Tänk Dej Att Behöva Genomlida Detta. Varenda Dag // Kao

checkpoint, förtvivlade kvinnor i trängselcheckpoint, byxorna nerecheckpoint2

(Bilder från en checkpoint)

Dessa personer på bilderna är vanliga människor som är på väg till jobbet. Problemet är att de bor på Västbanken och jobbar i de av Israel annekterade områdena – och att de är palestinier. Kvinnor har t.o.m fött barn i detta kaos! Varenda dag måste de genomlida denna förnedrande behandling och hotas av israeliska soldater med laddade vapen som de trycker upp i ansiktet på den som vågar protestera mot behandlingen. De förnedras å det grövsta.

En palestinsk man berättade hur han tvingades kliva upp kl.02.00 för att gå till checkpointen och bli stående där i timmar, innan han släpptes igenom och kunde fortsätta till sitt jobb.

För ett par år sen läste jag en resedagbok i flera delar av en ‘ekumenisk’ kille, Peter Rooth, som besökte området för att ‘gå i Jesu fotspår’. Han hade sett fram emot en fin upplevelse, men blev chockad över vad han såg, bland annat det jag visar på bilderna ovan. Han bevittnade hur palestinier blev hotade, hånade och slagna utan anledning.

Efter tre månader reste han hem med en helt annan inställning till problematiken i regionen än han hade innan han åkte.

Har försökt hitta Peter Rooth på nätet men tyvärr inte lyckats. Kan jag gräva fram något mer på min dator så gör jag tillägg här… Här är ett av hans nyhetsbrev. Ursäkta avsaknaden av redigeringskunskap och bilder:

https://kaobyterblogg.wordpress.com/2010/05/29/peter-roths-3-manadersresa-i-israel-och-palestina-nyhetsbrev-4-checkpoint/

Här är en länk till ett tidigare, liknande inlägg jag skrev för ett par år sen:

https://kaobyterblogg.wordpress.com/2011/06/19/maste-usa-alltid-kriga-nagonstans-bilder-av-daglig-fornedring-av-folk-som-bara-ska-till-jobbet-kao/

Här är ett annat inlägg i frågan som jag skrev för några år sen:

https://kaobyterblogg.wordpress.com/2014/01/11/ariel-sharon-ar-dod-vagar-man-saga-antligen-kao/

5 svar till “Tänk Dej Att Behöva Genomlida Detta. Varenda Dag // Kao

 1. