Äta Häst Och Kanske Hund? // Kao

Återigen har livsmedelsindustrin gjort bort sej. Senast var det fläskfile’ som färgades och såldes som oxfile’. Nu är det tydligen hästkött i den färdiga frysta lasagnen.

Och som vanligt i ett samhälle där alla ska ha sin del av kakan, där  kött och andra livsmedel far runt Jorden fem varv i flera olika led innan den når våra butikers frysdiskar, så skyller man ifrån sej. Ingen tar ansvar. ‘Det var inte vi’, heter det. och det blir närmast omöjligt att få tag i en ansvarig och ställa denna till svars.

Den frysta lasagnen är ett typexempel på livsmedelsfusk och det kommer vi se mer av i framtiden, med de slöa lagar och den korruption och axelryckningsmentalitet som finns nu. Konstiga E-nummer täcker innehållsdeklarationen på varorna och ingen vet vad dessa nummer står för.

Gör du?

Jordbruksminister Eskil Erlandsson är ‘rasande’, som det heter numera när man är arg. (På vilken nivå ilskan än är.) Det stämmer säkert. Han är lika blåst som vi konsumenter är.

Svenskarna har ett speciellt förhållande till hästar och hundar och vi äter inte dessa varelser. Men i andra länder är det annorlunda. Att äta häst i sydösteuropa är inget konstigt. Inte heller i andra delar av världen. Hund och häst äts i Asien, Afrika  och Sydamerika. Marsvin är en daglig rätt i Peru. Råttor slinker ner i Kina. Och så vidare.

Men för oss  handlar det kanske inte främst om vad som är ätbart eller ej. Men vi vill välja själva och inte bli lurade. Vi har mycket stränga livsmedelslagar och det är naturligtvis jättebra! Så när vi luras blir vi förbannade och det  med all rätt. Tyvärr börjar livsmedelslagarna luckras upp allt mer. Det tycks bara handla om att maximera vinsten för dem som sysslar med det här.

Livsmedelsindustrin är jämte bl.a  tobaksindustrin, oljeindustrin och läkemedelsindustrin  ekonomiska jättar som styr landet tillsammans med bankerna och EU. Det är grisigt att vi har så lite att sätta emot. Särskilt med en högerregering som vi har nu, som ser mellan fingrarna med det mesta som handlar om snöd ekonomisk vinning på bekostnad av vår hälsa och framtid.

Det är  meningen att vi ska gilla läget och hålla tyst. Vi ska vara tacksamma om vi ens får nålpengar från FAS3, som knappt går att överleva på.

Att sen jobben tas ifrån oss och hamnar i låglöneländer för att berika de redan svinrika, det ska vi visst inte bry oss om. Att  dessutom bli arbetslös och då kallas slö och arbetsskygg är bara symptomatiskt för att svinkapitalistiskt samhälle, där bara de allra starkaste tycks ha existensberättigande.

”Sköt dej själv och skit i andra”, är dagens paroll. Jag har märkt det, men jag minns också ett samhälle som fanns i Sverige en gång, där solidaritet och omsorg om andra än en själv var som en ledstjärna för de flesta.  Då fungerade det.

UT MED ALLIANSEN! Så kanske det blir en aning bättre.

 

43 svar till “Äta Häst Och Kanske Hund? // Kao

  1. Färgämnen

    E 100 Kurkumin (gul)
    E 101 Riboflavin, riboflavin-5′-fosfat (gul)
    E 102 Tartrazin (gul)
    E 104 Kinolingult
    E 110 Para-orange
    E 120 Karmin (röd)
    E 122 Azorubin (röd)
    E 123 Amarant (röd)
    E 124 Nykockin (röd)
    E 127 Erytrosin (röd)
    E 128 Röd 2G (röd)
    E 129 Allurarött AC (röd)
    E 131 Patentblått V
    E 132 Indigotin (blå)
    E 133 Briljantblått FCF
    E 140 Klorofyll, klorofylliner (grön)
    E 141 Klorofyll-kopparkomplex, klorofyllinkopparkomplex (blå – svart)
    E 142 Grön S
    E 150a-d Sockerkulör (brun)
    E 151 Briljantsvart BN
    E 153 Vegetabiliskt kol (svart)
    E 154 Brun FK (brun)
    E 155 Brun HT (brun)
    E 160 a Karotener, betakaroten (gul – orange)
    E 160 b Annattoextrakt (gul – orange)
    E 160 c Paprikaextrakt (gul – orange)
    E 160 d Lycopen (gul)
    E 160 e Beta-apo-8′-karotenal (orange – röd)
    E 160 f Beta-apo-8′-karotensyraetylester (gul – orange)
    E 161 b Lutein (gul – orange)
    E 161 g Kantaxantin (röd)
    E 162 Rödbetsrött
    E 163 Antocyaner (röd – blå)
    E 170 Kalciumkarbonat, kalciumvätekarbonat (vit)
    E 171 Titandioxid (vit)
    E 172 Järnoxider och järnhydroxider (gul, rödbrun, svart)
    E 173 Aluminium
    E 174 Silver
    E 175 Guld
    E 180 Litolrubin BK (röd)
    Konserveringsmedel

