Koffertfisken – En Blåsfisk-art. En Rovfisk. Märkligt djur :-) // Kao

koffertfisk1

Från Wkipedia:

Koffertfiskar (Ostraciidae) är en familj i ordningen blåsfiskartade fiskar. Sammanlagt omfattar familjen koffertfiskar omkring 30 arter, fördelade på sex släkten, som förekommer i Atlanten, Indiska oceanen och Stilla havet. Familjen delades tidigare upp i två underfamiljer, Aracaninae och Ostraciinae, men den förstnämnda är numera upphöjd till en egen familj, Aracanidae.[2]

Koffertfiskarna har ett kroppspansar och är sexformade. De skyddar sig inte bara genom sitt kroppspansar utan även genom ett skum som kan frisättas från huden. Detta skum innehåller toxinet ostracitoxin. Toxinet är giftigt för andra fiskar, vilket man bör tänka på om man införskaffar en koffertfisk till ett redan befolkat akvarium. Giftet från en nyintroducerad, stressad koffertfisk kan leda till att de övriga invånarna i akvariet dör inom några minuter

Denna fisk finns i många hav.

Har du  något ovanligt djur du vill visa? Shoot! 🙂

4 svar till “Koffertfisken – En Blåsfisk-art. En Rovfisk. Märkligt djur :-) // Kao

 1. Man kan inte tro det, men fiskens form inspirerade formgivare av bilar då det visade sig ge otroligt litet luftmotstånd.
  Tyvärr kan jag inte så mycket om bilar, så jag kan inte säga vilken det handlar om. Det stod givetvis i artikeln som jag läste, men glömskan har gjort sitt.

  Det finns många ovanliga djur. Flatlusen till exempel. Trots att jag är över 60 har jag ännu inte sett en enda! Den måste vara mycket ovanlig! Och apropå den så kommer jag till att tänka på finnen som stod i baren varenda dag och snackade hela tiden om sin stora apparat. När bartendern hade hört samma sak i över 14 dagar så var han djävligt trött på det. Han sa:
  ”Om du nu har så djävla stor apparat som du säger så tycker jag du ska visa det!
  Finnen drog ned gylfen, fumlade och grävde med båda händerna i kalsongerna och efter en stund fick han till sin förvåning fram en sköldpadda! Häpet utbrast han:
  ”Perkele! Jak har fått flatlöss!”

  Det finns gott om ovanliga djur! Öh? Hm? Hur ovanliga är de då?
  Jag får fundera! 🙂

  Ovanliga människor är det mer sparsamt med. Jag tänker på människor som är ännu mera empatibefriade än Reinfeldt & Co. DE är VERKLIGEN ovanliga! Man räknar med 2-4% av sådana här: http://www.psykopati.se, men nu skrev jag ju ”ännu mera”! 😉

  Intressanta djur finns det gott om. Självklart är bläckfiskarna sådana djur. De är för det första oerhört intelligenta.Och det trots att de bara är blötdjur. Det visar att intelligens har utvecklats helt separat minst två gånger under evolutionen gång. Mest fantastiskt med dem är att de måste lista ut allt själva. Deras föräldrar lär dem ingen ting. Farsan sticker så fort han har gökat. Morsan dör så fort de kläcks. Allt de kan har de kurat ut själva!

  Men inte nog med det!
  De har en hel del fantastiska egenskaper:

  Till exempel en papegojnäbb. Och när de biter ett byte sprutar de in gift. Men sånt kan ju även en massa andra djur.

  Mera märkligt är deras armar, som styrs av självständiga ganglier i armarna. De har alltså hjärna i armarna! Själva ”huvudhjärnan” behöver alltså inte kommendera armarna och ge några exakta order. De sköter grejen själva så fort bläckfisken har fattat beslut om vad som ska göras!
  Och på dessa armar sitter som bekant sugproppar, som också sköter sig själva. De inte bara suger sig fast, de borrar också in små tänder i bytet och hjälper alltså till att hålla fast detsamma lite extra.

