(Del 3) Giljotin, Arkebusering, Gas, Stening, Elektriska stolen Och Annat Elände // Kao

Att straffa kvinnor….man ställde om giljotinen i brösthöjd och kapade av kvinnans bröst (!).

Här är den klassiska varianten.

 I avskräckande syfte hölls det avkapade huvudet upp för den brölande folkmassan.

—————————————

Giljotin eller fallbila är ett avrättningsverktyg som introducerades i Frankrike 1792 i samband med den franska revolutionen. En giljotin består av två vertikala skenor och en snedställd bila. Vid avrättningen frigörs bilan från sitt högsta läge och hugger igenom offret vid halsen.

Giljotinen var inte en helt ny uppfinning då olika sorters enklare fallbilor åtminstone sedan medeltiden har existerat före giljotinen men inte använts i samma skala. Giljotinen blev från franska revolutionen standardavrättningsverktyg i Frankrike och användes där sist 1977, i Tyskland 1966, i Schweiz 1940, i Sverige 1910, då Alfred Ander (rånmord) avrättades på Långholmen i Stockholm. Det var första och sista gången den användes här i landet.

Mannen som uppfann eländet, Joseph Guillotine, var läkare (!)

———————————————–

Arkebusering:

Österrikiska soldater avrättar serbiska fångar under första världskriget.

Arkebusering är avrättning med gevär. Metoden tillämpas både i militära sammanhang och i det civila. I militära sammanhang utförs avrättningen av en grupp soldater, vanligtvis upp till nio, som samtidigt avfyrar sina gevär på kort avstånd mot den dödsdömde. Det är vanligt att ett eller flera av vapnen är laddade med lös ammunition för att minska de kommenderade soldaternas skuldkänslor. (Det innebär att man aldrig kan veta vem som utdelade det dödande skottet).

Militär arkebusering[redigera | redigera wikitext]

I militära sammanhang är arkebusering en avrättningsmetod som framför allt har använts på spioner och militära förbrytare. Dock ansågs arkebusering vara för ärofyllt för krigsförbrytare som dömdes i Nürnberg 1946 och andra ställen i Tyskland efter andra världskriget varför de dödsdömda istället hängdes. De båda dödsdömda militärerna vid Nürnbergprocessen 1945-1946, Wilhelm Keitel och Alfred Jodl, bad att få bli arkebuserade, men ansökan avslogs.[1]

Civil arkebusering[redigera | redigera wikitext]

I civila sammanhang har arkebuseringen varit mindre vanlig. Den amerikanska delstaten Utah har länge använt den som standardmetod, med rötter i mormonernas doktrin om blodsrättvisa som en väg till försoning, även om hängning erbjöds som alternativ. I Utah arkebuserades år 1915 Joe Hill, en känd svenskamerikansk fackföreningsman.

Kina är ett annat land som flitigt arkebuserar dödsdömda fångar med skott i bakhuvudet, oftast med gevär. I Kina möter flera tusen människor döden på detta vis varje år.[2] Även Indonesien använder denna metod. Metoden är effektiv och döden inträffar omedelbart då hjärndöd blir den direkta dödsorsaken. Metoden nackskott användes ofta av KGB och GRU under sovjettiden, det ökända Lubjanka-fängelset har idag ett museum som visar övergreppen. Bland annat visas en nackskottsstol. Metoden används än idag av Vitryssland, som är det enda land som verkställt avrättningar i Europa sedan 1996, alla genom skott i nacken.

I Utah i juni 2010 användes arkebusering för första gången på 14 år i USA, då den för dubbelmord dömde Ronnie Lee Gardner avrättades. Processen mot Gardner följdes av stor uppmärksamhet. Utah förbjöd arkebusering som avrättningsmetod 2004, men förbudet är inte retroaktivt, vilket gav Gardner rätt att välja det.

