Fattigdom Eller Socialekonomisk Utsatthet? Varför? // Kao

Nu tjafsar man med ord igen, men inget händer som vanligt för dem man tjafsar om. Det har blivit ett ordkrig av s.k intellektuella om barnfattigdomen, människor som aldrig varit i  den sitsen. (Förutom Annika Sundbaum-Mellin och Susanne Alakoski, som beskriver fattighetens allra innersta väsen på ett exellent sätt.)  Såna som inte har empati nog att känna in i grunden till utsattheten många känner.

Artisten Laila Bagge bjäbbar om mobiltelefoner i bakgrunden. En sån får man inte inneha om man ska få kallas fattig i hennes värld. Hon tycker det är för mycket. Att den hemlöse t.ex oftast fått en kortmobil av gammal sort av socialen för att kunna nås av dessa och sina barn; det har hon inte begripit. Kanske hon tror att de fattiga har iphones och sånt hon själv knappar på?

Jag är gruvligt besviken på Janne Josefssons taffliga reportage och hans ännu taffligare slutsats. Är förskräckt över hur många som tror som han; ‘det finns inga fattiga i Sverige’.

Vad jämför de med? De gör som Reinfeldt: de jämför med de fattigaste i Afrika! Reinfeldt konstaterade ju en gång i tiden då han var i ett afrikanskt land att ”svenskarna har långt kvar till smärtgränsen.”  Sen skrev han sin skitbok ”Den första stenen”, som senare drogs in för den var så blek och pinsam. Men den finns på http://www.alliansfrittsverige.nu .

Självklart måste man först definiera vad man menar med fattigdom och sen jämföra med andra grupper i Sverige. Den relativa fattigdomen. Det kan vara:

* Att inte ha råd att gå till tandläkaren

*Inte ha råd att hämta ut livsviktiga mediciner eller att gå till doktorn på vÅrdcentralen (200:-, som kan kullkasta hela budgeten månaden ut)

*Att inte ha råd att skaffa glasögon till sej själv och/eller barnen

*Att aldrig kunna lämna sin hemort för rekreation

*Att aldrig ha råd att låta barnen få nya kläder, bara begagnat eller ärvt

* Att barnen aldrig får åka med på skolresor

*Att barnen inte kan få vara med i fritidsaktiviteter som kostar pengar

*Att inte ha råd med näringsriktig mat, som oftast kostar mycket mer än fet och näringsfattig (därför är också många lågavlönade överviktiga).

*Att aldrig kunna gå ut och fika eller ta en öl och en bit mat. Aldrig! (Krogmomssänkningen kommer alltså inte dessa personer till del, om man nu ens trodde det från början.)

*Att gnida tre dagar på sista 50-lappen så det ´åtminstone räcker till mjölk och bröd.

Etc, etc, etc. Det finns hur många exempel som helst på socioekonomisk utsatthet.

Det finns ensamstående föräldrar som är lågavlönade och jobbar häcken av sej, även med extrajobb för att det ska gå ihop. Men när de vanliga räkningarna är betalda så räcker det som är över ändå  knappast ens till mat månaden ut. Hur ska de då någonsin kunna unna sej och barnen något annat? Man måste ju äta!

Jag var själv i ett svårt ekonomiskt läge som ensamstående till ett barn från hon föddes tills hon var c:a 5 år. Trots att jag arbetade. Behövde tack och lov aldrig blanda in socialen. Tog mej runt på fonder i stället. Sökte och använde pengarna till att flänga runt på vandrarhem ett par veckor i skärgården varje sommar med min dotter, och det var alldeles utmärkt. Enkelt, relativt billigt och skönt. Sen var hon på kollo ett par veckor medan jag jobbade.

Man måste ha jättekoll på vilka möjligheter som finns när man har dålig ekonomi. Men hur många har det – och hur många har ens en dator för att kunna leta sej fram till möjligheterna? Från diakonerna i pastorsexpeditionen (kyrkan) kan man också få en nödslant om det krisar. Fast ingen ska ändå behöva gå den vägen i ett land som Sverige. Ett rikt land, men bara för vissa.

Men man ska, som arbetande person, arbetslös, sjukskriven eller pensionär naturligtvis aldrig behöva leva på bara mat och bostad. Att aldrig få en krona över. Vårt samhälle har varit bättre än så, men Alliansen har rivit ned vårt sociala skyddsnät, som tog årtionden att bygga upp, på bara några få år.

De som tjänar mest ska givetvis betala mer i skatt. Värnskatten är viktig för allas skull. De som redan har klarar sej ju alltid.  Det är borgerlig högerpolitik i kvadrat och kubik.

