Dödsstraff. Pålning (del 1) // Kao

Det finns ingen hejd på de mest barbariska avrättningsmetoder. Att dödsstraff finns än idag på flera håll är minst sagt motbjudande.

Här är en del av vår ‘tjusiga’ hisoria..,

Börjar med  ett av de grymmaste sätten:

Pålning (avrättningsmetod)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Historisk pålning i Rumänien, avbildat i Brodoc-krönikan.

Pålning, en historisk avrättningsmetod avsedd att avskräcka. Metoden har använts på germanskt område, samt i östra Europa. Bysantinarna praktiserade pålspetsande och turkarna tog senare över avrättningssättet.

Pålningen kunde ske på flera olika sätt. Ett sätt var att man grävde en grop som man tvingade den dömde att lägga sig i på rygg. Man fyllde igen gropen men lät huvudet ligga öppet. Sedan drev man långsamt en spetsad påle av ek genom det ca 20 cm tjocka jordlagret i brösthöjd på den dömde. Den dömde kände att pålen sakta började tränga in i sin bröstkorg samtidigt som det utlöste en oerhörd smärta. Avrättningsmetoden tilldömdes i huvudsak män som gjort sig skyldiga till våldtäkt samt kvinnor som gjort sig skyldiga till barnamord.

Pålningsmetoden användes inte bara i avskräckande syfte utan även för att den dömde inte skulle gå igen efter döden. Även de som ansågs som onda människor blev pålade efter sin död av just samma anledning.

Den mest kända personen, som satts i förbindelse med spetsning på påle, är tveklöst den valakiske fursten Vlad Tepes, också känd som Dracula (1431-76).

Spetsning på påle var ett dödsstraff i Sverige, särskilt framtaget för motståndsmän i Skåneland[källa behövs]. Spetsning praktiserades inte i andra erövrade provinser. En spetsig påle fördes in mellan ryggraden och huden så den stack ut bakom nacken. På så vis kunde det vara 4-5 dygn innan döden kom som en befriare. Pålarna restes längs vägarna så att så många människor som möjligt skulle se dem och bli avskräckta från att begå brott. Enligt ett ögonvittne, svenske generalguvernören Magnus Gabriel de la Gardie, var vägarna i Skåneland ibland kantade av spetsade ”snapphanar”.

Ryssarna använde en annan metod när de slog ner tartarupproret på Krimhalvön under Karl XII:s fälttåg 1709. En påle slogs ner i marken och spetsades. Offret träddes ner på pålen som fördes upp i ändtarmen. För varje rörelse drevs pålen längre upp i kroppen och blödningarna saktades ner av att pålen ”höll tätt” i skadorna. Skulle pålen dras ut skulle offret förblöda fort, men då de fick hänga kvar där kunde dödskampen pågå under ett dygn, i ohyggliga smärtor.

20 svar till “Dödsstraff. Pålning (del 1) // Kao

 1. Straff som med fördel kan praktiseras på alla Alliansens politiker och många ledande sossar också! Fast sossarna kan ju några Panodil.
  🙂

  /Skvitt

 2. @ SKVITT: Nej, jag minns inte alls var i Sverige och exakt vilket år. Minns bara att det var ett mycket talande exempel på att det inte går att leva på såna nålpengar.
  Kan du försöka med ‘socialchef testar existensminimum* eller nåt liknande?

  Det är märkligt att man inte inser att INGEN vill vara fattig, sjuk och arbetslös på rent djävulskap. Alla vill arbeta och sköta sina egna liv. Men ibland fungerar det inte som tänkt – och då måste folk få hjälp. Utan att behöva bli skuld- och skambelagda för detta = vårt tidigare sociala skyddsnät.

  N umera är det rikemansbönder; grevar baroner, Göran Persson och andra mångmiljonärer som får bidrag(jordbruks-), men ingen verkar ifrågasätta detta.

  Kram
  Kao

   • @ Skvitt:

    Hade jag bara kommit på i vilken kommun socialsekreteraren arbetade så hade det kanske varit lättare att få fram. Samt att jag inte minns exakt vilket år det var….det var i.a.f minst 4-5 år sen jag läste det och jag kan omöjligt spara allt jag läser.

    Men du fattar ju ändå, efter att ha läst de länkar du själv hittade.

    Kram
    Kao

   • Jodå, jag fattade. Socialbidrag måste vara en stor konst att leva på och det utvecklar säkert intelligensen.Jämför bara med många ur överklassen som inget behöver kunna utan bara pröjsar så fort något ska göras!

    Ta ett snack med överklassare och du tar dig snart för pannan och utbrister: ”Åh herre gud så korkad du är! Du fattar ju ingenting hur jag än förklarar och beskriver in i minsta detalj. Kommer du från en annan planet eller vad?”
    Känns det igen?
    Har du inte många gånger fått lust att säga så till vissa av dessa som har mera än de behöver? Och har du inte många gånger slagits av häpnad över imponerande klarsyn från människor som knappast har klarat grundskolan med godkända betyg?

    Fattig måste lösa problem och det leder till tränande av intellektet. Rikas hjärnor kan gå på sparlåga för det enda problem de behöver lösa är att fundera ut vem de kan betala för att göra jobbet.

