Så Känner Du Igen En Psykopat // Kao

Från ett morgonnyhetsprogram av en psykolog som ger en av de bästa ENKLA definitioner på psykopati jag har hört och  som ALLA människor borde förstå innebörden av. Utan att behöva mer kunskap än så här, så begriper man i.a.f om och när man blivit utsatt för en sån person. Det enda man kan göra är att ‘fly fältet’ för psykopaten vinner alltid!

Kolla filmsnutten, ca 6 minuter.

Annonser

11 svar till “Så Känner Du Igen En Psykopat // Kao

 1. ASP är, som jag tidigare sagt, INTE synonymt med psykopati. Det är en diagnos på social missanpassning och säger inget om karaktären. Diagnosen är en eftergift åt dåliga psykologer som inte klarar att ställa diagnos på karaktärsdrag. Robert D Hare har kritiserat sin egen PCL-r för att rymma även andra kriterier än just de som rör karaktären. Han har fortsatt med att försöka förbättra sitt diagnostiska instrument så att sådana punkter kan tas bort. Jag har inte följt upp om han har lyckats på senare år, eller om han ännu är aktiv. Pensionsåldern är det ju ganska länge sedan han passerade (80 år fyllda förra året).

  Psykologen ovan sammanfattar inledningsvis i sitt svar genom Hare precis det som kännetecknar psykopati och jag har inget att tillägga eller erinra om det utan tvärt om att en person med ASP-diagnos inte alls behöver uppvisa alla dessa drag, men det gör psykopater. Bland dem finns dock de som aldrig utövar makt via våld, särskilt gäller det kvinnliga psykopater.

  Nu blev jag avbruten. Svarar vidare lite senare.

  Kram!
  /Skvitt

 2. Fortsätter.
  Psykologen har fel när hon säger att psykopaterna inte känner till sina defekter. Det är precis tvärt om. De vet att de är psykopater och vad det innebär, samt vad det är de saknar som andra människor har, men de ser det inte som en defekt utan som en tillgång som gör dem starka. Och för att de med dessa ”tillgångar” är starkare (och grandiosa) är de förmer än oss och varför ska de då söka hjälp för att bli sämre än vad är?
  Det är just detta som gör att man inte kan ”bota” dem. De vill inte förändra sig. Men de terapiförsök som har gjorts, det vet du också, har i de flesta fall ändå hjälpt dem, men så tillvida att de har blivit ännu mera framgångsrika och mer destruktiva i sin psykopati. Vi ser det därför som att terapi gör dem värre.

  Med personer med APS utan psykopati kan man däremot åstadkomma vissa förbättringar eftersom det i deras karaktär finns genuint mänskliga egenskaper att bygga på och en vilja till förändring, samt att man kan hjälpa dem till en bättre socialiserad tillvaro där de inser att det antisociala inte fungerar.

  Genom att psykologen behandlar APS och psykopati som samma störning hamnar hon i en konstig situation när det gäller att förklara vad det beror på. Jag menar ju att det är helt olika saker och då blir ju svaret på frågan vad det beror helt olika beroende på vilken störning man avser.
  Jag hävdar med bestämdhet att psykopati är medfödd, men APS sannolikt delvis är medfödd och förvärvad på samma gång hos samma person.

  Jag är också övertygad om att psykopati är lika vanligt hos båda könen, men de beter sig olika och männen oftare på sätt som leder till fängelse. Därtill kommer rättsväsendets tendens att döma kvinnor lindrigare. En kvinnlig psykopat lyckas också oftare dupera rättsväsendet med att spela svag och oskyldig. När en kvinnlig psykopat behöver utöva våld eller annan repression gör hon det oftast by proxy, inte sällan genom att utnyttja ett godtroget rättsväsende.

  Till sist om vad man ska göra om man hamnar i en relation (av vilket slag som helst) med en psykopat är givetvis att lämna personen och klippa alla band oavsett vad det kostar.

  ”En psykopat förgör sin omgivning, det må vara ett företag, sin familj eller ett helt land. Se därför till att det inte är du som utgör omgivningen!”

  ”Psykopater är alltid manusförfattare, regissörer och huvudrollsinnehavare i den stora teater psykopaterna spelar. Omgivningen är medspelare i denna teater, men lyder regissören och de är samtidigt åskådarna, men framförallt är de publiken som betalar för biljetterna och får teatern att gå runt.”

  ”Manipulation är en konst, och psykopaten är mästaren. Vem som helst kan bli offer.”

  ”Han lever i sitt eget rike där han är både kung och stiftar sina egna lagar.”
  Citaten och fler sådana kan läsas här: http://www.psykopati.se/16914094

  Kram!
  /Skvitt

  • Du har så klart rätt att psykopati är medfött, men inte till 100%. Det finns barn som efter misshandel förvärvat skador på pannlob och/eller vänster tinninglob och därför visar drag som psykopati. Christer Pettersson var ett typiskt sånt offer för våld i barndomen.