Relativ fattigdom och socioekonomisk utsatthet, som jag föredrar att kalla det (alltså sett ur ett nationellt perspektiv)  –  eftersom ordet ‘fattigdom’ eller ‘barnfattigdom’ är stigmatiserande för den utsatta, det ligger en våt filt av skam att bära det oket.

Det enda sättet just nu är att få bort Alliansen från regeringsposten och att återigen hylla ord som solidaritet och rättvisa. Samt att slippa höra såna uttalanden som Laila Bagge eller den skrikiga ultracenterpartisten Alexander Bard, Janne Josefsson och liknande  från borgarfrälset, helt okunniga om vad som sker ‘under deras fötter’. Varför f´år deras uttalanden så stor uppmärksamhet? Är de stilbildande på något sätt???

Annonser

35 svar till “Fattigdom Eller Socialekonomisk Utsatthet? Varför? // Kao

   • Det kan man undra. Men nu är man så taggade i egoboost att man inte kan eller vill se andras problem.

    Vill minnas att det en gång fanns en smula solidaritet. Åtminstone hos vanligt folk. Men media har blåst i andra lurar och folk går på det. Övertygade om att de själva aldrig kommer bli långtidssjuka, arbetslösa och/eller pensionärer. Men då kanske det duger att byta ståndpunkt – när det gäller dem själva.

    Kao

 1. Den fattigdomen finns i Paris, fast här inser alla partier att den existerar. Men vad ska man göra när dagens socialister placerar de fattiga i förorterna eller de mindre attraktiva omràdena, medan de rika slipper se den. Men det stora problemet är att det inte finns en verklig debatt; istället tjafsas det om rättighet till att gifta sig för homosexuella, vilket inte är ett problem i verkligheten, làt dem gifta sig för att ha samma rättigheter och adoptionen är en annan fràga som borde hanteras för varje par som vill adoptera ett barn, homosexuella kan mycket väl vara bättre föräldrar än heterosexuella och vice versa… Gör nàgot àt fattigdomen i Frankrike och Paris istället, detsamma i de andra europeiska länderna.

  • Maria de Suede har greppat problemet, samma problem blev det med miljonprogrammet då arbetare, och låginkomsttagare blev deporterade från innerstaden till förortsghetton utanför staden. Detta med en socialistisk Regerings goda minne. När jag växte upp bodde Morfar bergsprängaren, och Mormor hemmafrun på Skånegatan, på Söder. Då fanns det småfirmor i Södra Stationsområdet, där nu finns bostäder för bättre bemedlade, samma sak med Sickla industriområde. Stockholms innerstad har blivit ett reservat för höginkomsttagare, med några få undantag. Vi andra hamnade i Brandbergen, Jordbro, Rinkeby, och så vidare. Min misstanke är att det beror på samma sak, som Maria de Suede skriver rikisarna vill inte se knegarna på hemmaplan.
   Svante

   • Så är det även här hos mej. Min stadsdel håller på att förslummas av höginkomsttagare. Men jag biter mej fast med näbbar och klor. Än så länge.

   • Jag var 24 år när jag fick en 2:a med kokvrå i Brandbergen 1971, och då var jag överlycklig, och ovetande om att jag blev deporterad från Stockholm. Men att få flytta hemifrån var värt mycket då. Fick jobb som bussförare på Handengaraget, så det var ju nära till jobbet.
    Svante

   • Det är ju inte fel. Idag skulle det inte gå att få en lägenhet ens där.
    Jag föddes i innerstan, flyttade som liten till H-åsen. Som 17-åring in till stan själv. 2a hand några år och lyckades till slut få ett kontrakt. På den vägen är det.

   • Jag kommer fràn Järna och bor nu i Paris, jag gjorde den omvända resan, mot min vilja egentligen.Jag skulle vilja installera mig pà landet igen, men jag stannar kvar i Paris för arbetets skull… Det finns en annan livskvalitet pà landet…

   • Visst gör det. Men jag är tveksam om jag själv skulle kunna leva året runt på landsbygden. Är alltför mycket storstadsbo och kosmopolit för det.

   • Det behövs inte en làng kommentar, du kommer fràn Stockholm och jag fràn Järna, vi växte upp med olika erfarenheter… Men nu bor jag i en storstad…

   • Och? Vad menar du egentligen?
    Har vi inte samma åsikter om sanmhällsbyggande så undrar jag vad jag har missat hos dej. I( så fall.

