Tolkarna Från Afghanistan Får Stanna Här // Kao

Man kan tycka vad man vill om de här personerna med familjer ska få asyl i Sverige. Jag gillar ju inte krig, givetvis.

Men de här tolkarna har jobbat med sina liv som insats för de svenska styrkorna i Afghanistan. Då måste de också få skydd här hemma. De och deras familjer lever mycket farligt i Afghanistan och har hjälpt Sverige – även om vi är många som tycker att de har hjälpt till med fel saker.

De som jobbat hårdast för att få hit dem är – hur konstigt det än kan låta – Svenska Försvarsmakten och soldaterna som varit i landet.

De är inte de första jag tänker på när det gäller humanitära insatser….

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5739387

21 svar till “Tolkarna Från Afghanistan Får Stanna Här // Kao

 1. Ställer upp på att de får komma hit, inget snack om det. Förvånande är det dock att Svenska politiker för en gångs skull tar ansvar för de som hjälpt oss i Afghanistan. Jag är inte heller för krig, och våldshandlingar, och Sverige borde inte varit ett stöd till USA där.
  Svante

  • Vi tänker lika där.
   Klart de måste få komma hit.

   Alla bör kanske inte komma hit – det slinker med en och annan skurk över gränsen, precis som det gör i politiken. Men där är ju nästan alla mer eller mindre skurkar.
   😉

   Kao

 2. Jag som har så bestämda åsikter har i denna fråga inga bestämda åsikter 🙂

  Frågan tycks mig alldeles för komplicerad och mina kunskaper räcker helt enkelt inte till. Men jag tycker man måste lägga till ett historiskt perspektiv eftersom dagens situation inte hänger i luften helt fritt från sin historiska bakgrund.

  Britterna var där och härjade redan på 1800-talet, liksom de har gjort på många andra ställen. Det är klart att det sätter sina spår, trots att de tågade ut redan 1919. Sen kom det en kung till makten, men han störtades av sin svåger 1977 som hade genomfört en militärkupp 1973.

  Året därefter, 1978, tog kommunisterna makten i landet och införde många reformer i det feodala landet. Kvinnor kunde plötsligt klä sig som de ville, flickor fick gå i skola och jämställdhet mellan könen infördes. Islams inflytande minskade genom att man bland annat införde ett modernt rättsväsende.

  Både religiösa ledare och lokala klanherrar gjorde motstånd mot den nya regimen och denna sökte stöd där den kunde få och det var ju självklart från Sovjetunionen.

  Det inflytande som väst hade hotades. Främst var det USA som såg sina intressen hotade, vilka både handlade om tillgång till marknaden, naturtillgångarna och kanske främst det geostrategiska läget intill Sovjetunionen och nära Kina. Den nya regimen måst bort, ansåg självklart USA, och började beväpna islamistiska rebeller, som ju som bekant tvingade bort Sovjet-stödet och fick den kommunistiska Kabul-regimen på fall. Kvar stod den extremistiska islamistiska mujaheddingerillan som av USA och Pakistan hade blivit riktigt välbeväpnade segrare.

  De drev snabbt tillbaka utvecklingen till det feodala samhälle som rådde innan britterna kom dit. Religiöst tvång, sharia, kvinnoförtryck, burkapåbud, skolförbud för flickor, kvinnorna förpassades tillbaka till spisen och feodalt slaveri blev ordningen för dagen. Det blev värre än det hade varit från början!

  Sen kom ju 2001 och det som därefter skedde minns väl de flesta och USAs stärkande av sina egna intressen i området. Och det är här Sverige kommer in i bilden, på USAs sida. Och här kommer tolkarna också in i bilden.

  USA skiter i förtrycket, bara de har goda förbindelser med landet, både för naturresursernas skull och för det goda läge landet har ur deras strategiska sätt att verka. Lite bättre har det blivit vad gäller de mänskliga rättigheterna då de mest extremistiska mujahedinistiska krafterna har besegrats, eller i vart fall försvagats, men långt ifrån så bra att det kan tolereras ur ett modernt värdeperspektiv.
  Det är detta som tolkarna har medverkat till.

  Fortfarande finns krafter som vill åstadkomma grundläggande förändringar i landet för att skapa jämlikhet och oberoende. Det är de kommunistiska grupperna som förföljs, torteras och mördas utan rättegång. Dessa förföljdes av USA-trupper och med ihärdigt bistånd från svenska trupper och här har tolkarna självklart fyllt sin uppgift, vilket den svenska försvarsmakten nu belönar med asyl i Sverige.

  Att helhjärtat försvara denna asyl är inte helt lätt, tycker jag.

  Kram!
  /Skvitt

  • Har varit med i Afghanistansolidaritet i flera år nu och läser deras tidning PAX (där artikeln stod som min blogg baserar sej på).
   Landet har, som du så riktigt påpekar, aldrig haft en chans att resa sej pga alla som invaderat landet i alla tider. Nu är det bara en stor grushög och en hjärtskärande fattigdom kvar. Tar generationer att bygga upp, om det någonsin kommer fungera nu när väst vill klämma ut den allra sista blodsdroppen ur landet (läs:oljedroppen).