—————————

Gaskammare för avrättningar[redigera]

Nazityskland[redigera]

I Nazitysklands koncentrations– och förintelseläger användes gaskammare för avrättning av judar, politiska motståndare, romer, funktionshindrade, psykiskt sjuka och andra för regimen misshagliga personer.[5] Experiment med gasning av människor utfördes första gången på sovjetiska krigsfångar. Metoden ansågs mer effektiv än arkebusering. I Auschwitz användes Zyklon B, i Treblinka och Sobibor var det kolmonoxid från motorer. Auschwitz II (Birkenau) var onekligen det läger i Nazityskland där flest människor gasades och sedan kremerades. Gaskammrarna i Auschwitz var ritade och konstruerade av det tyska företaget J. A. Topf und Söhne. [6]

USA[redigera]

Avrättning med gas i USA     Gas som alternativ metod     Har tidigare använt gas     Har aldrig använt gas

I USA kan vissa delstater använda gasning som alternativ avrättningsmetod.[7] Verkställandet inleds med att den dömde placeras i en stol och spänns fast. Stolen står i ett speciellt gastätat rum (gaskammare) som tillsluts. En öppen behållare som finns under stolen fylls med svavelsyra genom ett rör från utsidan av kammaren. Ovanför behållaren finns en öppningsbar låda med pellets av kaliumcyanid. När domen verkställs öppnas lådan och kaliumcyaniden faller ner i svavelsyran. Den kemiska reaktionen mellan de båda ämnena bildar då en gas av vätecyanid, samma sort som Zyklon B. Genom ett stetoskop som blivit fäst på den dömdes bröst och är anslutet till utsidan av kammaren kan en läkare avgöra när döden har inträffat. Den gas som då finns kvar sugs ut med kraftiga fläktar och personal med skyddsmasker sanerar sedan kammaren och den avrättade med ammoniak.[8]

Gasning användes första gången som avrättningsmetod 1915 i Utah och blev med tiden förknippad med San Quentin-fängelset i Kalifornien. Med tiden hamnade den i kölvattnet då metoden kom att förknippas med nazisternas massmord under andra världskriget

—————————–

STENING:

Vanligt straff i Iran, på Arabiska Halvön och några platser till. En mycket grym och plågsam avrättningsmetod.  På flera platser grävs personen ner till axlarna och blir därefter stenad. Stenarna får inte var FÖR stora, så den dödsdömde svimmar, utan att KÄNNA.  Både kristna och muslimer har varit lika goda kålsupare gällande steningar genom historien.

Illustrering av en aztekisk stening.

Stening är en avrättningsmetod som använts genom hela den kända historien, och innebär att stenar kastas på den dömde tills han eller hon avlider. Bland annat tillämpades stening i Sumer, den äldsta kända kulturen i Mesopotamien. I Bibeln nämns stening på många ställen, och det mest bekanta stället är Apg 7:59 där den förste martyren Stefanos stenas. I Koranen finns inget uttalat stöd för stening, men det förekommer andra kroppsstraff såsom piskning och handavhuggning. I haditherna föreskriver Muhammed däremot stening som bestraffning vid äktenskapsbrott.

I Talmud föreskrivs stening som straff för 17 olika brott, även om straffet inte utmätts sedan omkring Kristi födelse. I det tidiga Sverige föreskrevs stening som straff i Uppland, Östra Götaland och Dalarna för mord av make respektive trolldom.

Stening leder  till en långsam, plågsam död.

——————

HÄNGNING är en ‘populär’ metod som används på flera håll i världen fortfarande. Vem minns inte hängningen av Saddam Hussein?

——————-

ELEKTRISKA STOLEN, populär i USA:

Elektriska stolen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Elektriska stolen ”Old Sparky” från Sing Sing-fängelset

Avrättning med elektriska stolen i USA     Alternativ metod     Har tidigare använt metoden     Har aldrig använt metoden

Elektriska stolen är en metod för avrättning. Den dömde spänns fast i stolen, vakterna fäster fuktade kopparelektroder och en fuktig svamp på fångens huvud och ena ben, varefter elektrisk ström med hög spänning leds genom den dömdes kropp till dess att döden inträder. Efter en avrättning med elektriska stolen är kroppen så het att man inte kan vidröra den.