    Kao

   • Nej, jag menar att vi växte upp med olika omgivningar, fast Stockholm är en grön stad. Jag växte upp med en viss kultur i min närhet, Antroposoferna. Vi har samma àsikt, Men vad känner du till om Antroprosoferna? Kommer jag till Sverige i sommar sà skulle jag kunna visa dig deras kulturhus etc… Det är inte sà làngt bort fràn Stockholm, ungefär en mil fràn Södertälje… Maria

   • Jag var t-sammans med en kille i 3 år, vars bror var en av de ledande i antroposoferna.Så jag vet en liten del – och var där ute i Järna flera gånger. Jag beundrar engagemanget.

    Men problemet med A och även med partiet (MP) är att de aldrig riktigt tagit den ställning fört hö eller vä som jag kräver. Det fjnns annat än miljön att avklara och jag har inte alls de åsikterna att man ska vara en vindflöjel gällande allt annars. Bara för att få igenom sin politik. (M) är för just MIN del alldeles för vaga.
    Men gällande miljön är de ledande.

    Kram
    Kao

  • Det är en utmaning de politiska krafterna i EU inte vill eller orkar ta itu med. Hellre gör man då som du beskriver: tar upp mindre frågor, som kanske har relevans i de stora sammanhanget. Men det förändrar ingenting i grunden för de fattigaste.

   Kram
   Kao

   • Det är just det som är problemet i dagens samhälle, Frihet (Liberté),,jämlikhet (égalité) och Broderskap (fraternité)… Vart tog dessa grundläggande begrepp vägen i det franska samhället? Oavsett parti, förutom det rojalistiska som är litet, sà pratas det om dessa värderingar här, men de applikeras inte.. Fast det finns en massa välgörenhetsorganisationer, men det är staten som ska hjälpa folk att resa sig igen, med en unik syn pà varje individ, fast med gemensamma regler. Skatter betalas för att det ska finnas sociala skyddsnät och hjälp till utbildningar. Sen ska frivillighetsorganisationerna vara ett komplement, inte den som sköter allt… Balanserade skatter, de fàr inte vara för làga, ej heller för höga, behövs och det pratas för mycket om dem iaf…

    Kram
    Maria

   • Helt rätt. Frivillighetsorganisationerna kan ju plötsligt sluta. Men det ska inte staten. Staten har ansvaret för de som har det sämst, så dessa personer kamn få en chans att resa sej. Inte behöva stå och skrapa med mössan i handen för allmosor och soppkök. Tyvärr behövs ju desenare just nu, när det är kris för de som har det sämst ställt. Pga det ekonomiska samhällssystem vi lever i. Det är ALLTID de fattigaste som måste offra sej när det är kris. Varför aldrig de rikaste? Jo, det är DE som bestämmer. Det är de som har makten att förändra, men ser bara till sej själva och sina gelikar.

    Kram
    Kao

 2. Bra skrivet.

  Jag såg inte Josefssons program och därför vet jag inte hur valserna gick i programmet och därmed har jag inte haft någon större lust att följa med i debatten efteråt. Men så mycket har jag förstått som att programmet mer eller mindre förnekar fattigdomen i Sverige. Det förvånar mig. Det hade jag inte förväntat mig av Josefsson, speciellt inte som fattigdomen breder ut sig allt mer i Alliansens Sverige. Är inte ut-försäkrade fattiga, kanske. Är inte FAS 3 fattiga?

  Det är länge sedan det räknades som självklart att ha telefon och en dagstidning och socialbidrags-beloppet baserades på att sådana utgifter måste räknas in i lägsta godtagbara standard. Men tiderna förändras och därmed tekniken. En mobiltelefon är inte mer lyx än en fast telefon i dag. Snarare tvärt om för vissa.

  Jag har inte läst artisten Laila Bagges påstående, men om hon påstår att mobiltelefon är lyx så visar det bara att hon är dum i huvudet. Dels är det ju som du skriver: ”för att kunna nås av dessa och sina barn” och för kontakt med socialen och liknande. Det blir ju billigare med ett telefonsamtal än att ta kollektivtrafiken till den man måste prata med. Oc för många är mobiltelefon med kontantkort enda sättet att kunna ha telefon då de nekas abonnemang. Och i vilket telefonjack ska den hemlöse plugga in sin fasta telefon om den är lycklig ägare till fast abonnemang?
  Hon borde tänka innan hon talade! Det får den fattige göra: ”Ska jag verkligen ringa detta samtal när jag sen får vänta två veckor innan jag har råd att tanka på telefonen igen?”
  Kontantkort är enda möjligheten att ta kontroll över telefonutgifterna, men det fattade väl inte Laila Bagge och då ska hon knipa käft!

  Varför Alexander Bard alltid ska lägga sig saker och ting kan jag inte begripa.

