Etna Vaknar Till Liv // Kao

Med ett öronbedövande muller talar nu vulkanen Etna på Sicilien om för oss att vi är små myror gentemot naturens krafter. Vulkanen är drygt 3300 meter hög. Varje sekel får Etna c:a 20 ‘mindre’ utbrott. Nu har man sett ökad aktivitet.

År 1669 förstördes bl.a staden Catania.

Vulkanutbrott är mäktiga. Forskare har kommit fram till att efter ett vulkanutbrott på Sumatra i Indonesien för ca 75.000 år sedan dog alla människor på jorden, förutom c:a 5.000. 1783 fick Lakagigar ett utbrott från 130 kratrar och det påverkade vädret globalt med missväxt. Sex miljoner människor dog, däribland en miljon i både Frankrike och Japan. Det säger en hel del om de krafter som frigörs.

Du minns kanske vulkanutbrottet på Island? Det påverkade även oss här i Sverige. Men det var en pyttevulkan jämfört med Etna och de indonesiska vulkanerna.

6 svar till “Etna Vaknar Till Liv // Kao

 1. ”Krakatau är mest känt för sitt våldsamma och kraftiga utbrott den 26 och 27 augusti 1883. Ön hade visat en del seismisk aktivitet i ett par år, som kulminerade i ett jättelikt utbrott i slutet av augusti 1883. Explosionsljudet hördes hela natten mellan den 26 och 27 augusti och tilltog i styrka så att det kunde höras 4 800 km bort på Ceylon, Filippinerna och i Hongkong, och den efterföljande tsunamin nådde en våghöjd på 35-40 meter. Klippblock som var på vulkanen innan slungades 50 km upp i luften. Två tredjedelar av Krakataus yta förstördes vid utbrottet.

  Luftvågorna från explosionen gick runt jorden och åstadkom starka förändringar i barometerståndet. Vid trakterna kring Krakatau uppstod ett starkt rött sken på himlen vid solnedgången. Detta var en följd av ljusbrytningen i vattendroppar, som hade förtätats kring större askpartiklar. Fenomenet blev världsbekant, då det under senare delen av året bredde ut sig över hela jorden och även kunde ses i Europa. Mängden stoft i atmosfären var så stor att jordens temperatur sjönk under de närmaste åren. Katastrofen krävde minst 36 000 människoliv.” / http://sv.wikipedia.org/wiki/Krakatau

  Tambora: ”Utbrottets styrka har beräknats till en 7:a på VEI-skalan, vilket gör den till det kraftigaste utbrottet sedan Taupos utbrott 180. Den totala volymen av allt material som vulkanen slungade ut har beräknats till åtminstone 100 kubikkilometer [1], men enligt vissa beräkningar kan det vara 150-160 kubikkilometer, vilket gör utbrottet till det största man känner till under historisk tid. Som jämförelse slungade Krakatau 1883 upp cirka 20 kubikkilometer aska, lava etcetera ut i atmosfären. Förutom all aska, lava med mer slungades det också upp 400 miljoner ton svavelsyra 43 kilometer upp i atmosfären.[1] Materialet vulkanen kastade upp reflekterade bort solljus, vilket orsakade felskördes, svält och epidemier. Utbrottet dödade minst 71 000 personer, varav 11 000 – 12 000 dödades direkt av utbrottet. Dess efterspel kan ha tagit nästan 320 000 människors liv. Utbrottet hördes upp till 2 600 kilometer från Sumbawa och aska från vulkanen föll upp till 1 300 kilometer från vulkanen. Det var minst 100 gånger större än Mount Saint Helens utbrott 1980, och minst 10 gånger större än Pinatubos 1991, som var en av de största under 1900-talet.” / http://sv.wikipedia.org/wiki/Tambora