  Synen är också värd att nämna. Nät och åderhinnorna i ögat är korrekt installerade på dessa djur. Det kan man inte säga om ryggradsdjuren.
  Om det nu är så att det är gud som står för skapelsen så måste man ha varit riktigt packad när han skapade oss, hur ska det annars förklaras att han vände det bakochfram? Så när ljuset faller in i våra ögon måste det först passera åderhinnan som försörjer ljusreceptorerna med syre, näring och forslar bort slaggprodukter. Först därefter träffas receptorerna av fotonerna! Det betyder att en massa fotoner täffar blod och blodkärl istället för de receptorer som ska detekterar dem och sända signaler till hjärnan!
  Bläckfiskarnas receptorer tar in ljuset i framänden och syre och näring i bakänden. Bara de fotoner som smiter förbi receptorerna träffar på annan vävnad där de inte gör nytta.

  Sen är de ju kända för sitt bläck. Med det kan de lägga ut dimridåer så de kan försvinna ur sikte från en fiende. Men bläcket innehåller också kemikalier som påverkar fiendens CNS och gör att de tappar koncentrationen för en stund och blir lätt omtöcknade.

  Som om detta inte räckte kan de ju skifta färg så de inte syns mot bakgrunden. Och det gör de på mindre än en sekund. Det ska till en högt utvecklad hjärna för att klara den saken! Och ändå räcker inte den bedriften! De kan också ändra kroppsformen och ytstrukturen efter behov och omgivning. Det betyder att de kan ”försvinna” utan gömma sig. På någon sekund ser de precis ut som alla andra stenar på botten!
  Det är helt imponerande! Ändå har minst en art gått ännu längre! Den kan imitera utseendet på andra djur och likna en havsorm, plattfisk eller annan fisk.

  Och så har de jetdrift! Woop, så far de iväg med en fantastisk hastighet! Några arter flyr ibland upp i luften. Då breder de ut sina små fenor till vingar OCH dessutom breder de ut armarna och bildar vingar med dessa så att de kan glidflyga som flygfisk!

  Man kan ju tro att ett djur som bläckfisk inte vågar sig ur sitt rätta element, vattnet. Men faktum är att de har begrepp om att det bortom deras värld kan finnas en annan värld som de också är anpassade till, dvs mera vatten på andra sidan lite torrt land.
  Om de alltså spolas upp ur havet och hamnar i en liten vattendamm avskiljd från havet så kryper de helt sonika ur dammen och över land ner till havet som de kom från. Denna förmåga gör att de är svåra att hålla i akvarier. Rätt som det är har de av pur nyfikenhet krupit ur det!

  De har en imponerande förmåga att lösa problem. Och de iakttar gärna andra för att se hur de löser problem och de förstår genast hur och varför andra gör vissa saker och utnyttjar den kunskapen så snart det behövs. Varje lärares våta dröm är väl att ha bläckfiskar som elever än de tröga djävlarna som de nu måste banka kunskapen in i, oftast utan att lyckas! 🙂

  Men även bläckfiskar har ju vissa felkonstruktioner. En sådan är att blodet baseras på koppar och det är inte lika effektivt som järn.De har därför ingen uthållighet. Det är som om de hade KOL. Men som kompensation så har de 3 hjärtan, inte bara ett.
  Och det som verkligen bevisar att de inte är resultatet av ”intelligent skapelse”, ”kreation”, det är att matstrupen går rakt igenom hjärnan! Hjärnan omsluter alltså matstrupen! Det gäller att inte ta för stor tugga!
  Men bläckfiskar är ju formbara djur och deras hjärna tycks inte påverkas av att knådas lite granna av maten när den är på väg ned genom svaljet! 🙂

  Den här formbarheten gör att bläckfiskarna kan klämma sig igenom väldigt smala passager. Det enda som sätter stopp är det lilla skalet de har inne i kroppen. Är hålet mindre än skalet så kommer di inte igenom. Och det vet bläckfisken. Den försöker inte ens. Den vet precis var gränsen går! Den vet med andra ord exakt hur stor den är!

  Jag är helt säker på att bläckfiskar skulle kunna styra det här landet mycket bättre än Alliansen! 😉

  Tyvärr får du ingen video som illustrerar detta, trots att det finns en hel del på Youtube som kunde laddats upp. Det beror på att jag sitter vid min Mac och klippa och klistra funkar inte på samma sätt som i W.s och jag har ännu inte klurat ut hur det går till. Inte ens tangentbordet och mus funkar som jag är van vid, men det ska gå att justera.

  Jag hoppas du lägger upp istället, eller kanske jag återkommer från någon av mina PC.

  Kram!
  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s