Stolen uppfanns i USA av tandläkaren Harold P. Brown. Han skrev en artikel i New York Post om hur han bevittnat en ung man som avled då han kom i kontakt med en telegrafkabel med växelström. Brown anlitades av Thomas Edison och fick i uppdrag av denne att utveckla den elektriska stolen. Brown testade först sin stol på djur.

Elektriska stolen användes första gången för att avrätta en människa den 6 augusti 1890. Det skedde vid avrättningen av William Kemmler i fängelset i Auburn, New York.

Den senaste att avrättas i elektriska stolen var Paul Warner Powell som avrättades i Virginia den 18 mars 2010 för ett mord och en våldtäkt begångna 2000. Användandet av den elektriska stolen har minskat drastiskt i USA och det är endast ett fåtal delstater som använder den elektriska stolen som avrättningsmetod.

Elektriska stolen är fortfarande laglig i delstaterna Alabama, Florida, South Carolina, Kentucky, Tennessee och Virginia, men finns där bara som ett alternativ till giftinjektion (lethal injection), den dömde får därmed välja mellan giftinjektion och elektriska stolen,

(hur ska man kunna välja mellan pest och kolera?)

—————————–

GIFTINJEKTION:

Ett rum för giftinjektion i San Quentin-fängelset

Giftinjektion är en metod för verkställande av dödsstraff som används i vissa delstater i USA, i Kina och i Thailand.[1] I USA idag innebär den i praktiken att tre olika ämnen i tur och ordning injiceras intravenöst i den dödsdömde.

Detta vanligtvis manuellt, men i fyra delstater görs detta av en maskin, vanligtvis från ett intilliggande rum. Det första ämnet är ett sömnmedel som gör den dömde medvetslös, det andra är ett muskelavslappnande medel som stoppar andningen samt gör att den dömde inte drabbas av spasmer när döden inträder, och det tredje medlet stoppar hjärtat. Den vanligaste kombinationen av ämnen är tiopentalnatrium (Pentothal) följt av pankuroniumbromid (Pavulon) och sist kaliumklorid.

Missouri[2], Ohio och Washington[3] har börjat använda sig av endast en drog, antingen tiopentalnatrium eller propofol, då man anser att en överdos av något av dessa medel leder till döden. Som reservdroger används bland annat Hydromorfon och Midazolam.[4] När tredrogsvarianten används kan man nämligen inte bestämma graden av medvetslöshet hos den dömde och risk finns att den dömde ska uppleva ”drunkningskänslor” när pankuroniumbromid injiceras som stoppar andningen och sedan smärta av kaliumkloriden.

Giftinjektioner började användas som avrättningsmetod i USA 1982, och har i dag i stort sett ersatt elektriska stolen, hängning, arkebusering och avrättning i gaskammare. År 2006 genomfördes 53 avrättningar i landet (varav 24 i Texas), alla utom en med giftinjektion. Dödsstraff tillåts i 37 av USA:s 50 delstater, dessutom har New Mexico beslutat att avskaffa dödsstraffet. Det gäller dock inte de två personer som väntar på avrättning i delstaten i dag.[5]

—————————-

Helt otroligt! Hur kan man hitta på såna här saker?

Dessutom finns det många fler utstuderat grymma metoder; strimling, hackning, styckning, kastrering…

Annonser

7 svar till “(Del 3) Giljotin, Arkebusering, Gas, Stening, Elektriska stolen Och Annat Elände // Kao

  1. Giljotinen var ju en säkrare och mindre smärtsam metod än den annars vanliga bilan. Med den krävdes i regel flera hugg innan huvudet var avskilt. Därför ansågs det ju länge som ett privilegium för adelsmän att bli avrättade med svärd vilket också var en snabb och säker metod.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s