Det Slutgiltiga Yxhugget Mot Demokratin // Kao

ISDS (investor-state disputed settlement) – avtalet, handels- och tullavtalet mellan USA och EU, är en fara för demokratin i den form det förväntas utformas. Handelstullarna mellan kontinenterna är redan låga och det handlas dagligen för 19 miljarder över Atlanten.

Vi kommer tvingas äta det i USA tillåtna hormonstinna köttet, mediciner blir dyrare p.g.a  städning av upphovsrättslagen, miljöskyddet kommer urholkas. Det kommer bli möjligt för företag att stämma staters demokratiska beslut om dessa hotar företagens vinster. Arbetstagarnas fackliga rättigheter hotas – om dessa ses som handelshinder. Att göra cigarettpaketen mindre attraktiva i sin utformning av folkhälsoskäl är alltså då en risk för staten att stämmas av tobaksbolagen för att staten hindrar deras verksamhet. Tre privata jurister kommer avgöra detta. Detta är bara några få av alla de risker för oss alla, som blir alltmer uppenbara.

Hela avtalet underminerar miljölagstiftning och konsumentskydd. Men i förlängningen även våra fri- och rättigheter. Regeringarna kommer att stifta nya lagar MOT OSS medborgare, som passar företagen och det bilaterala avtalet, så att inte staterna tvingas böta.

Tänk dej detta scenario: Facket tar ut anställda på ett storföretag i strejk p.g.a låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Då kan alltså företaget kräva kompensation av staten för förlorade intäkter p.g.a strejken. Regering och riksdag har ingenting att säga till om när avtalet  troligtvis går i hamn.

Nobelpristagaren i ekonomi, Joe Stigliz säger: ”Alla kommer att förlora i form av sämre hälsa och för tidig död”.

17 svar till “Det Slutgiltiga Yxhugget Mot Demokratin // Kao

 1. När det gäller facket, då har jag inte i positiva ordalag så mycket att säga om denna organisation som ligger dom till heder. Jag har haft många och livliga diskussioner när det gäller facket och dess huvudsakliga uppgift att ta vara på de anställdas intresse i första hand. Kort sagt har jag inget positivt att säga om det. För vem som för dom är husse och vad som är gällande för att hos vem vifta mest på svansen för att på så vis få ut vad det är man själv vinner mest på, så bara om det skulle jag kunna skriva en bok. Och detta inte sagt enbart sagt utifrån min subjektiva verklighet, utan även från andras.

  • Jag har haft stor nytta av facket i en tvist på mitt jobb.
   Det är just VÅR RÄTT som arbetstagare som är viktig, så vi inte hamnar som hunsat tjänstefolk med dito löner hos Herrskapet.

   • Ska berätta för dig. När vi 2011 blev uppsagda från vårt jobb så löd motiveringen så här. P g a Facket vid flertal tillfällen påpekat flertal brister i vår verksamhet säger vi härmed upp all personal. Så långt inget som det från vår sida gick att skylla på att det var fackets ”förtjänst” till varför och anledningen till att vi blev uppsagda. Det var eftermälet till det som sen hände som fick mig att vända mig emot facket. För vad det var då som hände? Kort sagt, ingenting. Istället för att ta fajten och kämpa för vad som var rätt, så la facket sig helt platt. Jag hade vid nått tillfälle en lång diskussion med en man som var utsedd av förbundet att vara vårt närmaste ombud. Hans reaktion på inte minst fackets loja agerande löd ungefär så här. I princip fanns det inte så mycket dom kunde göra åt att vi hade blivit uppsagda. Men när det gällde på hur och om vi skulle få ekonomiskt skadestånd för vad som hade hänt, så la sig förbundet där sig helt platt.När det gällde ekonomiska skadeskyddsanspråk var den här mannen väl initierad i vad som gällde,detta efter att i flertal år själv har varit aktiva inom helt andra förbund,och utifrån den erfarenheten visste han och kände till en hel del rörande fackets sätt att arbeta på för att på så vis hjälpa sina medlemmar på bästa sätt. Han var minst indignerad över hur facket den här gången la sig ner helt platt. Detta hände som sagt år 2011. Det är därför som jag orkar och vågar tala mer öppet om det idag mot motsvarande tid för 4 år sen.

   • En mycket obehaglig historia. Men så här kan arbetsgivare nu göra: Man skyller på Facket för sina egna missgärningar! Fienden är listig, stark och farlig.

    Dessutom finns det ju fackpampar och även de är svekfulla och olämpliga, då de går arbetsgivarnas ärenden. Just det som verkar vara fallet i ditt ärende.

    Just så här försvagas facket.

    Kao

   • Ja, och när det försvagas inifrån, då går det. fort utför. Själv har jag framtill dags datum 471:- /mån. Och vad har jag fått för det? En fullständigt ointressant tidning. T.o.m korsorden är så trist. Brukar slänga tidningen bland övrig tidningsinsamling när den har anlänt i brevlådan.

   • Du har rätt.
    När facket blir ett pampvälde, en klubb för inbördes beundran, långt från medlemmarna och det som är deras egentliga jobb och skyldighet; då går de alltså arbetsgivarens ärenden. Och blir snarare en motståndare till dem de ska arbeta för.
    Men Facket som fenomen måste finnas kvar! Annars har arbetarna ingenting alls att sätta emot. Det verkar bli mer och mer på det sättet.

    Kao

  • Visst är det så. Det är en mörk framtid vi går till mötes. Det har man visserligen sagt i alla tider, men nu verkar det som att botten är nådd.

   Kao

   • Först är framtiden mörk, sedan blir den ljusare. Om mänskligheten inte har förgjort sig själv förstås. Då blir den å andra sidan ljus för naturen och djuren.

 2. Ping: Handelsavtalet TTIP Är Ett Stort Hot Mot Demokratin // Kao | kaos nya lya

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s