Lite Mjukare Tongångar Nu: Den Otroliga Fågeln – Och En Superbra Låt Om Den // Kao

Fleetwood Mac gjorde den här låten på 60-talet och jag hade äran att som mycket ung tonåring få se och höra dem in concert i Stockholm:

Kolla hur fågeln flyger: Klumpig vid start från en klippa. (Ofta ramlar de på näbben då). Men när den äntligen kommer upp i luften kan den segla på vindarn precis hur länge som helst.:

Det finns bara en enda fågel som slår albatrossen därvidlag. Det är Tornsvalan. Den kan segla runt i TVÅ ÅR utan att mellanlanda! Den äter och sover i luften.

Hittar tyvärr inget vettigt klipp på den fågeln.

 

 

 

21 svar till “Lite Mjukare Tongångar Nu: Den Otroliga Fågeln – Och En Superbra Låt Om Den // Kao

 1. Det där var en tid när människorna andades tillförsikt om framtiden. Det rådde visst mått av fred på jorden. Visserligen fanns Vietnamkriget, men var långt borta och även om många såg med avsky på USA:s grymma krig tedde sig världen fredlig på det stora hela. Kalla kriget pågick, men det var inget man tänkte på dagligdags.

  Folk fick det allt bättre och kapitalismen kändes inte så aggressiv som i dag. Vi såg på framtiden med tillförsikt och kunde njuta av nuet. Inte så konstigt att musik som Albatross kunde få sådant genomslag.

  Än i dag tilltalas vi av låten och den lär väl för alltid vara en evergreen.

  Fågeln Albatross består av ett många olika arter inom ordningen petreller och finns i haven söder om ekvatorn. De är nära besläktade med stormfåglar, dykpetreller och stormsvalor. De sista är givetvis lika lite svalor som tornsvalorna, vilka numera sedan 80-talet kallas tornseglare, vilka här till familjen seglare. Att de liknar vanliga svalor, ladusvalor och backsvalor, beror på så kallad konvergent evolution. Alltså att likartat liv leder till likartad form och även beteende. I själva verket är de närmare besläktade med kolibrier.

  Att fånga tornseglare på film är inte det enklaste. Men filmer finns. Här är en intressant video. Observera de korta benen och hur fågeln ställer sig upp på vingarna och stjärten med benen i luften! Benen är faktiskt så korta att den nästan inte har någon användning för dem. Korta ben väger mindre. Och lever man ett liv helt i luften, precis som du så korrekt skriver, är det smart att minimera all onödig vikt. Det är dock till priset av att knappt kunna ta sig fram på marken.

  Fåglarnas hjälplöshet på marken syns på den här filmen med en unge som någon har tagit hand om.

  Vilda djur får man inte ta hand om i Sverige, men det finns organisationer med tillstånd.
  Skulle man likväl drista sig till att ta hand om en sval- eller tornseglarlunge måste man vara beredd att mata den väldigt frekvent under dygnets ljusa timmar, från soluppgång till solnedgång! Och det ska helst vara insekter. De är mycket protein- och energirika. Så det är bara att ge sig ut med håven och fånga myggor, flugor och små fjärilar. Det är faktiskt lättare att föda upp de flesta andra djur!

  I brist på ovanstående föda duger även levande maggots. Och i brist på det kan det fungera med med små bitar köttfärs och rå fisk. Enbart köttfärs innehåller för lite vatten. Därför måste man antingen blöta köttfärsen eller komplettera med fisk.

  När ungen är flygfärdig måste den släppas tillsammans med flocken så den har vuxna att förena sig med vid höstflytten till sydligare trakter.

  Förr trodde man att svalor och tornseglare, som man inte skilde särskilt starkt åt, övervintrade på sjöbottnarna. Men på den tiden var inte naturvetenskaperna särskilt väl utvecklade. Det handlade mer om tro än vetenskap, som bekant. Till exempel trodde man att örnar kunde förlänga livet genom att som gammal flyga nära solen som då brände bort gamla fjädrar och en dimmig syn, varefter örnen dök tre gånger i havet och blev ung på nytt.
  Enligt de medeltida zoologerna föddes björnungar som små köttklumpar, vika honan sen knådade till rätt form! Och valar var jättefiskar som sjömän kunde förväxla med öar när de låg i vattenytan och tog igen sig. Enligt den tidens vetenskap hade många sjömän omkommit när de hade förtöjt sina fartyg vid dessa jättefiskar, gått iland och gjort upp eld som strax väckte ”fisken” och fick den att dyka och dra med sig både sjömän och fartyg.

  I den här filmen matas en tornseglare. men tekniken är fel. Det syns på fågelns svårigheter att äta. Rätt teknik är att försiktigt med nageln skilja över- och undernäbb åt och med en pincett stoppa ned maten i svalget med största försiktighet. Det är absolut nödvändigt om fågeln är försvagad. Den i videon är ju faktiskt riktigt pigg så det fungerar i alla fall med den teknik man använder sig av. Att försöka få den att dricka är dock överflödigt. Maten ska innehålla tillräckligt med vatten. Mjölk ska man inte ge dem!

  Här är en vanlig svalunge med god aptit och bra fosterförälder. Lägg också märke till att ungen tror att mössen kommer med mat 🙂 ! Riktigt gulligt!

  Informativ video:

  Kram!
  /Skvitt

  • Hade LPskivan innan mitt ex-psyko slog sönder den, all övrig musik och stereon. (Sen kastade han in min ‘grilltegelsten’ i tv:n – och slog sönder en massa annat. Även mej. Men det är en annan story)

   Kram
   Kao

   • Du har nämnt det förut. Du var klok nog att lämna honom, men många orkar inte och vågar inte. och värst av allt, samhället har inte resurser att hjälpa offren. pengar saknas, men än värre finns nästan ingen kunskap. Särskilt inte om psykopater, vilket det i dessa fall ofta handlar om.

    Jag vet att du har läst siten, men du har läsare som kanske inte har gjort det. Därför kommer länken igen: http://www.psykopati.se/

    Kram!
    /Skvitt

   • Det fordrades alla de krafter jag hade kvar för att bli av med honom. Han blev illa skadad vid vår sista sammanstötning, men inte avsiktligt av mej. Men då upphörde allt och jag var åter fri.

    Kram
    Kao

   • Han hörde aldrig av sej igen, men jag var rädd lång tid efteråt. Han sa en gång att jag aldrig skulle glömma honom – och det är sant.

    Än idag, över 25 år senare, påverkar han mitt liv på ett negativt sätt. Trots att jag vet att han är gammal och ‘avväpnad’ numera.

    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s