Rötmånaden // Kao

Nu är det snart dags igen:

(Från Wikipedia)

Rötmånaden är ett begrepp i Bondepraktikan för en månadslång period i slutet av juli och början av augusti. Rötmånaden inleds enligt nutida svensk tradition i slutet av fruntimmersveckan, det vill säga något av datumen 22, 23 eller 24 juli och pågår till 22, 23 eller 24 augusti.

Historiskt hade man redan under romartiden konstaterat att maten höll sig sämre under eftersommaren, och man fastlade officiellt att denna tid började den dag då stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hunden första gången kunde iakttas i gryningen, och sedan varade i en månads tid, det vill säga från 22 juli till 21 augusti. Med syftning på stjärnbilden kallades perioden dies caniculares (= hunddagarna).[1]

En intressant jämförelse kan göras med det franska ordet canicule, som idag helt enkelt betyder värmebölja. Detta visar etymologisktlatinets inflytande på franska språket genom dies caniculares, vilket emellertid undergått en betydelseförskjutning genom åren i det att canicule numera inte kopplas till något speciellt datum.

Numera säger man att rötmånaden är den period då solen står i Lejonets tecken. I flera länder kallas motsvarigheten till rötmånaden för just hunddagarna (översatt).

Månaden kallas rötmånad för att värmen och den höga luftfuktigheten som är vanlig vid denna tid på året ger gynnsamma förhållanden för bakterietillväxt, vilket gör att matvaror och liknande lätt blir skämda under denna månad. Emellertid är rötmånaden i stort sett att beteckna som vidskeplighet, eftersom det är själva datumet som folk fäster vikt vid, inte väderleken – om så juni månad vore extremt varm och fuktig och juli och augusti kalla och torra så skulle folk tro att maten börjar bli dålig den 22 juli (och ingen skulle förstå varför de drabbades av matförgiftning vid midsommar).

I folktron tillskrivs dessutom rötmånaden en mängd andra egenskaper; det sägs att det händer vederstyggliga ting under rötmånaden, och att människor kan uppföra sig konstigt. En rötmånadshistoria är en legend, saga, vandringssägen (ibland kallad klintbergare) eller dylikt som innehåller fantastiska inslag som är svåra att tro på. En rötmånadskalv är en missbildad kalv, exempelvis en kalv som fötts med två huvuden. I folktron ansågs detta speciellt kunna hända under rötmånaden.

Annonser

8 svar till “Rötmånaden // Kao

  • Kan nog vara så. Var ska den nyaste tatueringen sitta? Kanske är på en väldigt privat plats och då behöver du naturligtvis inte svara 🙂

   Kram t-baks.
   Kao

 1. Tack för en mycket intressant läsning. Indirekt påminner du mig om att jag måste publicera min svampskola igen. Det är för att mina läsare ska kunna undvika svampdöden och även så de kan förgifta lämpliga politiker inför deras höstuppstart.

  /Skvitt

 2. Ping: Allt kan hända när det är rötmånad! | skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s