Prostatacancer Och Blå Bandet // Kao

Kampen mot bröstcancer och Rosa Bandet är fantastiskt och symbolen går att köpa överallt. Men Blå Bandet? Var hittar jag det? Vill visa min sympati för det motsatta könet och mitt intresse genom att ha Blå Bandet på min jacka. Men inte ens Apoteket vet var jag kan få tag i det…

Prostatacancer är Sveriges största cancersjukdom. Varje år får ca 9 000 män diagnosen. I dag lever cirka 70 000 män i Sverige med sjukdomen Antalet dödsfall är cirka 2 500 per år. Men ett vanligt scenario är att män får sjukdomen men lever sedan vidare och dör av någonting annat än prostatacancer. Kommer en man bara i tid, så kan han klara sej mycket bra.

Många män är dock rädda för att genomgå den relativt enkla undersökning som läkaren gör för att konstatera ev.misstanke om sjukdomen. De tycker det är ”bögigt” med undersökningen och tränger undan tankarna på den. Några av mina manliga vänner har under årens lopp dött av sjukdomen. Helt i onödan. Kvinnliga bekanta och vänner har dött (eller överlevt)  bröstcancer.

Annonser

23 svar till “Prostatacancer Och Blå Bandet // Kao

 1. Behandlingarna är ganska tuffa. Jag har en vän som genomgått dem. Det är strålning med massor av nålar i skrevet. Det är cellgifter som man tappar håret av mm.

  Så ja… inte underligt att många förtränger.

  • Jo, kan så vara. Men hur tuff är då inte bröstcancerbehandlingen?
   Det behövs bara regelbundna kontroller av prostatakörteln för att se om den har växt samt ett blodprov. Innan det har gått så långt att det blivit cancer.

 2. Jaa,det har du ju rätt i,vart är blå bandet?!
  Ringde in ett år vid cancergalan och frågade ungefär
  detsamma,men då om bröstcancer på män.
  Varför inte det nämndes.
  Men fick inget svar av programledarna.

  Kram/Pluppisen

  • Hej :-). Kul att du hör av dej.
   Nä, ingen tycks veta var man kan köpa Blå Bandet. Har googlat men hittar bara en massa andra ‘Blå Band’, soppor o.dyl 😉

   Kaoskramar

 3. Man får ju hoppas att bot kommer snart på alla sorters cancer. ”Snart är cancerns gåta löst” har man hört i 40-50 år men det enda som tycks hända är att behandlingarna förfinas och effektiviseras så fler överlever. Men det där stora genombrottet tycks avlägset.

  Kram!
  /Skvitt

  • Ja. Det är ständigt insamlingar för ändamålet(!). Men jag undrar vart alla dessa insamlade pengar tar vägen. Administration brukar vara den största penningslukaren…

   Kram
   Kao

   • Och hur som helst så borde staten satsa pengar på forskningen. Jämför vad man hostar upp till European Spallation Source-ESS!

    Kram!
    /Skvitt

   • Det kan man ju tycka.
    Det ligger dock inte längre i politikernas intresse att folk ska bli friska. Inte ens att de ska dö värdigt.

    Kao

   • …forskningen är däremot intressant för politikerna och inte minst för läkemedelsindustrin. Men den som inte kan betala specialistvård och förtur med sina pengar, de göre sej ej besvär…

    Så jävla cyniskt har det blivit, och detta sköts under den yta vi vanliga människor inte får se eller ta del av.

    Jag har väntat i över flera år nu, för att få veta vad jag egentligen lider av och som bara gör mej sämre och sämre.

    Kram
    Kao

  • Gick ej få fram fortsättningen på videon härifrån. Om det nu finns nån sån.

   Är inte särskilt intresserad av futurism. Annat än vissa speciella saker; t.ex operahuset i Sydney och GIVETVIS Gaudis skapelser i Barcelona. Har du sett La Sagrada Familia IRL?

   Det är så speciellt att man aldrig glömmer det, när man en gång sett det. Liksom Dali’s museum i Figueres.

   🙂

   Kram
   Kao

   • Det är inte så nödvändigt egentligen. Vad det handlar om är en otroligt dyr maskin som säkert kommer att hjälpa vetenskapen till nya insikter och på sikt kommer det alla människor till nytta.
    Jag ställer inte den ena forskningen mot den andra. Men politikerna gör det.
    Här kastas miljarder av skattepengar på fysikalisk grundforskning, men cancerforskningen får leva på frivilligbidrag! Jag tycker det är skamligt!

    Kram!
    /Skvitt

   • Helt rätt tänkt.
    Människors väl och ve kommer efter (långt efter) forskningen för andra, döda föremål, som vi egentligen kan leva utan. Men vi kan ju inte leva utan hälsan i behåll.

    Kram
    Kao

   • Nej, vi borde prioritera att få vara friska.
    Men å andra sidan så vet man ju inte vad det blir i slutänden.
    Det kan ju även leda till något som faktiskt är bra för hälsan och hjälper oss att bota sjukdomar.
    Det finns massor med grundforskning som den man kommer att kunna göra med den här nya maskinen och som antagligen leder till just bättre metoder för hälsa och sjukdomsbekämpning utan att vi vet det i dag.
    Vem kunde till exempel förutspå att lasern skulle få medicinska tillämpningar. När den uppfanns sa man att det var en kul grej, men den kommer inte att få några praktiska tillämpningar.

    Men jag hävdar ändå att har vi råd med så dyra maskiner så har vi väl för f*n råd att finansiera cancerforskningen med skattemedel. Jag är uppriktigt förbannad. Kanske min flickvän hade levt i dag om staten (och andra stater) hade satsat pengar på cancerforskningen så att den inte var hänvisad till gåvor från allmänheten.

    Kram!
    /Skvitt

   • Håller helt med dej om att skattemedel är att föredra framför insamlingar och allmosor. Det senare är ju helt beroende på andra personers välvilja och sånt ger mej en dålig smak i munnen.

    Jag tror att det finns starka politiska krafter som motarbetar vissa medicinska framsteg.

    Kram
    Kao

   • Kanske så enkelt som att det är roligare för manliga politiker med bilar än dockor. Fler kvinnor i politiken alltså.

    Men det finns väl säkert fler förklaringar.

    Kram!
    /Skvitt

   • Tja…vad vet jag?
    Har ingen aning om vad var och en av alla dessa personer vill och tror på. Vet ‘bara’ vad jag tror ska till för att minska allt hat och alla motsättningar = skilja på politik, kultur och religion, och att begrava gamla surdegar som förpestar tillvaron. Och inte minst UTBILDNING!!!.

  • Ingen tycks veta. En tid för rätt länge sen, hade man ett jippo för Blå Bandet: Mustaschkampen. Minns du det? Men sen tycktes det hela rinna ut i sanden.

   Ciao’
   Kao

 4. Ping: Blå Bandet Mot Prostatacancer // Kao | kaos nya lya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s