Den Gräsliga Människosynen Som Genomsyrar Alliansen – Särskilt Gällande Den Som Inte Arbetar Och Är Lönsam // Kao

Enligt Alliansens priciper om privatisering och utförsäljning av allt det vi äger tillsammans, så är fokus naturligtvis på ekonomi och produktion och patienten förvandlas från människa till ‘kund’ eller ‘vårdenhet’. Så inom den sjunkande allt sämre  sjukvården handlar det bara om pengar och patienternas behov och säkerhet hamnar i skymundan.
 
Nu är t.o.m läkarna förbannade.  Därav deras uppror. Av alla EU-länder spenderar svenska läkare minst tid med patienterna –  vars behov  ju bör vara målet för all sjukvård. (Yrket läkarsekreterare har försvunnit för länge sen och nu måste läkare och sjuksköterskor tillbringa alltmer tid vid datorn och med en massa pappersarbete, utvärderingstrams och ständigt nya riktlinjer.)
 
”Komplett nonsens”, sa den annars så timide och kraftigt naive Göran Hägglund, när läkarna gjorde uppror.  En komplett sågning  av ett allvarligt samhällsproblem, som dessutom bara  blir värre och värre. Orsaken till detta kaos kan vilken lekman som helst begripa, men som vanligt ser Alliansen helt nollställda ut när frågan kommer på tal. Man tystar debatten innan den ens kommit igång annat än i media och på vårdinrättningarna.
 
 Hjärtsjuka som vistas på vårdbolaget Capios vårdinstitutioner, t.ex S:t Görans sjukhus och KS i Stockholm; klinikerna vägrar intensivbehandla opererade hjärtpatienter om de inte får betalt. Det resulterar bl.a i en så försämrad patientsäkerhet att vissa patienter dör helt i onödan. Antingen av brist på intensivvård efter operation, dålig uppföljning och inställda operationer.
 
För att inte tala om den fullständigt kaotiska akutvårdssituationen med 10-14 timmars väntetid på vissa sjukhus i landet och folk som ligger och dör på akuten.
 
Det är så cyniskt att jag mår fysiskt dåligt av att läsa om detta.
 
Helmut Lang, överläkare på Karolinksa Sjukhuset i Solna : ” Sällan har läkarupprorets poäng illustrerats lika tydligt – När man släpper in ekonomiskt tänkande i operationssalarna skickar man ut patienternas behov”.
 
Sjukvårdspersonalen vet precis vad som är fel – det är ett enda stort systemfel i i vården, och de vill ändra på detta. Ingen kan veta detta bättre än de som arbetar närmast patienterna. De ser ju detta dagligen och vet vad som behöver göras. Men i Alliansens ögon finns bara dollartecken.
 
En nonchalant alliansregering kallar de ansvariga politikerna detta uppror för TRAMS.

22 svar till “Den Gräsliga Människosynen Som Genomsyrar Alliansen – Särskilt Gällande Den Som Inte Arbetar Och Är Lönsam // Kao

  • SVANTE: Har svarat inne hos dej. Här är lite till:
   Förut fick man ju låna/hyra kryckor och rollatorer – men det är alltså slut med det? Så fattigpensionärerna får KRYPA fram, sitta hemma och uggla och / eller falla och bryta lårbenshalsen i brist på ovannämnda hjälpmedel – och det kostar ju hundrafalt mer i slutänden.

   Snacka om kortsiktigt ‘tänkande’ hos regeringen!
   😦

 1. tack Kao för att du pekar på idiotin – att du sätter ord på sådant alla inte orkar sätta sig in i.

  jag är tillbaka på bloggen nu. Kanske för att stanna. Vet inte än.

  • Hej 🙂 Det var på tiden att du kom tillbaks. Du har varit saknad! Ska kliva in hos dej och kolla. Genast.

   Massa kaoskramar

 2. Det är ju en nymodig syn på ekonomi som slagit igenom. Inte bara i Sthlm utan även landet över. Oavsett partifärg så har många kommuner anammat samma system där det är en enhet som bedömmer vårdbehovet och en annan som utför det. Och då gäller det att inte bli för dyr för då konkurrerar privata bolag ut den kommunala omsorgen. En ständig jakt på kostnaderna.

 3. Som du har förstått så tycker jag att det är ett mycket bra inlägg som du har skrivit. I detta inlägg http://skvitts.wordpress.com/2013/07/15/pa-femte-plats-just-nu/ tipsar jag om en blogg som beskriver Lissabon. Ett läsvärt inlägg. Portugal har ju också drabbats av nyliberalismens nedskärningar, så därför passar det ju att kika in på Hans Forsells blogg.

  Det är många länder i dag som utsätts för nyliberalism, IMF piska, USAIDs attacker och direktiv från USA. Självständighet är ju ett minne blott och den omhuldade demokratin är ju inget annat än en chimär, en länge och ivrigt berättad skröna.
  Egypten är ett av dessa länder som har drabbats. Och det som har skett där sker även här. Skillnaden är bara den att medan 25% av folket går ut på gator och torg och störtar sin regering, så inskränker sig svenskarna till att knyta näven i fickan, ett läkarupprop kommer till stånd och du och en del andra skriver inlägg om saken.
  I det här inlägget för jag fram mina egna tankar och pushar också för Åsa Linderborgs utmärkta inlägg på AFTONBLADET Kultur. http://skvitts.wordpress.com/2013/07/15/folket-och-makten/

  I detta inlägg pushar jag för Helene’s samhällsblogg, bland annat. Och jag skriver om Alliansens skattepolitik: http://skvitts.wordpress.com/2013/07/14/sanningen-finns-utanfor-bild/
  Jag berör också psykopati, eftersom man ju osökt kommer att tänka på det när man inser hur empatibefriade Alliansens politiker är.