  ”Supervulkaner anses vara den våldsammaste och mest destruktiva naturkraft som finns på jorden. Ett utbrott från en supervulkan har potential att ödelägga en hel kontinent, allvarligt rubba det globala klimatet och åtminstone regionalt orsaka nästintill totalt utdöende bland djur och växter. Många forskare menar även att gigantiska vulkanutbrott i det förgångna har bidragit till massutdöenden. Massutdöendet för drygt 250 miljoner år sedan, perm–trias-utdöendet, det största utdöendet man känner till, orsakades enligt många åtminstone delvis av enorma basaltutbrott i Sibirien. Idag kan man se spåren av dessa utbrott i ett område täckt av basalt på omkring 2 miljoner kvadratkilometer, de så kallade Siberian Traps. Man uppskattar att lavamängder på någonstans mellan en och fyra miljoner kubikkilometer producerades av denna supervulkan[källa behövs].

  I centrala Indien finns också Deccanplatån som bildades i slutet av kritaperioden för 65 miljoner år sedan. Under en period på ca 30 000 år ägde en lång serie gigantiska utbrott rum med lavaflöden som till slut täckte 1,5 miljoner kvadratkilometer eller nästan halva Indiens yta. Den totala volymen på lavautflödena beräknas till ca 512 000 kubikkilometer. En del forskare menar att det var detta och inte asteroid- eller kometnedslaget i Mexiko (se Chicxulubkratern) som orsakade massutdöendet i slutet av Krita då dinosaurierna (bortsett från fåglar) utrotades tillsammans med ca 2/3 av övriga djurgrupper. Andra menar att det finns ett samband mellan nedslaget i Mexiko och vulkanutbrotten i Indien. Man menar att utbrotten utlöstes av de chockvågor som fortplantades genom jorden efter att kollisionen skett med den efterföljande apokalyptiska explosionen. Ytterligare en grupp menar att asteroidnedslaget endast var ”nådastöten” och att effekterna av utbrotten redan före kollisionen var globalt så svåra att massutdöendet troligen skulle ha skett ändå[källa behövs].

  Lyckligtvis är jätteutbrotten från dessa monstervulkaner mycket sällsynta. Det senaste kända som nådde nivå 8 var Tobaeruptionen i nuvarande Indonesien för ca 75 000 år sedan. Detta utbrott var troligen det största vulkanutbrottet under de senaste 25 miljoner åren. Den totala volymen vid den kolossala eruptionen har beräknats till ca 2 800 kubikkilometer eller ca 20-25 gånger större än Tamboras utbrott 1815 och åtminstone 140 gånger större än Krakataus berömda utbrott 1883. Tamboras utbrott ledde bland annat till att jordens medeltemperatur sjönk 1 till 2 grader de följande åren. 1816 är känt som ”året utan sommar” och stora delar av världen drabbades av missväxt. Följderna av Tamboras utbrott bleknar emellertid jämfört med Tobaeruptionen ledde till en enorm ödeläggelse av Sydostasiens skogar och väldiga mängder aska föll så långt bort som i nuvarande Saudiarabien. I Indien var asklagret på vissa ställen upp till 6 meter tjockt. Den globala medeltemperaturen sänktes också åtskilliga grader under många år och vissa forskare anser att utbrottet och följderna av det nästan utplånade Homo Sapiens, d.v.s. den moderna människan.” / http://sv.wikipedia.org/wiki/Supervulkan

  Kram!
  /Skvitt

  • Ja, jag läste det där.
   Naturens krafter är inte tämjbara och bra är väl det, kan jag tycka. Eftersom vi inte rättar oss efter naturen. Vi försöker tämja den, men skitar ner och förstör den och planeten Jorden i stället. Det blir människorasens totala fall i framtiden. ‘Fall på eget grepp’, som man säger.

   Vulkaner kommer vi aldrig kunna tämja.

   Kram
   Kao

   • Apropå antalet överlevande, så har jag en siffra på cirka 70.000. Men ingen vet säkert.
    Hur som helst var det på vippen att mänskligheten dog ut.

    Kram!
    /Skvitt

   • Ja, det var ju det. Antalet människor var naturligtvis inte så många då. Men effekterna skulle kunna bli likadana.

    Kram
    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s