Talet PI (3.14) Och Oändligheten // Kao

Talet PI = 3,14… är ett fulländat tal som användes redan av bl.a de gamla egyptierna. Det lustiga är att nästan alla ”savanter” gillar det talet.  Ingen av dem gillar dock siffran 6.

Savanter:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Savant_syndrom

Intressantast är dock Kim Peak, förlagan till ”Rain Man” och Daniel Hammet. Den senare kan i alla fall förklara lite av hur han tänker. Han lärde sej isländska på 7 dagar:

https://www.youtube.com/watch?v=_GXjPEkDfek : .

…men det är matematik som är hans ”grej”, hans område. Finns flera videos om honom.

Kim Peak är knappast talbar, men allt han läst sitter kvar. När vi läser en boksida på 3 minuter så är han klar med den på några sekunder…och han vet ALLT.

Ju mer jag läser om dem, desto mer fascinerad blir jag av deras kunskaper, främst i matematik.

Vi har ett matematiskt centra i hjärnan. Ganska nära det sitter centrat för färg och form, men ‘aldrig mötas de två’. Men hos savanterna finns en connection mellan de båda områdena.

2 svar till “Talet PI (3.14) Och Oändligheten // Kao

  1. Visst. Men finns savanter, typ Daniel Hammit, som nästan är som vem som helst. Han kör bil, talar obehindrat med folk, skrattar vid ”rätt” tillfällen i en konversation – och kan dessutom på ett bra sätt förklara sin förmåga för oss vanliga dödliga.

    Såg också en video med en 12-årig pojke, med vanliga ungdomskläder och charm i blick och kompisar både i sin egen ålder och collegekompisarna, som nu utmanar bl.a Einsteins teorier. Tyvärr strulade jag bort den 12-minutersvideon, men det var i en tv-studio. Tyvärr var programledaren urusel. Tror killen hette Josh eller nåt sånt. (Han ha de en t-shirt med ett stort PI på bröstet….)

    Fortsättning följer.

    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s