Jonas Sjöstedt Om Vinster I välfärden Och Riskkapitalisternas Ryggdunkarmöte Idag // Kao

Riskkapitalisterna hör inte hemma i välfärden

Jonas Sjöstedt: Det är våra miljarder som slussas ut till skatteparadis

kräver stoppVänsterledaren Jonas Sjöstedt vill se en lagstiftning om att skola, vård och omsorg inte ska drivas av företag som tar ut vinst.
 

DEBATTÖREN

Jonas Sjöstedt, 48, Stockholm. Partiledare, Vänsterpartiet.

DEBATTEN

I dag samlas riskkapitalister på Grand Hotel i Stockholm för att utbyta erfarenheter och diskutera strategier. Svenskarna säger nej till vinstuttag i vård, skola och omsorg. Det visar den årliga SOM-undersökningen från Göteborgs­ universitet som presenterats i veckan.

I dag samlas några av Sveriges viktigaste men minst kända makthavare. Det är nämligen dags för den årliga riskkapital­dagen på Grand Hotel i Stockholm. Riskkapitalisterna samlas för att lyssna på inbjudna talare, diskutera strategier och utbyta erfarenheter. Höjdpunkten är en galamiddag i hotellets spegelsal där de hyllar och delar ut priser till varandra.

Men stämningen kunde ha varit bättre. De av besökarna som tjänar sina pengar på vård, skola och omsorg är ifrågasatta. Avslöjandena om vårdskandaler och skattefiffel har lett till att riskkapitalbolagen har uppmärksammats på ett sätt de inte är vana vid. Från att ha hållit sig i skuggorna och strävat efter att synas så lite som möjligt för­söker de nu yrvaket putsa på sitt rykte.

Prisutdelningen på Grand ­Hotel i kväll är ett exempel på det – ett av priserna är ”The project most beneficial for society 2012”. På samma sätt har Svenska riskkapitalföreningen i hopp om att sprida en mer fördelaktig bild betalat pr-konsulter för att skriva en bok om dem. De har ordnat luncher i riksdagen där de har försökt påverka de folkvalda.

Riskkapitalbolagen har emellertid svårt att förklara varför vi ska låta dem hållas i välfärden. Deras verksamhet går ut på att köpa ett företag och äga det några år för att sedan sälja det vidare, inte sällan till ett annat riskkapitalbolag. För att försvara sig brukar de lyfta fram att de ­inte plockar ut några stora vinster från sina välfärdsföretag. Så kan det se ut på pappret, men ­bara om man inte förstår deras affärsidé.

Genom att ha en låg personaltäthet och på andra sätt pressa verksamheten, kan de lägga undan en del av skattepengarna de får från samhället. För de pengarna kan de köpa upp fler skolor eller vårdcentraler. Eller helt enkelt låta pengarna ligga i företaget. Genom sådana tekniker ökar företaget i värde och när alltihop så småningom säljs vidare kan ägarna göra en stor vinst.

Det är alltså pengarna från oss skattebetalare som gör att de kan sälja företaget dyrare. Våra pengar, som borde ha gått till välfärd, men som i stället går till vinst åt riskkapitalbolaget. Förutom att det är ett slöseri med våra gemensamma resurser, så skapar köpandet och säljandet av välfärdsföretag en farlig kortsiktighet. På riskkapital­dagens galamiddag ses det ­däremot som något att belöna och ett av priserna är följakt­ligen ”Exit of the year”, det vill säga vem som bäst har sålt ­vidare något av sina företag.

En annan teknik många risk­kapitalbolag har använt för att slussa ut pengar är de ökända räntesnurrorna. Tack vare ­pressen från oss som är mot vinster i välfärden finns nu lagar för att begränsa detta. Men de tidigare uppläggen går inte att få bort i en handvändning, utan fortsätter att påverka för lång tid framöver. Genom dessa har miljarder förts ut till skatteparadis. Ägarna lever på skattepengar, men själva undviker de alltså ­genom avancerade upplägg att betala skatt. Det vore intressant att veta hur stort skattesvinn ­besökarna på riskkapitaldagen tillsammans står för.

För mig är det självklart att de som bestämmer över skolor, sjukhus och äldreomsorg borde ha som mål att välfärden ska ­vara så bra som möjligt. I stället styrs en stor del av den svenska välfärden av dem som i dag samlas på Grand Hotel. Deras mål är ett helt annat: vinst. Så länge de tillåts verka i välfärden kommer de därför att göra allt för att gå runt eventuella kontroller, kvalitetskrav och etiska plattformar.

Vänsterpartiet vill därför lagstifta om att skola, vård och omsorg inte ska drivas av företag som plockar ut vinst. Välfärden ska vara till för eleverna, patienterna och alla andra som använder den, inte för riskkapitalisterna.”

———————

För mej är det en självklarhet att vinster i välfärden  inte  ska förekomma! Det kan aldrig bli bättre kvalitet på det sättet eftersom vinsten, våra skattepengar hamnar i skumma riskkapitalisters egna fickor. För varför skulle de annars syssla med sånt? . Personalneddragningar och mycket sämre villkor för dem som använder välfärden – gamla, barn och sjuka.

2 svar till “Jonas Sjöstedt Om Vinster I välfärden Och Riskkapitalisternas Ryggdunkarmöte Idag // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s