Gå Med I Svenska Freds- Och Skiljedomsföreningen (Årsrapport) // Kao

För världsfreden:

Årsbokens omslag med Aung San Suu Kyi.

Årsberättelsen 2012 berättar bland annat i reportageform om året som gått.

Svenska Freds 2012 – en årsberättelse

I Svenska Freds årsberättelse för 2012 berättar vi om allt som hänt inom föreningen förra året, både i korthet och med några fördjupningar. I tre reportage skriver vi om arbetet i Burma, kampen mot vapenexport till diktaturer och om det lyckade värvningsarbetet.

Den 6 mars sände Sveriges Radio nyheten om den planerade vapenfabriken i Saudiarabien. I radiohuset i Stockholm satt redan Rolf Lindahl från Svenska Freds, redo att kommentera. Nyheten blev en ögonöppnare för den svenska allmänheten om hur svensk vapenexport ser ut i praktiken, och det var Svenska Freds som fick ta emot det nyväckta engagemanget.

I årsboken berättar vi om Svenska Freds arbete mot vapenexport under 2012, med avstamp i avslöjandet om vapenfabriken. Att det blev Svenska Freds som fick kommentera skandalen var ingen slump – föreningen har länge arbetat för att stoppa vapenexport till ickedemokratier och för ökad öppenhet.

Ungefär samtidigt som nyheten släpptes, skickade Svenska Freds för första gången ut medlemsvärvare på gator och torg, så kallat Face to Face. Det var en vågad men nödvändig satsning, eftersom föreningen måste växa för att kunna fortsätta arbeta för nedrustning och fred. Och den gav resultat – omkring tusen nya medlemmar. Totalt fick Svenska Freds 1 500 nya medlemmar 2012.

Svenska Freds samarbetar med flera organisationer i länder som drabbats av krig. Ett av de länderna är Burma. När Svenska Freds inledde projektet med Burma 2010 låg mycket på ett teoretiskt plan: Hur ska vi tänka kring säkerhetssektorreform i ett framtida demokratiskt Burma? Att teorierna mycket snart skulle kunna omsättas handling var det få som trodde.

Men så infördes reformer i Burma och de frågor som diskuterats på seminarierna, som demobilisering och avväpning, var plötsligt med i fredsförhandlingarna. I slutet på 2012 kunde Svenska Freds öppet träffa demokrati- och fredsaktivister inne i Burma. De känsliga diskussionerna om säkerhetssektorreform hade dittills förts i Thailand.

I årsberättelsen finns också alla de siffror och all den statistik som hör en årsredovisning till, och en förvaltningsberättelse. Anna Ek och Christoffer Burnett-Cargill inleder med världshändelser i en krönika. Läs eller ladda ner årsboken här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s