Del Två. Flera Grymheter : Garrottering (strypjärn), Stegling Och Rådbråkning… // Kao

(Från Wikipedia)

Garrottering (sp: garrote ”strypstock”, ”strypjärn”) var ursprungligen en avrättningsmetod där den dödsdömde binds vid en träpåle och långsamt stryps med ett rep eller ett vid pålen fäst så kallat halsjärn.

Metoden är känd ända sedan Spaniens kolonialisering av Sydamerika under 1500-talet. Senare ”effektiviserades” avrättandet genom att halsjärnet endast användes för att fixera huvudet på den dödsdömde och en metallskruv bakifrån drevs in i ryggmärgen i nacken – i regel med omedelbar död som följd. Dessutom placeras den dödsdömde i en för ändamålet specialbyggd stol. Halsjärn och skruv dras automatiskt åt samtidigt, med hjälp av ett stort handtag, bödeln behöver inte använda särskilt mycket muskelkraft, och (hjärn-)döden inträffar som regel redan under det första varvet.

Garrottering användes mest i Spanien och Mexico under 1800- och 1900-talen. Den sista garrotteringen ägde rum i Spanien så sent som 1974, året före diktatorn Francos död. Garrottering avskaffades 1978 i samband med Spaniens demokratisering

——————————–

Stegling

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Stegling från verbet ”stegla” med betydelsen att spika fast en avrättad persons kropp eller huvud och eventuellt högra hand på en påle i förnedrande och avskräckande syfte. Stegling var vanlig i Sverige under medeltiden och framåt, bland annat som straff för upprorsmän som till exempel snapphanar.

Stegling förbjöds i Sverige 1841 samtidigt med alla andra så kallade skärpta dödsstraff. Juristen Knut Olivecrona berättar i sin bok Om dödsstraffet att han fick sin övertygelse om dödsstraffets förkastlighet efter att i barndomen på 1830-talet ha sett en avrättningsplats, där steglade kroppar och kroppsdelar lämnats kvar till allmänhetens åskådande.

———————

Hoppa till: navigering, sök

Medeltida tyskt träsnitt som skildrar rådbråkningen av Peter Stubbe, steg för steg.

Rådbråkning är ett avrättningssätt där den dömde avlivades genom att lemmarna krossades. Oftast skedde detta med hjälp av ett hjul (”rådbråka” från tyska Rad, ”hjul”, resp. brechen, ”bräcka”, bryta) i vilket kroppen flätades in. Rådbråkning används även i överförd betydelse om ”kraftig misshandel” i bildligt avseende, exempelvis känslomässigt.

Ordet används stundom synonymt med stegling, vilket i striktare mening endast avser uppfästandet, medan rådbråkning är krossandet av lemmarna. Uttrycket stegling och rådbråkning omfattar då bägge delarna, men stegling kunde ske efter annan (mindre tortyrartad) avrättningsmetod, vanligen halshuggning, och syftade då endast att skrämma folket med uppvisning av den avrättade.

Rådbråkning var en form av skärpt dödsstraff, ett förstärkt lidande. Hjulet kunde användas som antingen som tillhygge eller att hålla fast den bestraffade, så att det uppkom skarpa kanter mot vilka man kunde knäcka benen i kroppen med tillhyggen. En speciell teknik användes för att inte skada huvudet eller inre organ så mycket att den dömde riskerade att dö i innan straffet var färdigt utfört. Ursprungligen skall den avrättade ha placerats i hjulet medan han ännu var i livet och sedan kunnat få lida i flera dagars tid innan döden inträdde. Den dödes kropp, på hjulet, skall sedan ha ställts ut till allmänt beskådande.

Rådbråkning har förekommit under antiken, bland andra blev heliga Katarina av Alexandria på 300-talet dömd till detta enligt sin hagiografi, vilket gett upphov till benämningen ”Katarina-hjul” i olika språk. Den är känd som bestraffningsmetod i Europa sedan medeltiden, och har använts i många västeuropeiska länder, samt i Nordamerika, under 15-1800-talen. Senaste dokumenterade fallet var 1841 i Preussen, som var sist att förbjuda metoden i Tyskland.

I Stockholms tänkeböcker nämns flera fall av rådbråkning, bl.annat dömdes Matz Hinrichson 1580 att få ben och armar avslagna för äktenskapsbrott innan han halshöggs[1] Två av de sista som levande rådbråkades i Sverige var den 27-årige soldaten Erik Nilsson som efter domskärpning av Svea hovrätt år 1709 dömdes för mordbrand och mord samt den mer kända avrättningen av landsförrädaren Johan Patkul år 1707. Den sista kända rådbråkningen i Sverige verkställdes år 1726 på soldaten O. Dahlström för mord, och metoden synes inte ha kommit till användning mera efter 1734 års lag.[2]. Fram till 1835 kunde man vid förbrytelser mot skeppsbrutna dömas till straffet, och 1841 förbjöds alla skärpta dödsstraff i Sverige, då humanismen kommit att påverka synen på rättskipningen.