    E 200 Sorbinsyra
    E 202 Kaliumsorbat
    E 203 Kalciumsorbat
    E 210 Bensoesyra
    E 211 Natriumbensoat
    E 212 Kaliumbensoat
    E 213 Kalciumbensoat
    E 214 p-Hydroxibensoesyraetylester
    E 215 p-Hydroxibensoesyraetylesterns natriumsalt
    E 216 p-Hydroxibensoesyrapropylester
    E 217 p-Hydroxibensoesyrapropylesterns natriumsalt
    E 218 p-Hydroxibensoesyrametylester
    E 219 p-Hydroxibensoesyrametylesterns natriumsalt
    E 220 Svaveldioxid
    E 221 Natriumsulfit
    E 222 Natriumvätesulfit
    E 223 Natriumdisulfit
    E 224 Kaliumdisulfit
    E 226 Kalciumsulfit
    E 227 Kalciumvätesulfit
    E 228 Kaliumvätesulfit
    E 230 Difenyl
    E 231 Ortofenylfenol
    E 232 Natriumortofenylfenol
    E 234 Nisin
    E 235 Natamycin
    E 239 Hexametylentetramin
    E 242 Dimetyldikarbonat
    E 249 Kaliumnitrit
    E 250 Natriumnitrit
    E 251 Natriumnitrat
    E 252 Kaliumnitrat
    E 260 Ättiksyra
    E 261 Kaliumacetat
    E 262 Natriumacetat, natriumväteacetat
    E 263 Kalciumacetat
    E 270 Mjölksyra
    E 280 Propionsyra
    E 281 Natriumpropionat
    E 282 Kalciumpropionat
    E 283 Kaliumpropionat
    E 284 Borsyra
    E 285 Natriumtetraborat
    E 290 Koldioxid
    E 296 Äppelsyra
    E 297 Fumarsyra
    Antioxidationsmedel

    E 300 Askorbinsyra
    E 301 Natriumaskorbat
    E 302 Kalciumaskorbat
    E 304 Askorbylpalmitat, askorbylstearat
    E 306 Tokoferolrika extrakt
    E 307 Alfa-tokoferol
    E 308 Gamma-tokoferol
    E 309 Delta-tokoferol
    E 310 Propylgallat
    E 311 Oktylgallat
    E 312 Dodecylgallat
    E 315 Isoaskorbinsyra
    E 316 Natriumisoaskorbat
    E 320 Butylhydroxianisol (BHA)
    E 321 Butylhydroxitoluen (BHT)
    E 322 Lecitin
    E 325 Natriumlaktat
    E 326 Kaliumlaktat
    E 327 Kalciumlaktat
    E 330 Citronsyra
    E 331 Natriumcitrater
    E 332 Kaliumcitrater
    E 333 Kalciumcitrater
    E 334 L-Vinsyra
    E 335 Natriumtartrater
    E 336 Kaliumtartrater
    E 337 Natriumkaliumtartrat
    E 338 Fosforsyra
    E 339 Natriumfosfater
    E 340 Kaliumfosfater
    E 341 Kalciumfosfater
    E 343 Magnesiumfosfater
    E 350 Natriummalat, natriumvätemalat
    E 351 Kaliummalat
    E 352 Kalciummalat, kalciumvätemalat
    E 353 Metavinsyra
    E 354 Kalciumtartrat
    E 355 Adipinsyra
    E 356 Natriumadipat
    E 357 Kaliumadipat
    E 363 Bärnstensyra
    E 380 Triammoniumcitrat
    E 385 Kalciumdinatrium-EDTA
    Sötningsmedel