   Jag tycker ändå att denna video är bra för gemene man att se, även om den inte går in på djupet. Det hjälper inte heller ett offer att veta allt i minsta detalj. Flyktvägarna är viktigast. Och att se kännetecknen.

   Kram
   Kao

   • Förvärvade karaktärsdrag undantas från att utgöra kriterier för en diagnos på psykopati hur mycket de än överenstämmer med diagnosen psykopati. Det kräver dock att detta kommer fram i en utredning och är den välgjord så missar man inte det.
    Förvärvade karaktärsdrag bakom en APS-diagnos godtas däremot för den diagnosen och ska vi behålla en sådan skitdiagnos så har jag ingen invändning mot det utan bara en invändning mot diagnosen som sådan.

    Kram!
    /Skvitt

   • Förr i tiden kallades man ”straffriförklarad” om man var psykopat. Jag har skrivit om en vän, som dog för ett antal år sen. Han klassades som psykopat redan i tidig ålder, men det var FEL! Han var en av de underbaraste människor jag någonsin mött.
    Jag kan återigen (med hans tidigare tllåtelse) berätta om hans liv, så får du en riktig resa in i verkligheten. 🙂 Intresserad?

    Kram
    Kao

   • ”Förr i tiden kallades man ….

    Jag antar att du syftar på 70-talet då då tokvänstern gjorde stort avtryck i debatten om psykopaterna och fick politiker att köpa att psykopater var en svag grupp i samhället som det var synd om. Och politiker byggde särskilda vårdinrättningar för dem (Karsudden).
    Det var en tragisk period i synen på psykopati och har bara skadat. Ett annat resultat av dessa idioters propaganda är att psykopatidiagnosen inte används (men ändå!) i Sverige utan vi fick diagnosen APS.

    Kunskapen om psykopati och diagnosen, samt att ställa denna har beklagliga brister. Det medför att många som borde få diagnosen inte får den och omvänt. Värst är det nog inom psykiatrin där många patienter psykopatiskattas och i en sådan skattning får ju alla (även helt vanliga och normala människor) ett visst antal poäng. Tyvärr får det konsekvenser i synen på patienterna inom vården bland personal som inte kan tolka dessa poäng.

    Kram!
    /Slvitt

   • Det var tragiskt för min numera avlidna vän.

    När det gäller personlighetsstörningar och ‘tilläggsdiagnoser’ såsom psykopati är du mycket kunnig. Men du bör nog inte ringakta mina kunskaper i ämnet. 1999-2002 gick jag en 3-årig utbildning till alk/drogterapeut och nästan hela andra året läste vi om p-störningar och hade alldeles utmärkta föreläsare. Tredje året handlade mest om diagnosticering.

    (Min uppsats sista året handlade om amfetamin, ur alla synvinklar. Inte minst den historiska biten).;-)

    Kram
    Kao

 3. Självklart påverkas barn av sin uppväxtmiljö oavsett om de är födda till psykopati eller inte, men det påverkar inte psykopatin i sig. Vad det påverkar är hur psykopaten fungerar som vuxen.
  Ett barn som är psykopat och växer upp i en familj som sysslar med affärer lär sig lättare att själv syssla med affärer, men gör det med psykopatens helt vidraga metoder. Och ett barn som har en småkriminell alkoholiserad inbrottstjuv till föräldrer går säkert i dennes fotspår, men på psykopatens hänsynslösare sätt.

  Kram!
  /Skvitt

  • …Och tonåringar kan ofta visa psykopatiska drag, utan att för den skull vara psykopater. Det tillhör den svåra tonårsperioden och de förvirrande tankegångar man kan ha då , med mer eller mindre starka utspel. Därför får ”diagnosen” inte ställas före 18 års ålder, men jag tycker gränsen ska gå vid 20 år.

   Jösses! Det finns hur mycket som helst att skriva om detta. Och ja! Jag har läst precis allt i http://www.psykopati.se. Men all kunskap, framförallt vetenskap, är inte statisk. Det tillkommer hela tiden nya rön. Och tur är väl det. Sidan behöver uppdateras.

   Kao

   • Det är väldigt viktigt att inte ställa diagnosen för tidigt just för att hjärnan då inte är mogen. Samtigt vore det bra om man kunde göra det och jag tror att framtida forskning kommer att lösa problemet. Kan vi specifikt på neurobioplogsik ninå ställa diagnosen vore nog problemet löst. Fördelen vore i så fall att man kunde upprätta en handlingsplan för psykopaten riktigt tidigt. Att det skulle leda till ”bot” vill jagdock inte tro. Men samhället skulle stå bättre rustat.

    Kram!
    /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s