Det Gigantiska Pyramidspelet = Kapitalismen // Kao

Läs denna artikel från SvD Svenskt Näringsliv för ett par år sen. Det var väl det jag misstänkte; att ‘topparna’ smygläser ”Das Kapital” och andra teorier av Marx och Hegel 😉
karl marx2Marx nr. 1

marxism-groucho-marxMarx nr. 2 😉

(Gällande pyramidspel med statskassan kan jag nämna myndigheterna i Albanien, som i yster hysteri efter kommunismens och president Hoxas fall, spelade bort hela statskassan på just pyramidspel – om nu någon minns det…Girigheten fick sitt straff, men det var det albanska folket som tvingades betala priset i sitt land i konkurs. Detta skedde på -90-talet, men jag minns inte exakt när. Kanske DU minns?)

Men här är nu länken till SvD:

http://blog.svd.se/cervenkaspengar/2013/01/07/losningen-pa-det-globala-pyramidspelet/

22 svar till “Det Gigantiska Pyramidspelet = Kapitalismen // Kao

 1. Det är nu många år, flera decennier faktiskt, sedan jag läste att en ekonomiprofessor (minns ej namnet) vid ett universitet i USA (minns ej vilket) rekommenderade sina studenter att läsa Das Kapital.
  Han lär ha sagt ”Ska ni förstå samhällsekonomi så måste ni läsa Marx!”

  Det kan låta konstigt i öronen på den som aldrig har läst Marx utan tror att han skrev om ett utopiskt samhälle. Det är ju vad de flesta tror, vilket folk avslöjar när de säger ”Det går ju aldrig att genomföra!”
  Vad Marx gjorde var ju bara att beskriva det rådande samhällsekonomiska systemet, hur det fungerar och dess inneboende drivkrafter och motsättningar. Alltså ett samhällssystem som vi har just nu och alltsedan före Marx. Och det har ju fungerat! Men det är på väg att sluta att fungera, helt i enlighet med Marx’s teori!

  I Andreas Cervenkas artikel ”Lösningen på det globala pyramidspelet” i SvD skriver han bland annat att ”BCG” (”En av världens största och mest välrenommerade konsultföretag, Boston Consulting Group”) ”föreslår tio konkreta åtgärder som västvärldens ekonomier måste genomföra för att rädda situationen.”

  Den första åtgärden skulle vara att ”Ta itu med skulderna omedelbart.” Och att ”Inte minst är det viktigt att erkänna att en del av skulderna helt enkelt inte kommer att kunna betalas tillbaka. Att bara skjuta upp det jobbiga kommer leda till ännu större problem längre fram.”

  Det är precis som för vanligt folk, att när man har lånat alltför mycket så är det kört och man kan inte betala tillbaka.
  I en ekonomi som dagens, där pengar skapas ur intet genom att bankerna lånar ut pengar, måste skuldsättningen öka för att hålla igång hela maskineriet, på precis samma sätt som en person som finansierar betalningen på sina kontokortskrediter genom att skaffa sig fler kontokortskrediter. Det blir ett pyramidspel! Det går en tid, men sen är festen förbi och där är vi i dagens värld när som helst.

  Det finns bara ett sätt nu att rädda vad som räddas kan och egentligen är det inget svårt. Det gäller bara att ta ett samlat grepp om verkligheten och den ser ut så här: Det man har lånat ut är något som man kan leva utan annars hade man inte lånat ut! Och det man kan låna ut kan man alltså avvara!
  Man kan alltså dra ett streck över sina fodringar och bara gå vidare. Det kan alltså alla kreditgivare, banker och länder, göra. Det man inte kan få tillbaka kan man bara glömma och så går man vidare. Girigheten blir annars ens död. I det här fallet blir det kapitalismens död.

  Det andra man ska göra enligt BCG är ”Minska välfärdslöftena”. Med detta menar man alltså ”Höjd pensionsålder, lägre förmåner och effektivare sjukvårdssystem.”
  Det är precis det som Alliansens politik gick ut på. Det är Anders Borgs ekonomiska modell. Men den är fullständigt fel!
  När vi tog oss ur trettiotalskrisen var det just genom att satsa på offentliga åtgärder.
  USA satsade på infrastruktur, Storbritannien på välfärd och Tyskland på motorvägar och kapprustning. Och folk kom i sysselsättning, arbetslösheten sjönk och folk fick pengar att konsumera för och därmed fick företagen fart på produktionen. Allt handlade ju om en överproduktionskris!
  I Sovjetunionen, där man inte hade en kapitalistisk ekonomi, hade man inte samma problem. Det fanns ingen överproduktionskris i Sovjetunionen eftersom sådana kriser enbart hör en kapitalistisk ekonomi till. Sådana kriser fanns inte innan kapitalismen uppstod!

  I Sovjetunionen behövde man bygga upp det som första världskriget hade raserat och det gjorde man med offentliga medel i en planekonomi och inte i en kaotisk ekonomi som ju kännetecknar all privatkapitalistisk ekonomi!

  Konklusion:
  Bara en offentlig sektor kan rädda ekonomin!
  Självklart är det vansinne att satsa på militär upprustning, såsom Hitler gjorde och som ju framför allt USA gör idag. Det är pengarna i sjön. Världsekonomin förlorar på krig, men kapitalisterna berikar sig (sic!) och klyftorna i det globala samhället ökar! Därmed minskar den totala konsumtionen och ekonomin världen över stagnerar. Det är bara de starkaste som kan leva på att suga blod (läs USA). När blodet är slut, hur går det då?

  I den sjunde punkten motsäger sig BCG. De föreslår ju att man ska ”Investera mer.” Alltså: ”I ett decennium har västvärlden underinvesterat i infrastruktur och andra tillgångar som kan bidra positivt till tillväxten.” Det är ju offentliga satsningar, som man enligt punkt två skulle minska!

  Och BCG skriver också: ”Även storföretagen bör satsa lite på hemmaplan istället för bara i utvecklingsländer som de senaste åren.”
  Men då förstår man tydligen inte kapitalismens inneboende problematik. Den går ut på att maximera vinsten. Det är de enda hänsyn kapitalismen tar. Den som har sämst vinstutveckling konkurreras ut av de andra. Därför görs alla investeringar där vinsterna är som störst.
  Och det är ju i utvecklingsländerna där lönenivåerna är som lägst, miljölagstiftning och arbetarskyddslagstiftning är som sämst, samt kontrollen att lagstiftningen följs är usel och där myndigheterna är som mest lättmutade.

  I den utvecklade världen kan företagen bara konkurrera genom att låta maskiner och robotar sköta själva produktionen och minska antalet anställda, minska lönekostnaden, sänka pensionskostnaden och minska välfärden och därmed slå mot den totala konsumtionen som ska suga upp produktionen, så vem ska hålla igång snurran?.

  Notera att det som går att göra i den utvecklade världen går även att göra i den mindre utvecklade delen av världen, så det finns ingen långsiktig lösning med den metoden som BCG föreslår, att satsa ”på hemmaplan”! Det är bara drömmar! Det är våta drömmar som dröms av de som tror att kapitalismen har ett evigt liv istället för att se sanningen i vitögat: kapitalismen är döende!

  Kanske dags att läsa Marx!

  Kram!
  /Skvitt

 2. Ping: Ghost:/Det ohållbara pyramidspelet | ghostalive

 3. Mycket bra och intressant läsning genom alltihop, inte minst det, Eaqhan skrev. Ibland kan jag tänka. Hur kan det finnas så mycket kompetenta ekonomer i vår värld men som ändå inte har fast grepp om det här? Eller så är det så att, de finns inte, inte mer än i illusionens värld.

   • Ja, men vem lyssnar på oss? Nä du, dammluckorna står på vid gavel, vem kan hindra det som nu sker?

   • De kommer falla hårt, men tyvärr kommer även vi att göra det. Men vi kommer resa oss. Dock inte bankerna i sin nuvarande form.

    Kao

   • Alltså jag är säker på att en revolution kommer. Frågan är bara när? Men glöm att Sverige är med. Egot är kanske vår tids största avgud? Åtminstone i det här landet. Ibland går jag med knuten näve i fickan.

   • Det är du inte ensam om. Mammon blir aldrig mätt. En revolution kommer, var så säker. När den kommer lär vi alla få lida. Men som alltid: när man är längst ner så finns det bara en väg – och det är upp!
    Därför är det skönt att ha kunskaper och att ha Jesus i sitt hjärta. Det ger en viss frid.

    Kao

   • Jesus har sagt. Att när ni ser allt ( fritt översatt) braka samman, tappa inte då fattningen och besinningen. Se i stället att slutet är nära… Och det ser vi ju med all önskvärd tydlighet.

   • Ja, det är ju sant. Han visste detta. Men å andra sidan har folk trott så i alla tider. Inte minst vid stora krig och massakrer.

    Men man kan slå tillbaks. Se bara när fransmännen slog tillbaks mot franska Hovet i Franska Revolutionen! Än idag har de mycket av den kraften och viljan att sätta sej upp mot överheten. När bönderna i landet är missnöjda kör de sakta sakta upp för Champs Elysse’ med sina traktorer och blockerar all trafik . Sen lastar de av några ton dynga eller ruttna tomater utanför parlamentet. Det är mina takter. Tyvärr har nu fransmännen ändrat inställning och sparkar nedåt i.st.f uppåt. Kolla bara hur stort fascistpartiet Front National har blivit 🙂
    Jag både hoppas och inte hoppas att jag får uppleva en revolution som är till för folkets bästa.
    —————-
    En annan blogg, förutom Eaqhans som jag varmt kan rekommendera är http://www.ghostopinion.wordpress.com/

    Kao

   • Tack för bra tips. 🙂 Jag följer på en gång. Har lagt upp en länk till det inlägg jag tror du efterlyste.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s