    E 420 Sorbitol, sorbitolsirap
    E 421 Mannitol
    E 950 Acesulfamkalium
    E 951 Aspartam
    E 952 Cyklaminsyra, cyklamater
    E 953 Isomalt
    E 954 Sackarin, sackarinater
    E 957 Taumatin
    E 959 Neohesperidindihydrochalcon
    E 965 Maltitol, maltitolsirap
    E 966 Laktitol
    E 967 Xylitol
    Övriga tillsatser

    E 400 Alginsyra
    E 401 Natriumalginat
    E 402 Kaliumalginat
    E 403 Ammoniumalginat
    E 404 Kalciumalginat
    E 405 Propylenglykolalginat
    E 406 Agar
    E 407 Karragenan
    E 407 a Bearbetad Euchemaalg
    E 410 Fruktkärnmjöl
    E 412 Guarkärnmjöl
    E 413 Dragant
    E 414 Gummi arabicum
    E 415 Xantangummi
    E 416 Karayagummi
    E 417 TarakärnmjölE
    E 418 Gellangummi
    E 422 Glycerol
    E 425 Konjakgummi, konjakglukomannan
    E 431 Polyoxietylenstearat
    E 432 Polyoxietylensorbitanmonolaurat
    E 433 Polyoxietylensorbitanmonooleat
    E 434 Polyoxietylensorbitanmonopalmitat
    E 435 Polyoxietylensorbitanmonostearat
    E 436 Polyoxietylensorbitantristearat
    E 440 Pektin, amiderat pektin
    E 440 Pektin, amiderat pektin
    E 442 Ammoniumfosfatider
    E 444 Sackarosacetatisobutyrat
    E 445 Glycerolestrar av trähartser
    E 450 Natrium-, kalium- och kalciumdifosfater
    E 451 Natrium- och kaliumtrifosfater
    E 452 Natrium-, kalium- och kalciumpolyfosfat, natriumkalciumpolyfosfater
    E 459 Betacyklodextrin
    E 460 Mikrokristallinisk cellulosa, cellulosapulver
    E 461 Metylcellulosa
    E 463 Hydroxipropylcellulosa
    E 464 Hydroxipropylmetylcellulosa
    E 465 Metyletylcellulosa
    E 466 Karboximetylcellulosa, natriumkarboximetylcellulosa
    E 468 Tvärbunden natriumkarboximetylcellulosa
    E 469 Enzymatiskt hydrolyserad karboximetylcellulosa
    E 470 a Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror
    E 470 b Magnesiumsalt av fettsyror
    E 471 Mono- och diglycerider av fettsyror
    E 472 a Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar
    E 472 b Mono- och diglyceriders mjölksyraestrar
    E 472 c Mono- och diglyceriders citronsyraestrar
    E 472 d Mono- och diglyceriders vinsyraestrar
    E 472 e Mono- och diglyceriders diacetylvinsyraestrar
    E 472 f Blandade ättik- och vinsyraestrar av mono- och diglycerider
    E 473 Sackarosestrar av fettsyror
    E 474 Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror
    E 475 Polyglycerolestrar av fettsyror
    E 476 Polyglycerolpolyricinoleat
    E 477 Propylenglykolestrar av fettsyror
    E 479 b Termiskt oxiderad sojaolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror
    E 481 Natriumstearoyllaktylat
    E 482 Kalciumstearoyllaktylat
    E 483 Stearoyltartrat
    E 491 Sorbitanmonostearat
    E 492 Sorbitantristearat
    E 493 Sorbitanmonolaurat
    E 494 Sorbitanmonooleat