  Ett enkelt samband råder mellan fattigdom hos vuxna och fattigdom hos deras barn. Det är alltså bara att titta på inkomst och utgift hos olika grupper. Tar man då de som står utanför arbetsmarknaden av olika skäl och kikar på vad de får så är ju frågan om inte de flesta av dem bör räknas som fattiga. Endast en mycket liten klick av alla dessa är riktigt rika och det är de som inte behöver arbeta efter det är de som äger kapitalet och lever på avkastningen av det. Och det är denna sistnämnda grupp som berikas av Alliansen och den förstnämnda gruppen blir talrikare. Att då börja förneka fattigdom är en skam!

  Tyvärr hamnar de fattiga ofta i en rävsax då de kanske av nöd en endaste gång drar på sig en skuld som de inte kan betala och därmed hamnar hos fogden, som ju ska ha sin ersättning samtidigt som de ska kräva in skulden. Det blir ju avsevärt fördyrande och leder till en sits där de konstant blir efter med betalningarna med risk för hemlöshet.
  En sådan förödande skuld kan förvisso uppstå av tanklöshet, men den kan också uppstå av nödvändighet, t.ex behov av akut tandvård eller behov av att lösa ut livsavgörande läkemedel.

  Fattigdomen finns, hur mycket man än försöker sopa den under mattan. Men fattigdomen behöver inte finnas. Den är resultatet av det kapitalistiska systemet och en sned fördelningspolitik.

  Fattigdom är en skam för varje samhälle och alltså även för det svenska samhället. å är det inte märkligt alls att etablissemanget nu, när fattigdomen är större än någonsin, förnekar att den finns. Det är väl i det ljuset som Josefssons påhopp samhällets svagaste grupper skall ses.

  Tack för länken i inlägget!

  /Skvitt

   • Tack, men det blev några tangentbords-missar som jag i hastigheten missade. Vill du för dina läsares skull redigera kommentaren så är jag tacksam.

    Kram!
    /Skvitt

   • Han var lika oförstående då till att ett samhälle består av samverkande individer, så som till exempel myror i en stack samverkar. Hans ”samhälle” består av solitära parasiter och deras villebråd.

    Kram!
    /Skvitt

   • Inget nytt, men du beskriver det på ett sätt som borde angå fler än just vårt eget t tajta gäng….

    Varför är folk så aningslösa och bara väntar på att just de själva ska bli premierade?

    Överheten, och det måste vi ändra på. Kan inte se att det kommer att ske annat än på revolutionär väg – så småningom, när folket begriper att det faktiskt handlar om även de själva. och att de blivit lurade.

    Kram
    Ksao

    Kram
    KKao

   • Han har ju inte förmågan att se detta. Därför driver han sin linje, som han gör. Jag tyckte han är otäck!, statstministern..

    Kao

   • Fasövergång!
    Jag säger bara ”Fasövergång”!

    Allt omkring oss präglas av fasövergång. Det gäller i naturvetenskaperna lika väl som i andra vetenskaper. Förändringar sker till en viss gräns, sen kommer det en fasövergång.
    Vatten värms till 100 grader och värms det mera så blir det en fasövergång – gas istället för vätska.

    Den begynnande kapitalismen växte och växte, och så kom fasövergången – borgerskapets maktövertagande.

    Nu sker samma sak.
    Kapitalismens destruktivitet tränger in över allt och drabbar den själv på många sätt. Produktion går ned och finansspekulation tar över och krossar producerande företag, arbetslöshet, konsumtionskris, överproduktionskris och dör i och med det att mattan rycks undan för finansoligarkins totalt improduktiva existens.

    När kommer fasövergången?
    Jag sa inte om den kommer, bara frågade när!

    Kram!
    /Skvitt

   • Det har vi ju märkt. Det är bra att du genom detta ord benar ut vad som egentligen hänt. Och vad som händer.

    Jag fattar det i både teorin och i praktiken. Men du tydliggör det bra också i teorin. Behövligt.

    Men bara det förstås även av resten av folket. Annars är förklaringen värdelös. Or5den faller platt. Som så mycket annat som sägs (och görs) idag..
    Kram
    Kao

   • Han har precis samma åsikt nu som då. Enda skillnaden är att han bäddar i orden mer i bomull, nu 20 år senare.
    Undrar hur han hade tänkt att lågavlönade ska klara hyror och matpriser som stiger i rasande takt medan lönerna släpar efter?
    Antingen är han helt ovetande om hur verkligheten ser ut, eller också är han en produkt av sina ideal, hämtade från Marian Radetzki. Rent människofientligt, alltså.
    Han vill ha en härskar- och en tjänande klass.

    Kao

 3. Ping: Får man jobb om man är tandlös, ser ut som en trashank och bor på gatan? « skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s