Fladdermöss Och Kackerlackor I En Droppstensgrotta. Borneo // Kao

Några av de 10.000-tals fladdermöss i droppstensgrottan…bat cave sepilok borneo 3bat cave sepilok borneoNågra tusen av de mer än en miljon kackerlackor som vilade i grottan (förutom de som förvirrade sej ut och man tramapde på. Det krasade under mina sandaler. Jätteäckligt 😦

bat cave sepilok borneo 2Efter ca 15 minuters vandring in i grottan fick vi se detta – ljus från ovan och vatten som porlade. Uppe på kanten av grottöppningen fanns ett hus där vakterna levde.

Har aldrig varit på ett liknande ställe.

De filippinska gästarbetarna  riskerade livet varenda dag för en struntsumma, för att plocka ner svalbon från taket – på 20 meter långa störar – bona som sen hamnade i säckar, där de ‘viktigaste bitarna’ skars av och såldes sen till rika kineser. Naturligtvis av en mellanhand.

Filippinerna sågs bara som redskap, inte som människor här på BOrneo.

(Närmaste filippinska ö låg bara en halvtimmes resa från kusten).OLYMPUS DIGITAL CAMERAMIn dotter tog denna bild på flyget från Kuta Kinabalu till Sandakan i norr. Här kan du se det heliga berget Mount Kinabalu, ca 4000 meter högt.

19 svar till “Fladdermöss Och Kackerlackor I En Droppstensgrotta. Borneo // Kao

 1. Nu har jag kollat ordentligt och jag gillar inlägget.

  Om kackerlackor kan jag säga en hel del. Först ock främst så gillar vi dem inte. Och kanske det värsta och mest förnedrande skällsordet är att kalla någon för ”djävla kackerlacka!”
  Det säger väl det mesta om vår inställning till djuren.

  Att vi tycker så illa om dem beror nog mest på att de har en förmåga att invadera våra hem, gömma sig och bara komma fram på natten då de glufsar i sig allt som finns att äta och till och med sådant som de flesta andra djur aldrig kan smälta. Och av detta kommer så klart en avföring, i vilken kvalster trivs. Kvalsrterna i sin tur ger oss allergier, men det gör även kackerlackornas avföring när den torkar till och dammar omkring och inandas av oss.

  Kackerlackor är tåliga djur som vi har svårt att utrota eftersom de snabbt blir immuna mot våra bekämpningsmedel. De fällor som vi har skapat baserats på socker plus gift som de numera har ”lärt” sig att undvika. Från att tidigare har varit begeistrade i socker reagerar de nu med avsky för socker. Orsaken är att de har muterat sina smaklökar så att de uppfattar socker som bittert! Det har man lyckats få fram genom att inplantera microsensorer som avläser rektioner i deras smakreceptorer, vilket ju i sig är en fantastisk vetenskaplig bedrift.

  Kackerlackor är också fenomenala på att återskapa förlorade kroppsdelar och de tål väldigt höga radioaktiva stråldoser. Och de muterar oerhört snabbt för att anpassa sig till nya hot.

  Eftersom kackerlackor är allätare så är det omöjligt att svälta ut dem. De hittar alltid något att få i sig.

  Säg den som gillar kackerlackor!
  För egen del så menar jag att de är bara snäppet bättre än Alliansens politiker i det att de bara vill leva och inte göra ont värre än nödvändigt för andra och bara jobbar för sin egen fortlevnad. De är ju faktiskt inte psykopater.

  Kram!
  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s