    E 495 Sorbitanmonopalmitat
    E 500 Natriumkarbonater
    E 501 Kaliumkarbonater
    E 503 Ammoniumkarbonater
    E 504 Magnesiumkarbonater
    E 507 Saltsyra
    E 508 Kaliumklorid
    E 509 Kalciumklorid
    E 511 Magnesiumklorid
    E 512 Tennklorid
    E 513 Svavelsyra
    E 514 Natriumsulfater
    E 515 Kaliumsulfater
    E 516 Kalciumsulfat
    E 517 Ammoniumsulfat
    E 520 Aluminiumsulfat
    E 521 Aluminiumnatriumsulfat
    E 522 Aluminiumkaliumsulfat
    E 523 Aluminiumammoniumsulfat
    E 524 Natriumhydroxid
    E 525 Kaliumhydroxid
    E 526 Kalciumhydroxid
    E 527 Ammoniumhydroxid
    E 528 Magnesiumhydroxid
    E 529 Kalciumoxid
    E 530 Magnesiumoxid
    E 535 Natriumferrocyanid
    E 536 Kaliumferrocyanid
    E 538 Kalciumferrocyanid
    E 541 Natriumaluminiumfosfat, surt
    E 551 Kiseldioxid
    E 552 Kalciumsilikat
    E 553 a Magnesiumsilikater
    E 553 b Talk
    E 554 Natriumaluminiumsilikat
    E 555 Kaliumaluminiumsilikat
    E 556 Kalciumaluminiumsilikat
    E 558 Bentonit
    E 559 Aluminiumsilikat
    E 570 Fettsyror
    E 574 Glukonsyra
    E 575 Glukonsyrans deltalakton
    E 576 Natriumglukonat
    E 577 Kaliumglukonat
    E 578 Kalciumglukonat
    E 579 Järnglukonat
    E 585 Järnlaktat
    E 620 Glutaminsyra
    E 621 Mononatriumglutamat
    E 622 Monokaliumglutamat
    E 623 Kalciumdiglutamat
    E 624 Monoammoniumglutamat
    E 625 Magnesiumdiglutamat
    E 626 Guanylsyra
    E 627 Dinatriumguanylat
    E 628 Dikaliumguanylat
    E 629 Kalciumguanylat
    E 630 Inosinsyra
    E 631 Dinatriuminosinat
    E 632 Dikaliuminosinat
    E 633 Kalciuminosinat
    E 634 Kalcium-5′-ribonukleotider
    E 635 Dinatrium-5′-ribonukleotider
    E 640 Glycin, natriumglycinat
    E 650 Zinkacetat
    E 900 Dimetylpolysiloxan
    E 901 Bivax
    E 902 Kandellillavax
    E 903 Karnaubavax
    E 904 Shellack
    E 905 Mikrokristallint vax
    E 912 Montansyraestrar
    E 914 Oxiderat polyetylenvax
    E 920 L-cystein
    E 927 b Karbamid
    E 938 Argon
    E 939 Helium
    E 941 Kväve
    E 942 Dikväveoxid
    E 943 a Butan
    E 943 b Isobutan
    E 944 Propan
    E 948 Syre
    E 949 Väte
    E 999 Kvillajaextrakt
    E 1103 Invertas
    E 1105 Lysozym
    E 1200 Polydextros
    E 1201 Polyvinylpyrrolidon
    E 1202 Polyvinylpolypyrrolidon
    E 1404 Oxiderad stärkelse
    E 1410 Monostärkelsefosfat
    E 1412 Distärkelsefosfat
    E 1413 Fosfaterat distärkelsefosfat
    E 1414 Acetylerat distärkelsefosfat
    E 1420 Stärkelseacetat
    E 1422 Acetylerat distärkelseadipat
    E 1440 Hydroxipropylstärkelse
    E 1442 Hydroxipropyldistärkelsefosfat
    E 1450 Natriumoktenylsuccinatstärkelse
    E 1451 Acetylerad oxiderad stärkelse
    E 1505 Trietylcitrat
    E 1518 Glyceryltriacetat
    E 1520 Propan-1,2-diol (propylenglykol)

