans bror var väldigt tajta och han skrev ett brev, som min bror har hemma, om sin ångest över att kanske dö vilken sekund som helst.

Brevet lär ha kommit fram till Norge, men inte min farbror. Sades det. Min pappa har berättat att de andra på båten sa att min farbror hade tagit sitt liv. Hoppat överbord. Men inga bevis för det finns eller har någonsin funnits.

Nu tror jag inte längre det där är sant. Inte efter vad jag hittat på Internet idag. Han kan ha dragit till USA i.st.f att åka hem till sin by där min elaka farfar bodde….utan att meddela någon. Det var inte ovanligt på den tiden.

Min bror ska rota vidare i saken.

Om det stämmer vad jag tror så har jag kusiner och kusinbarn på Staten Island i New York! Jag, som har så lite släktingar här i Sverige (3 stycken inklusive min egen dotter och min bror och brorson) tycker det skulle vara jättekul om det stämmer. 🙂

Sajten jag var inne på krävde tyvärr lite för mycket för att få komma åt immigrant- och krigshistoria….

Någon som vet andra kanaler för att släktforska?

13 svar till “Har Jag Släkt I New York, Tro? Vet Du Nåt Om Släktforskning? // Kao

 1. Jag kan ju lägga det på FB för att fler ska se din fråga.
  Om du fick fram adress och telefonnummer kan du ju kontakta dem och fråga direkt.

  Kram!
  /Skvitt

  • Tack för det. Jag kan ju åka dit och kanske ta jobb som lärare och lära ut att det finns en värld utanför USA… ;-)…och att man i sydamerika talar spanska (och portugisiska).

   Kram
   Kao

 2. Oj så spännande! vilken historia det kan ligga bakom…Jag kan inget om släktforskning men det finns ju kurser man kan gå och man kan föröka googla fram kanaler. Hoppas ni lyckas!
  KRAM och Gott Nytt År

  • Har googlat i timmar igår. Men jag kommer bara till en viss punkt. Sen är det slut. Man måste betala en massa pengar för att vara med och jag vill bara veta om just de här 2 personerna. Resten ger sej själv. Om det är rätt.

   Skulle vara kul om det stämmer.

   GOTT NYTT ÅR
   Kram
   Kao

  • Tack, Svante. Jag var inne där igår. Men när man avverkat gratisdelen förbinder man sej att sen fortsätta.

   Jag vill enbart veta om de här 2 personerna. Resten ger sej själv – om det är rätt.

   Skulle vara kul.

   Kanske jag kan bli lärare i ‘Omvärldskunskap’ på något Universitet där ;-)?

   GOTT NYTT ÅR
   Kao

  • Tror det var den länken jag var inne på. Men det är mest de som utvandrade från Sverige innan 2a världskriget.

   Gällande min farbror så skedde flytten i så fall ca 1942-43 och från Norge. Troligen ensam eller med en kompis. I.a.f bör det skett under ganska stort hemlighetsmakeri av skilda skäl.

   Annars var det ju inte alls så många norrmän som utvandrade då. De hade det betydligt bättre än vi här hemma.

   Var även inne och tittade på en länk till den länken, men det handlade mest om just det jag nämner ovan. Eller militärhistorik.

   Tack ändå för din kommentar.

   GOTT NYTT ÅR
   Kao

 3. Spännande det där med ”okända” släktingar. Började släktforska lite smått för tjugotal år sedan, men sedan rann det ut i sanden…
  God fortsättning på det nya året!
  Kram från Mogi

  • Samma här.
   Men får vi ingen ‘tråd’ här, så kommer samma sak hända.

   Det finns många hemligheter i min släkt, har jag fattat. På både mammas och pappas sida. Särskilt mammas, där det fanns judiskt blod på långt håll (ca 1/4). Så jag borde ha ca 1/8, vilket knappast berör min åsikt i palestinafrågan…,..

   Men jag fattar att släkten var orolig under nazismens härjningar….även om ingen på mammas sida var varken nazze eller sionist.

   Mina morbröder och farbröder stred på ‘rätt’ sida och där finns mycket kvar att berätta. Bla. om attentatet mot tåget med nazzar som skulle ta det ”tunga vattnet = H3O) till Berlin under 2a v-kriget. Där var en av mina morbröder involverad i fjärran och hans namn finns idag på Krigsmuseum i Oslo….

   Kram
   Kao

   • @ MOOGI

    ”Jag syftar givetvis på ATTENTATET I RJUKAN, som hindrade nazzarna att få Det Tunga Vattnet (H3O) och kunna tillverka ATOMBOMBEN!
    🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s