   Just de här tolkarna som satt sina och sina familjers liv på spel, var viktigt att de fick komma hit. Fantastiskt att försvaret och soldaterna har tryckt hårt på detta.

   Kram
   Kao

   • Nu opponerar jag mot att du kallar Svenska militärer för att tillhöra ett försvar. I, och med att Svensk militär befinner sig utanför Sveriges gränser är det en Krigsmakt. Ett försvar finns inom det egna landets gränser.
    Svante

   • Så här står det i ditt inlägg, så du får ändra själv.
    ”Svenska Försvarsmakten och soldaterna som varit i landet.”
    Svante

   • det hade varit väldigt intressant att veta hur det hade gått ifall den kommunistiska regeringen i Kabul hade fått sitta kvar.
    Om dessutom Sovjetunionen inte hade gått under och om unionen hade klarat av att avbyråkratisera sig, hur hade det då sett ut? Det lär vi aldrig få veta, men jag är övertygad om att det hade rått ett hyggligt välstånd i Afghanistan i så fall.

    Kram!
    /Skvitt

   • Ja, det hade det säkert. Men INGEN invasionsstyrka eller ÖVERHÖGHET har NÅGONSIN rätt att gå in i ett annat land. Annat än såna som försöker hjälpa folket att bygga upp landet igen. Som Läkare Utan Gränser och andra, icke-kommersiella hjälporganisationer.

    Kram
    kao

   • Det var Kabuls kommunistiska regering som bad Sovjetunionen om hjälp. Därför var det inte en invasion.

    Västvärldens, med USA i spetsen, invasion av Afghanistan under den här tiden var en invasion by proxy. Man stödde feodalherrar som tvingade ut byarnas unga män i krig mot regeringen, ivrigt påhejade av islamistiska mullor, samtidigt som man stödde grupper utanför Afghanistan så att de kunde ta sig in i landet och kriga mot regeringen där.

    Stödet från väst var ekonomiskt och militärt, men också propagandistiskt via media som villigt gick främst USAs, men all sköns kapitalistiska obskyra krafters ärende och även feodalherrarnas, samt islamisternas.

    Konceptet var så framgångsrikt att det har upprepats i Irak, Libyen, vissa delar av det forna Sovjetunionen, där man framför allt har satsat på vad propaganda och dollar kan ge som resultat och nu i Syrien där man också har stött sysslolösa islamistiska krigare från tidigare oroshärdar, som Irak och Afghanistan. Det är samma extremister som försöker destabilisera Pakistan i dag.

    ”INGEN invasionsstyrka eller ÖVERHÖGHET har NÅGONSIN rätt att gå in i ett annat land.
    Jag håller med om det. Sen spelar det ingen roll vad det är för regimer det handlar om, med några få undantag. Främst bland undantagen torde väl Pol Pots Campuchea vara. Där gjorde Vietnam helt rätt och fick skit från USA och övriga västvärlden.
    All heder åt Vietnam, som trots att folket hade lidit alla helvetes kval under amerikanska bombmattor, tog på sig att befria ett folk från sina bödlar och därefter drog sig tillbaka utan att kräva något för sitt humanitära ingripande med våld!

    Påpekas bör att de islamistiska terroristerna, som jag nämner ovan, inte utgör en homogen grupp, men de går samma herrars ärende, trots det.

    Vad gäller Syrien ser det ut att vända. Framför allt USA börjar bli tveksamma eftersom USA inte känner sig säkra på om de kan styra dessa grupper om de vinner över regeringen Assad.

    Kram!
    /Skvitt

   • Fattar inte riktigt vad du menar här: ”med undantag av Pol Pot”…(?) Skulle han gjort något bra, eller vaddå? Han mördade över 2 miljoner av sitt eget folk…
    Det kambodjanska folket, laoiterna och vietnameserna däremot, har inte gjort något fel. All skuld ligger på USA och de övriga i väst som la sej i. Tack och lov fanns ju stora massor i både USA och väst, inte minst här hemma, som fattade och protesterade mot kriget. Där gjorde bl.a Palme en storartad insats.

    Kram och God Jul (jag och min dotter, ”L”, ska äta en enklare julmiddag här hemma, det är gott nog och blir finfint;-)
    Kao

   • OK. Jag ska göra det när inte den feta julmaten längre står mej upp i halsen. Är inte rädd för fett, men det här är bara för mycket :S
    Janssons i morgon och revbensspjäll på annandan. Skinka har jag inte ens köpt 🙂

    Kram
    Kao

   • Gör så. Det är inte svårt att se vad jag skrev och det förvånar mig att det missförstods så kapitalt av dig.
    Vila nu på maten och ha en fortsatt god jul.

    Kram!
    /Skvitt

 3. Ping: Och i så fall hopar sig problemen | skvitts

 4. @ SVANTE & SKVITT: De kallas Svenska Försvarsmakten, därför skrev jag det. Inte för att jag tycker de försvarar något genom att åka dit. Tvärtom understödjer de ju bara det vidriga krig USA och alla andra som i århundranden utarmat detta land – och därmed ‘hjälpt till’ att bygga upp och utveckla fanatiska grupper i landet, som försenar utvecklingen där ännu mer!

  Av alla galor som anordnas för det ena och andra vore det nu på sin plats att hjälpa afghanerna att bygga upp landet.

  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s