————————-

Det hela är så utstuderat grymt att man häpnar – och äcklas. Hur kan man utföra sån grymheter mot sina medmänniskor? Ibland t.o.m för äktenskapsbrott och stöld. Dödsstraffet har INGEN SOM HELST PREVENTIV EFFEKT!

Ändå förekommer det på flera håll i världen. Fortfarande. Metoderna är förfinade men lika grymma fortfarande 😦

Det finns många fler typer av  dödsstraff och jag ska skriva om de som förekommer idag, i nästa inlägg. Sen får det vara nog med ruskigheter. För ett tag.

 

Det här är alltså ett inlägg i debatten om dödsstraff, kan man säga.

 

Annonser

11 svar till “Del Två. Flera Grymheter : Garrottering (strypjärn), Stegling Och Rådbråkning… // Kao

 1. Ibland tänker jag att människor rent allmänt måste ha varit psykiskt skadade förr. Det var en så hård tid, med hot från alla håll. Det var risken för invation från danskar eller ryssar. Det var risken att förlora egendom. Risken för missväxt och dess följder. Risken att förlora en position och makt som trygghet. En ständig rädsla hos hög som låg. Alla var potentiella fiender.

  Vilka grymheter och tragedier fick inte folk vara med om? Det måste ju satt sina spår. Kanske det fick sitt utlopp i blodtörst och i att se andra plågas…

  • Det är ungefär så jag själv tänker.

   Tidens tand påverkar, men varför idag? Vi har inte haft krig på över 200 år, men andra har ju eländet minst sagt levande nu för tiden. Det är gräsligt! Nu har vi, genom oheliga allianser med bl.a NATO försatt oss i en situation vi ej varit i förut. Och det är INTE bra.

   Samtidigt kan vi aldrig, p.g.a de kulturella och religiösa tillstånd som råder där vi forsar fram med vårt eget tänkande, tro att vår västerländska demokrati ska fungera i dessa länder.

   Demokrati är en process – och de som tror att alla ska bestämma i en sådan är helt ute och cyklar.

   Men vem berättar för dessa, av kulturella tvång och religion förtryckta människorna, vad demokrati verkligen innebär?

   Invasionsmakterna är bara intresserade över att få in en fot (helst båda) och få makt över naturtillgångar genom tvivelaktiga överenskommelser.

   Detta är bara ett spel för gallerierna och väst hungrar bara efter makt. Inget annat.

   Kram

 2. Människan tycks oförmögen att uppfinna ett straff som är för grymt för att inte kunna finna en domare som är beredd att döma till det och någon att verkställa det. Och än i dag kännetecknas rättsväsendet av störda personer eftersom eljest hade vi någon endaste gång hört någon inom detta rättsväsende beklaga de gånger något går fel, men icke.
  Är det något i denna värld som är felfritt så är det rättsväsendet – i sina egna ögon.

  /Skvitt

 3. Jag hängde upp mig på meningen ”Dödsstraffet har INGEN SOM HELST PREVENTIV EFFEKT!”, har du sett för många Zombie filmer? 😉

  Lite lärde jag mig också, hade blandat ihop stegling med rådbråkning.

  • Vadå? Har dödsstraff haft någon som helst preventiv effekt i USA? Inte ett dugg.

   Folk tänker inte så långt som orsak/verkan när de begår ett brott som innebär livstid/dödsstraff. Människan fungerar inte så. I stundens hetta begås brott, anyhow. Ingen tänker på följderna innan de begår ett brott.

   Kao

   • @ FGGMF
    ..och du : jag ser aldrig den typen av filmer. Aldrig nånsin.

    Och vad har det med det jag skriver om att göra?

   • Haha! Ja jag fattar 🙂

    Om jag skriver så här då: Dödsstraffet tycks inte ha någon avskräckande effekt att begå t.ex mord, eftersom dessa personer oftast begår i affekt och just då tänker de naturligtvis inte på orsak och verkan.

 4. Bonjour ou Bonsoir

  Un petit passage par chez toi est une joie , un vrai régal même

  Cela pour me dire que je vais bien

  Quand je vole de blogs en blogs

  J’en oublie mes soucis , c’est une vrai promenade

  Mais avant de partir prochainement en vacances

  Des vacances s’ils ont veux bien

  Je tenais à te saluer te souhaiter

  Tout ce qu’il y a de meilleurs pour toi ,profite bien

  De même pour ta petite famille

  Bisous Bernard à BIENTOT

  Un peu de fraicheur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s