Politisk Mognad, Solidaritet Och Arbetarklassen // Kao

Ur Nusvensk ordlista .Carsten Palmaer är redaktör på FIB/Kulturfront, en bitsk satiriker som tål att läsas gång på gång. Här nedan i lila är tre  exempel ur ordlistan:

Han har skrivit en bok som heter  just Nusvensk Ordlista. Några ord om den:

”Liten ordlista för nusvenskar

Under de senaste åren har medvetenheten vuxit om hur språket går att använda i manipulativa syften. Böcker om retorik säljer i drivor. Men vad betyder då de enskilda orden? Många värdeladdade ord – världssamfund, krig, fred, demokrati, diktatur – har med svindlande hastighet förändrats till sin innnebörd.

För att i någon mån behålla sitt förnuft har Carsten Palmaer systematiskt undersökt vad orden egentligen betyder idag och samlat ihop resultatet till en bok.”

Tidningen Journalisten skriver bl.a :

‘På väg att bli en modern klassiker … Lustmordet på utrikesrapporteringen i medierna är briljant.

Ett exempel:

Politisk mognad,- en, -er förmågan att uppröras mer av marginalskattehöjningar i Sverige än av massiva bombningar i fattiga länder.

 

”Arbetarklass, arbetarklassen.

Ålderdomligt namn på överflödig folkspillra. I det globaliserade informationssamhället där husen växer ur marken, kläderna syr sej själva, stekta sparvar flyger in i munnen på medborgarna och bananerna klättrar ner ur träden och simmande tar sej från Centralamerika till Europa, behövs givetvis ingen arbetarklass.

Paradoxalt nog anses det i vida kretsar hedrande att vara uppväxt inom arbetarklassen, förutsatt att man genom flit och social kompetens förmått lämna densamma.

En person som presenterar sej med orden ”Jag är arbetarklass” kan sålunda sällan misstänkas tillhöra något LO-förbund”. (Slut citat)

 

SOLIDARITET:

”SOLIDARITET, -en, -er, av latinets SOLIDUS : hel, odelad, ostyckad. Under 70-talet ett starkt varumärke, senare försvagat till förmån för begrepp som marknadsmässighet och entreprenörsanda. Idag har ordet minst 3 olika betydelser:

1) Namnet på ett näringsställe, beläget nära Stureplan i Stockholm, enligt en hemsida ”en nattklubb av internationell standard där färgskalan går i syndigt rött eller dekadent svart.”.

2) En polsk fackförening som för 30 år sedan möttes med stor respekt i svenska media, men numera, sedan den yppat kritik mot svenska företags verksamheter i Polen, inte tillåtits kommunicera med Dagens Nyheters läsare ens via betalda annonser….

3) Att i egenskap som del av en grupp verka hänsynsfullt, utan egenintresse för denna grupps bästa (Wikipedia) ; (känsla av) gemenskap , i samhörighet med, i lojalitet, i sammanhållning (SAOB).

—————————-

I 2000-talets början ansågs varje användande av ordet solidaritet ofelbart leda till förtryck och massmord. I samband med finanskrisen har ordet fått en ny renässans.

Enligt en samstämmig press behöver vi idag den lågavlönade städerskans solidaritet med aktieägaren, väljarnas solidaritet med de politiska partierna, de fattiga ländernas solidaritet med de rika ländernas, tv-tittarnas solidaritet med programutbudet, kundernas solidaritet med detaljhandlarna, förortsungdomens solidaritet med polisen, skattebetalarnas solidaritet med bankerna, europee’ernas solidaritet med euron och allas vår solidaritet med de svenska flickor och pojkar som försvarar vårt oberoende i Afghanistan.” ( Slut citat)

GENIALT! 🙂

Annonser

4 svar till “Politisk Mognad, Solidaritet Och Arbetarklassen // Kao

  1. En av borgarklassens största triumfer på klasskampens arena är att ta ifrån arbetarklassen sitt revolutionära språk och den egentliga betydelsen av ord som demokrati och frihet.

    Kram!
    /Skvitt

  2. Ping: Nytt från Kao | eaqhan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s