    /Skvitt

  2. Intressanta länkar:

    http://www.dn.se/ekonomi/miljardsatsning-pa-mat-far-fran-kritik

    http://skvitts.wordpress.com/2013/02/11/forenkling-pyttsan-det-ar-annu-en-logn/

    http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article16193960.ab

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5434956

    http://bjornalvebrand.wordpress.com/2013/02/04/nar-3-var-massarbetsloshet-i-sverige/

    http://skvitts.wordpress.com/2013/01/30/nya-arbetarpartiet-igen/

    http://www.da.se/home/da/content.nsf/aget?openagent&key=nu_far_det_vara_nog_med_dumheter_1359443021488

    Jag letade efter något annat, men du får detta istället.

    Sen en annan sak.
    När det gäller sådana här saker som företag gör, eller rika personer, då kallas det fusk. Men det är ju bedrägeri.
    Och det leder sällan till någonting. Däremor om vi snattar en kola i affären, då djävlar!

    Jag har ätit hästkött. Inte så dumt. Men jag ska fan inte betala för nötkött och få hästkött!

    Kram!

    • Nu har jag att läsa i flera veckor…
      Tack för det.

      Jag har ätit hund i Indien 1981. Men jag visste inte att det var hund förrän efteråt.

      Visst är det så: bedrägeri är ju vad det är, men höjdarna åker aldrig fast. De bara fortsätter berika sej.

      Se bankerna: ju sämre det går desto högre verkar deras bonusar bli..

      • Och status!

        En annan sak:
        Det hände sig på 70-talet. Jag var hungrig och satte mig på en krog där mestadels rödvinsvänstern huserade (som jag reda då tog skarp avstånd från och varav många sedan flög iväg långt ut på högerkanten i takt med att de gjorde karriär).

        De satt där med sina öl- och vinglas vid ett långt bord och jag frågade om det var OK att slå sig ned. Det var det.

        Jag tog in en entrecote.
        ”Åh! Se på han!”, sa ett par stycken. Kröken var ju prioriterad i deras på den tiden magra börser.

        Då föll det mig in att komma med en liten utläggning om mat och den avslutade jag med att säga: ”Men en sak som jag gärna skulle vilja smaka är människokött, som ska vara väldigt gott.” Jag hade nämligen just läst en reseskildring från Nya Guinea.

        Han som satt mitt emot mig reste sig direkt och lämnade lokalen utan ett ord.

        ”Vad tog det åt honom?” frågade jag.

        ”Du, han har varit på Nya Guinea! Han har ätit människokött. Men det visste han inte. Han fick veta det efteråt!”

        Hur otroligt osannolikt är inte detta?
        Tänka sig!
        Hur många svenskar har ätit människokött?
        Knappt någon!

        Och den enda gången som jag har talat om att äta människokött så sitter jag mitt emot en person har gjort det!!!
        Världen är ibland märkligt liten.

        Tro nu inte att jag är kannibal. Men kött som kött, bara det smakar gott. Och att man får vad man betalar för, inte häst när man pröjsar för nöt!

        Men, vill jag påpeka, jag skulle aldrig kunna tänka mig att slå ihjäl någon för att äta upp den. Dock, om jag hamnade i samma situation som fotbollslaget som störtade i Anderna, då hade jag nog också ätit av de som dog, för min överlevnads skull.

        Handflatorna ska vara en delikatess.

        Kanske Moderaterna kan komma med en ny reform: slakta arbetslösa, långtidssjuka och andra inproduktiva människor och låta dem beredas på de bättre guldkrogarna i hufvudstaden. Det passar säkert bra in i deras filosofi.

        De äter oss ju redan levande, så det är bara humant om de slaktar oss först!

        Kram!
        /Skvitt

      • Ett otroligt sammanträffande. Att just han hade ätit människokött!

        Flygkraschen i Anderna minns jag mycket väl. De var ju fast där väldigt länge och hade till slut inget val. Om de inte skulle dö.

        Men att äta människokött är tabu. Trots att de var svårt ansatta av svält, väder och vind så ansåg många, då räddningen äntligen nådde fram, att de borde ha bestämt sej för att svälta ihjäl. Hellre än att äta sina döda vänner.

        Det är ju en märklig moral-salva! Kanske kritikerna själva skulle suttit där i vraket och iskylan? Då hade de bergsäkert också ätit av köttet.

        Kram
        Kao

      • Men som jag minns det från en intervju av en av ”kannibalerna” fanns också stor förståelse. Det var nog väldigt skiftande omdömen folk hade.

