Trepanation, Hjärnkirurgi Redan På Stenåldern // Kao

Folk som levde för tusentals år sedan var  inte så okunniga och barbariska som man kanske kan tro. En sak som fascinerat  mej i åratal, är att man redan på stenåldern begrep att efter ett trauma mot huvudet behövde trycket lättas. Annars dog den skadade. Nu dog ju vissa av själva trepanationen ändå, men förvånansvärt många överlevde. Man har hittat urgamla kranier som bevisar detta. I flera världsdelar, oberoende av varandra.

Hippokrates (läkekonstens fader) skrev själv om detta.

I Wikipedia läser jag följande:

 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Trepanation

24 svar till “Trepanation, Hjärnkirurgi Redan På Stenåldern // Kao

    • Att just själva själva hålet i kraniet inte var ett trauma i sej bevisas av spår efter mycket smarta verktyg man använde för själva trepaneringen.

      🙂

      Ha en bra helg

      Kao

      • Men det måste ha gjort ont såvida man inte hade bra bedövning. Vi vet att bedövning är en sentida uppfinning, men det hindrar ju inte att den kanske har uppfunnits två gånger och första gången glömde sen bort det. Fast det tycker jag i och för sig verkar konstigt. Hur kan man glömma bort något så användbart?

        Den här kommentaren faller under kategorin ”Skvitt spekulerar”. 🙂

        Tack det samma och kram!
        /Skvitt

      • Klart det måste gjort fasansfullt ont!
        Ja, läkarvetenskapen med sina ofta förfinade metoder har väl svårt att inse att trepanationen utförts med gott resultat för evigheter sen.

        För ett antal år sen läste jag om hur en stam i Brasiliens regnskogar lade den skadade på en flotte, fastbunden. Proppade dennas mun full med koka-blad som bedövning och tillbad högre makter. Sen knackade de hål. Så visst kan en viss bedövning använts med hjälp av diverse naturliga örter. Inte minst i det forntida Egypten f.kr. Men kanske inte här i Väst. Vi låg troligen långt efter.
        ——
        Vilket som: intressant är det ju.

      • Läkarvetenskapen är väl medveten om trepanationens urgamla anor. Det har man känt till länge genom diverse arkeologiska fynd. Och att patienterna ofta överlevde.

        Opium är känt sedan länge och det har ju använts vid operationer. Att man i dag använder morfin beror ju på att man kan separera denna del ur råopium och därmed får man en substans som man lättare kan dosera rätt.

        Vissa kvinnor är bra på att trepanera. De kan ju snacka hål i huvudet på folk. 😉

        Kram!
        /Skvitt

      • Hahaha! Du är rolig du :D.
        I så fall skulle jag lätt kunna bli drottning i Trepaneringens rike. Jag är bra på att snacka…

      • Opium använde man väl huvudsakligen i Asien, kanske främst i Kina och Japan. Många äldre människor med skröpliga kroppar och värk använde det dagligen. I rökform. (Se ‘opiumkriget’).
        Så troligen användes det som bedövning vid trepanering där. Kineserna har alltid legat i framkant.

        Kram
        Kao

      • Mig veterligt kom det tidigt till Europa också. Kanske jag har fel. då får du rätta mig. Går väl att söka på nätet.

        /Skvitt

      • Det var kommunismen i Kina som slutligen utrotade användandet av opium, som då var mycket utbrett. Inte minst bland fattiga, som förutom mot värk även användes för att döva hunger och hålla folket på plats…..

      • Ja, Mao startade ett hårdhänt avgiftningsprogram och avrättade alla knarkdealers.
        Målsättningen var att göra Kina opiumfritt på två år och man lyckades!

        Det var som du ju vet engelsmännen som såg till att så många kineser blev slavar under opium i det så kallade opiumkriget. Där ser man vad kapitalister kan åstadkomma, destruktion! Och varför finns det knark i dag? Jo för att det finns kapitalister. Låt vara att de skiter i lagen, men det gör ju alla kapitalister om de behöver göra det och det inte kostar dem för mycket.
        Att låta människor dö på sina arbetsplatser är oftast lönsammare än att se till att det aldrig händer.

        Kram!
        /Skvitt

      • Du har helt rätt – och det finns massor att skriva i detta ämne. Detta är verkligen psykisk politik.

        Själv grunnar jag på amfetaminets historia i Sverige, som jag kan utan och innan – bl.a eftersom jag skrev om det i min slutuppsats. Skulle dock kunnat skriva den bättre idag.

        Kao

      • Självklart! Det är många saker som passerar i mitt huvud, men det blir aldrig kaos ;-). Amfetaminets historia ska jag skriva om.

        Kram
        Kao

      • Jag har läst om det ett antal gånger i olika sammanhang. Senast var för inte så himla länge sedan i Världens historia, men jag vet inte just nu i vilket nummer.

        /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s