Att Vara För Smart För Omgivningen // Kao

Läste ett mycket intressant inlägg idag. Det är aningen långt, men både det och alla kommentarerna är mycket intressanta. Högintelligenta människor ses ofta som ‘konstiga’ eller ‘nördar’ av omgivningen. De har t.o.m svårt att få jobb, eftersom de ofta har svårt i det sociala samspelet mellan människor  och har svårt att prata om ‘platta saker’, såsom skvaller och fotboll, teveserier och kändisar.

De är problemlösare och ser ofta alla samband som en ritning framför ögonen, långt före alla andra. Inte för att de vill glänsa – de ÄR överlägsna i mångt och mycket. Den högpresterande kan t.o.m ha svårt att få jobb eftersom denna kan ses som ett hot mot de andras (och inte minst chefens) klokskap och duglighet. För att inte tala om socialt umgänge i övrigt.

Den som inte hänger med i den smartas resonemang blir inte förbannad över just detta och vill ju prata om annat i stället. Vad nu  ‘annat’ må vara för något ….

(C:a 5% av Sveriges befolkning har ett IQ på över 120.)

Uppslaget och ide’n till inlägget fick jag från www-alwfewor.wordpress.com/

När du har tid – läs Henrik Mårtenssons inlägg:

http://www.ihm.se/blogg/henrik-martensson/varfor-smarta-manniskor-blir-deprimerade-och-vad-du-kan-gora-det

 

Till slut ett litet visdomsord i sammanhanget, från Bibeln:
”…Ty där mycken vishet är, där är mycken grämelse; och den som förökar sin insikt, han förökar sin plåga…”. (Predikaren 1:18)

 

 

 

Annonser

11 svar till “Att Vara För Smart För Omgivningen // Kao

 1. Jag tyckte att Mårtenssons inlägg var tankeväckande… Inte minst för en ”Kloktok” som just i diverse sammanhang fått/får uppleva att bli stämplad som konstig/galen. Å jag testade motvilligt för cirkus ett år sedan min IQ och insåg självfallet att jag just inte är ett geni men väl att jag ”hör” till de där 5%… Nä, det är ju ingen slump att jag just valde Kloktok som nic när jag började blogga på AB liksom… 😀
  Med åren har jag insett att man får vara ”smartare” än andra, så länge man inte talar om det för dem. Så i vissa sammanhang är jag numera väldans tyst. På gott & ont!
  Fridens liljor…

  • Har märkt att folk blir rent av förbannade om man talar om något de inte hänger med i. Trots att man inte alls menar att stila. Skryta. Ändå vet jag inte vad just jag själv har för IQ. Tämligen normalt, skulle jag tro. Men jag verkar inte ha samma intressen som min omgivning – därför är det skönt att vara här inne på bloggen och diskutera, lasta av sej. Ytterst sällan man blir bedömd/missbedömd här. Saklig kritik är välkommen. Då lär man sej ju nåt. Liksom uppmuntran är kul 🙂

   Ciao’
   Kao

  • PS. KLOKTOK: Jag har också fått höra flera gånger att jag är ”konstig”, men när jag ber personen som sagt det att förklara vad han/hon menar får jag aldrig något svar. ‘Du bara ÄR det’, har jag fått veta. Förr kunde sånt göra mej jätteförbannad. Inte för deras åsikt, men för att de hävde ur sej utan att förklara vad de menade. Och då blev det bråk!!!

   Men idag, med ålderns rätt, får de gärna tycka vad de vill. Det är deras problem – inte mina. Jag känner mej själv och har ett grundmurat självförtroende.

   Ciao’
   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s