        Kram!
        /Skvitt

      • Så här skrev Svante i Hela Helsingland:

        ”Vilket kött man äter har egentligen ingen betydelse, så länge man vet viket kött man köper.
        Färgad fläskfilé, som säljs som oxfilé, är ju grovt bedrägeri, och de som säljer detta är bedragare, men lyckas nästan alltid slippa ta ansvar genom en rättegång. Det kallas för fusk när företag, begår bedrägeri, men en snattad kola anses som stöld, och ger kännbara straff.
        Problemet med livsmedelshantering är att det är kapitalister som styr hanteringen, och dessa har ingen tanke på sin nästa, bara tanken att fylla sina egna konton.
        Befolkningen verkar inte bry sig om att de blir lurade varje gång de handlar något, och kvalitetsmedvetandet verkar också vara borta.
        Svante”

        /Skvitt

      • Det är också det jag skriver, se kommentarerna och svaren. Jag kan äta vad som helst. Även ORM! Men jag vill veta vad jag äter, när jag äter.

        Livsmedelsindustrin ska inte beslå oss med lögner!

        Kao

    • S. k Hamburgerkött (pålägg, mörkt) är ju hästkött – så det har nog de flesta ätit.
      Men det spelar ingen roll: jag vill veta att det jag köpt också är det jag valt utefter vad det står på hyllkanten och paketet. Vill inte bli lurad.

    • 1. Det är en oxidant.
      2. Det förorsakar många bränder, särskilt till jul.
      3.Det var länge ett dödligt gift innan vissa organismer utvecklade resistens och sedan blev det för t. ex djuren:
      4. beroendeframkallande.
      5. Rent syre (100% i inandningsluften) kan ge hjärtstillestånd och därför förvånar det mig att NASA under Apollo-projektet hade rent syre i kapseln vilket innebar:
      5. tre astronauters död.

      Fast även ”vatten är ett dödligt gift, vilket omger Visby stift.”! /Falstaff Fakir

      🙂

      /Skvitt

      • Nåt sånt är det nog….

        Vi anser vatten som en självklarhet. Men det är det inte. Särskilt inte om det privatiseras…..Då kommer det heta att vi måste begränsa användningen av vatten. Visst. Men det kommer i grunden handla om att några vill tjäna pengar på detta, trots att vi HAR vatten i massor!

        Men många vill tjäna pengar på vår ‘självklarhet’.

        De står redan i kö för att göra business av detta och det är inget nytt.

        Nästa grej efter det blir kanske H2O……..

        Kram
        Kao

  3. Du vet väl att FINDUS kött köps in i Frankrike, för att det ska produceras i Luxemburg, sà idag har det varit en första förening för ministrarna här, Frankrike ligger i första ledet för Lasagnen… Det pàgàr en undersökning just nu, det skylls pà Rumänien… Tydligen fràn Augusti 2012, sen skulle köttet ocksà vara gammalt innan Lasagnen säljs vidare till England och Sverige. Men det sägs i de franska nyheterna, jag ville köpa fryst fisk idag, men dà det stod FINDUS sà hoppade jag över det…

    Kram

    • Läste om det idag. Därifrån fick jag ide’n till inlägget.

      Ja, det är klart man skyller på 4e, 5e led – och då gärna ett utfattigt land som Rumänien. Enklast så, då behöver de inte stöta sej med polarna i de rika länderna….

      Det är väl bekvämt…:(

      Nyligen antogs en lag att man inte får köra häst och vagn på allmänna vägar i Rumänien, vilket lett till en massa slaktade hästar. Man har inte råd att ha dem kvar.

      Mest är det romer som nu måste sälja sina arbetskamrater till slakt. Men det är ju tidstypiskt att man kväser just dessa människors överlevnadsmöjligheter och transportmedel?
      —–
      Jo, jag blir också tveksam till Findus. Och Felix. Och alla såna företag. Men å andra sidan var jag misstänksam redan innan, till det mesta som storindustrin (läs:livmedelsindustrin) sysslar med.

      Men man måste ju äta….så vad har man för val? Särskilt som storstadsbo.

      Kram
      Kao

      • Du som Stockholmska och jag som som Parisiska har inga direkta val, om man inte väljer att besöka en gàrd som säljer sina egna produkter… Jag vill àtervända till landet…

        Kram

        Maria

      • Jag har också den känslan. Men nu är det för sent för mej att ändra livsstil så till den milda grad. Min kropp är helt slut och jag skulle inte orka rent fysiskt.

        Men man får ju göra så gott man kan. Men fortsätta äta vår förgiftade mat, som alla andra.

        Kram

      • Jag hörde för rätt så länge sedan att man hos en bonde kunde köpa sig en gris redan när den var kulting. Man kunde gärna få hälsa på den under tiden den växte upp och se att den mådde bra.
        Sen när det var dags var det bara att hämta den slaktad och klar.