  Privatiseringens verklighet kan säkert också intressera dina läsare http://skvitts.wordpress.com/2013/07/08/privatiseringens-verklighet/
  liksom det här inlägget http://skvitts.wordpress.com/2013/06/27/nytt-allians-angrepp-drabbar-de-svagaste/

  Här är läkaruppropet: http://upprop.nu/VVGV

  Kram!
  /Skvitt

  • Händer överallt samtidigt. MINST sen 80-talet har ‘vi’ alla blivit grundlurade.

   Kollade nyss Vetenskapens Värld (2an 20-21 idag)om det vi redan visste: för att dra det mycket kort – bankerna suger ut och skuldsätter folket. Men bakom dessa står givetvis ÄNNU mäktigare intressen…

   Ska samla mej efter detta program. Sen skriver jag väl nåt. Ungefär som förut:

   Jag fattar också vilka de RIKTIGA skurkarna är. Men kan inte formulera mej lika väl som du i dessa frågor .

   😉

   Kram
   Kao

   • Tack för det berömmet! Men jag vet inte riktigt om det är sant. Det får andra avgöra. Och de kanske tycker att jag mästrar, är en besserwisser, långrandig (helt sant ibland) och så vidare. Varje skribent har sitt sätt att skriva och får trogna läsare utifrån det.

    Det är viktigt att vi skriver, mindre viktigt hur vi skriver. Bara vi skriver. Alla vi tillsammans bidrar på våra personliga sätt till att påverka. Vi är ju en motpol till mainstream-media.

    Jag har noterat att många säger att ”Jag läser aldrig bloggar!” . Jag har hört folk fråga ”var hittar man bloggar?”. Det är sådana människor som aldrig söker på nätet. Då har man ju faktiskt inte upptäckt Internet, fast man är ute på nätet! Är det inte konstigt?
    Det är som att de lever sina liv inom parentestecken, eller hur man nu ska uttrycka sig. De går i de stora fårorna, håller sig till sina mail, nöjer sig med facebook, läser pressen på nätet och kollar TV-tablån. Men aldrig att de försöker gå vidare med att söka kunskap.

    De vet inte att det mesta går att kolla. Finns inte en länk i texten till något de vill veta mera om (vilket de antagligen inte vill) så vet de inte att man bara markerar och högerklickar så dyker det upp ”sök efter ‘xxx’ i Google”.
    Oftast går de bara vidare och nöjer sig med det. Och så var det även före Internet. Jag minns en gång innan Internet fanns. Det var i skolan. Ett grupparbete redovisades och det handlade om miljön. Gruppen redovisade att dafnier (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A4ftdjur) påverkades. Jag fick hjärnblock, för jag visste vad det var, men jag kom inte på det. Alltså frågade jag vad dafnier var för något. Det visste de inte! De hade bara nöjt sig helt sonika med den uppgiften att dafnier påverkades, men vad det var för något brydde de sig inte om! Med det att de påverkades, vad detta nu var, var de nöjda.
    Om man är så ytlig, ja då då missar man ju de underbara bloggar som finns, för så fort man söker på nätet så hamnar man ju genast på bloggar.

    Människor är hopplösa!

    /Skvitt

   • Bra skrivet!

    (Borde blivit ett inlägg hos dej.)
    Märker, de få gånger jag pratar med folk – att de har inte en susning om det allra enklaste. Det mest självklara. Hur samhället fungerar. De varken kan eller orkar ta reda på saker. Har ingen lust. Vanliga skitsaker är däremot intressan, såsom bl.a skvaller om kändisar och den egna kroppen.

    Folk tycker bara jag är jobbig när jag pratar samhälle och politik…

    Men det kommer komma en tid då alla behöver vakna upp.

    Kram
    Kao

   • …Jag tror vi kastades ut från AB-bloggen för att vi ‘konkurrerade’ med de etablerade journalisterna på blaskan. Vi själva såg det säkert inte så, men DE gjorde nog det.

    Vi kunde skriva (nästan) vad vi ville. Subjektivt eller objektivt. Men journalisterna måste ju hålla sej objektiva (även om deras åsikter ofta lyste igenom, särskilt på ledarsidorna, vilket jag tycker det ska göra). Var kanske frustrerande för dem att inte vara lika fria som vi? 😉

    Kram
    Kao

   • Vi får väl se om det kan skrivas om till ett inlägg.

    Den tiden då alla behöver vakna upp har redan kommit, men tyvärr tycks folk sjunka än djupare ned i sömn, alltmedan de drömmer om den bättre framtid de avstår från att kämpa för.

    Kram!
    /Skvitt

   • Så är det, ja.
    En c:a 40-45-årig person i tv-programmet ”Vem vet mest” på 2an igår visste inte vem Tage Erlander var, när en stor bild på hans fejs visades. Kanske man inte behöver veta. Men jag tycker det tillhör allmänbildningen. Men om film, musik och en del annat visste de en hel del.

    Jo. Jag tror folk tvingas vakna upp efter den djupa sömn du nämner, men inte förrän Sverige blivit ÄNNU värre. Folk vill gärna ha lägre skatter, men de vill samtidigt ha allt de hade förr när det sociala skyddsnätet var starkt.De är irriterade på att t.ex apoteken säljs/läggs ner, och / eller inte har medicin inne. De är sura för att sjukvården går på knäna. Knyter näven i fickan.

    Problemet är att de inte tycks se och begripa orsak och verkan. ‘Orkar inte’ ta itu med att läsa och fatta läget.

    Kram
    Kao

   • Levande livet har lärt mej att försöka förstå andra, lyssna på andra. Med en positiv inställning först. Men allt som oftas blir jag besviken på folks snäva intressen – och tankevärld.

    Kram t-baks, Skvitten
    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s