    Kram!
    /Skvitt

   • Haha! Förbaskat bra 🙂

    Visst är det så.

    Om man kollar t.ex Reinfeldts mimik när han får frågor om den nedmonterade välfärden – eller många andra som har gott om pengar, jobb och är friska – då ser man just ingen mimik; ansiktet (särskilt Reinfeldt har gjort detta till en konstart) är uttryckslöst!!!

    Svaren är knapphändiga, svävande eller så låter de på alliansvis bara frågan passera. Som en icke-fråga.

    De kan aldrig förklara varför det ska vara som det är, varför vissa ska vara fattiga och andra rika. Att dessa klyftor ska finnas ö.h.t.

    Dessutom finns det hur många fattiga som helst, som ändå arbetar och sliter men har en usel lön eller är fast i FAS3. Aldrig har semester. Alltid måste vända på slantarna.

    Alliansen har ju medvetet skapat detta orättvisa, ovärdiga samhälle.

    Kram
    Kao

    PS. Har nu skrivit ett nytt inlägg om människans grymheter.

   • Jag har inget underlag som duger för en diagnos, men jag gissar på att Reinfeldt har Asperger. Om jag har fel så vill jag gärna gissa på att det är fråga om vad som kallas ”starka psykopatiska drag”.

    Kram!
    /Skvitt

   • När det gäller det ”intellektuella” så räknas i vårt samhälle bara borgarlassens variant på ”intellektuell” eftersom borgarklassen sätter normen. Och ”intellektuell” är en sak och intellekt en annan.

    En ”obildad” arbetare kan ha ett intellekt som vida överstiger den mest ”intellektuelle”!
    Det är mycket som de ”intellektuella” inte diskuterar, inte förstår och inte filosoferar kring eller för fram till allmän beskådan och ”för allmän kännedom” i upplysningens tjänst, till skillnad från mycket annat som i vissa fall är ren skit och som de hellre vill att vi ska ta del av, påverkas av och få oss att leva efter, allt för vår smidiga anpassning till ett samhälle som förslavar oss till deras stora glädje.

    Vilka förfinar förresten kulturen om inte kulturarbetarna, en speciell sorts arbetare inom arbetarklassen. Att det oftast är den kulturlösa borgarklassen som betalar för kulturen är en ovidkommande sak. I kulturhänseende är borgarklassen bara en passiv konsument, inget annat!

    Även tankeprocesser är underkastade klassernas roller och utsatt för klassernas kamp. På den härskande klassens sida står de som av denna härskande klass utmålas som ”de bildade” och ”intellektuella”. Det låter fint och ska låta fint. Men tränger man innanför fasaden stöter man på en tomhet som inte finns hos den så kallade underklassen.

    Kram!
    /Skvitt

   • Mycket bra förklarat.

    Att vara s.k kulturkonsument, som många rika påstår att de är, är bara löjligt då de inte förstår djupet. Ta bara en opera som slavinnan Aida…inte fasen fattar de djupet i den.

    Att förstå något intellektuellt är verkligen inte samma som att förstå, känna empati.

    Nu är det bara ‘egoboost’ som gäller och solidariteten med de som har det säre ställt har väl inte varit så frånvarande på mycket länge som den är nu.

    Kan man inte ‘känna in’, så kan man heller inte begripa.

    Så visst, jag tror arbetarklassen har mycket mer empati än borgarklassen överlag.’

    Kram
    Kao

   • I dag har borgarklassens inflytande tagit över så till den grad att få faktiskt förstår vad som menas med borgar- och arbetarklass. För att inte förvirra borde man ju tala om bourgeoisie och proletariat, men det begrips än mindre. Och många fattar inte ens vad man menar ifall man säger kapitalist.

    Det här innebär till exempel att många tycks tro att en kapitalist är synonymt med att vara rik. Och att vara arbetare tycks vara synonymt med att inte ha en akademisk utbildning – men ändå inte eftersom till exempel ”ett affärsbiträde nog inte kan kallas arbetare”!
    Förvirringen är total och just så vill borgarklassen ha det. Annars kan den inte kontrollera oss för hur går det utan denna förvirring?

    Men om vi ser på borgarklassens kapitalister och skapande av kultur så ser vi att de skapar ingenting i den riktningen. Den kan på sin höjd på olika sätt finansiera kultur, men aldrig skapa kultur. Det är arbetarklassen som skapar kultur. När kapitalet försöker sig på den saken så får vi inget annat än vad vi kan likna vid Hollywoods avart – en slags kulturens mimicry. TV:s såpoperor och andra meningslösa serier är samma sak.

    Kultur i dess sanna form har sedan tidernas begynnelse alltid skapats av vanliga människor för vanliga människors skull och aldrig för vinningens skull.

    Kapitalister tillhör såldes i alla avseende en klass som inte behövs, bourgeoisien. Historien kommer att visa detta med all önskvärd tydlighet. De enda som inte vill erkänna detta faktum är borgarklassen själv och alla som har gått på borgarklassens ständiga lögner.

    Kram!
    /Skvitt

   • Borgarna och kapitalisterna (vare sej de har kapital eller ej) bidrar inte till något gott i samhället. Vad skulle det i så fall vara?

    Spelar ingen roll om de pekar med hela handen – deras rikedom beror ändå på andras arbetsinsatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s