        Om det fortfarande går för sig är mer än jag vet.

        Kram!
        /Skvitt

      • Tycker det låter lite perverst!

        Jag vill nog helst inte känna djuren och få en relation till dem, innan de slaktas och blir min mat.

        Men jag KRÄVER att de behandlas väl. Vilket inte är fallet….

        Slakt är oerhört ångestframkallande för djuren, som VET att de ska dö. Det går på löpande band. Inga känslor för djuren.

        Men finns det såna känslor för slaktfärdiga djur någonstans i världen? Skulle inte tro det.

        Kao

  4. Ping: Den ofrivillige kannibalen « skvitts

    • Förstår din inställning. Det är ju älskvärda djur.

      Men om det verkligen kniper kan jag äta vad som helst.

      Även ORM, om det behövs.

      Kram

      • Minns du matresorna som Michael Palin gjorde? Minns du vad detta TV-program hette?
        http://sv.wikipedia.org/wiki/Michael_Palin

        I Hongkong var han på restaurang och åt orm.
        Personalen kom in till bordet med en hink levande ormar och han fick välja vilken han ville ha.
        När det var gjort satte kocken en kniv bakom huvudet och skar runt hela halsen. Inte djupare än att han bara skar genom skinnet. Sen flådde han ormen levande!
        Man såg hur den snodde sig i all sin nakenhet! Fy fan så äckligt grymt! I den delen av världen har man ingen empati för djuren. Det är sanslöst och det finns många exempel på det.

        Kram!
        /Skvitt

      • Usch, ja!

        Det övergår vår förmåga att ändra på.
        Vi kan bara säga vad vi tycker.

        Jag vill begränsa mej till Sverige, i debatten.

        Kram
        Kao

      • Kankske, T.o.m troligt om det kniper för överlevnaden,., Som fallet med fotbollslaget i Anderna.

        Kan du se något annat sätt för överlevnad än der de gjorde?

  5. När jag var liten och vi besökte släkten i Norge på somrarna, åt jag ofta valbiff! Men de senare åren är det ingen i min släkt som äter det. Orsaken är självklar.

    Min pappa och ett par till av mina farbröder var valfångare i sin ungdom. Hemma har jag några av ‘trofe’erna’ från 20-och 30-talets valfångst.

    Men jag verkligen älskar valar. LEVANDE valar. Skulle inte äta valbiff idag, men dock häst och hund om det kniper. Hoppas dock jag slipper…

    Kao

  6. Ping: Dagens debatt « skvitts

  7. Jag tror att om man verkligen vill överleva så kan man ta sig för både det ena en det andra…överlevnadsinstinkten tar över…och man blir som inställd på att gör vad som krävs för att klara sig själv. Det vittnar ju många om som varit i kaos och katastrof om ..att en del gör det som normalt är otänkbart.
    Egoismen tar över …
    Vet inte vad de kunde ha gjort annorlunda ..tror att man gör det som krävs av en för stunden..i katastrof vet man inte hur man skulle reagera.. om det inte fanns något att äta kanske hungern driver en att göra det som i det normala ter sig helt omöjligt.
    Tänker på dem som överlevde i koncentrationslägrerna…de stal ju för att själva överleva..tog det de behövde från de som inte längre behövde något…de döda. Samtidigt hjälpte de varandra för att överleva ..

    kram
    Otto

    • Visst.
      Men jag vet inte om jag vill kalla det egoism. Tänker på fotbollslaget som flygkraschade i Anderna och blev fast i hunger, svält och iskyla i ett par månader. De hade inget val annat än att äta sina döda vänner om de inte själva skulle svälta ihjäl. Så ädel är ingen och jag kan inte se några som helst egoistiska motiv bakom det. Ändå tvingades de utstå kritik från vissa, som naturligtvis inte kunde ta in och känna empati med de utsatta.

      Men att ‘bara’ vara hungrig några dagar berättigar ju inte att käka vad som helst.

      Kaoskram

    • …men å andra sidan: att stjäla prylar från döda för att sälja och få det lite bättre i lägret, är inte riktigt samma sak som att till varje pris försöka överleva svält…
      Inte i mina ögon i.a.f. Även om jag mycket väl kan förstå att de gjorde så.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s