Mammon Och Girighet // Kao

I sin bergspredikan, som Jesus håller (kan läsas i Nya Testamentet Matteusevangeliets 6e kapitel) säger han klart och tydligt: ”Man kan inte både tjäna Gud och Mammon”.

Därför förvånar det mej att så många som kallar sej rättrådiga och kristna, ändå röstar borgerligt. Hade Jesus levt idag hade han definitivt inte gjort det… Han sa bland annat också :” Det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för den rike att komma till Himmelriket”.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Mammon

Under medeltiden var Mammon vanligen personifierad som girighetens, rikedomens och orättvisans demon. Peter Lombard hävdade: ”Rikedomen kallas vid en demons namn, nämligen Mammon, för Mammon är ett namn på en djävul, efter vilken rikedom är uppkallad i det syriska tungomålet.” Piers Plowman hävdar också att Mammon är en gudom.

 

10 svar till “Mammon Och Girighet // Kao

 1. ”Sedan ca 6 000 år har Wi (oavsett ifall Wi har sett oss själva som s k religiösa eller ej) förletts, av framförallt religioners språkrör, till att tro (tro = att ej alls veta) att: ”Den som har mycket skall få mer – och den som har lite från hen skall det lilla hen har tas” – och att: ”Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens alla länder – skall slita i wårt anletes svett för att få det Wi behöver för wår överlevnad.”

  Detsamma som påhitt av mänsklighetens pyramidtoppar – för en så urbota jävlig Gud finns väl ej ?” – slut citat härifrån.

  • Tack för ditt intressanta svar.
   Nej, det handlar inte om en ond ”Gud” – det handlar om onda maktmänniskor, som ofta pratar och anser sej själva ha ”guds” tillåtelse till detta och tolkar det till sin egen fördel.
   Det gäller i flera religioner än kristendomen (särskilt islam, hinduismen och även judendomen), som kanske har ett bra budskap från början men sen förvanskats av människor.

   Särskilt politiker och de som har den ekonomiska makten.De gör vad som helst för att behålla och föröka sina rikedomar, för ekonomisk rikedom ger makt och makt ger hunger efter mer makt.

   Kao.

   Kao

 2. ”Men för Gud är allt möjligt” fortsätter texten om kamelen och nålsögat. Annars hade väl de flesta av oss vanliga svenskar varit dömda för evigt. För jämför vi oss med resten av världen så har vi en helt annan sits. Sen vet jag också att man är fattig i relation till. Det är en sak att leva på låg nivå när alla andra också gör det, en annan när omgivningen har det bättre.

  • Det har du ju rätt i. Men Jesus sa en hel del annat också.
   Det är ok att folk har pengar, men det är vad de använder dem till som är det intressanta.

   Men det är inte ok att bara samla i ladorna för egen del på andras bekostnad.

   Kao

 3. Ping: Man kan inte tjäna både Gud och Mammon! | eaqhan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s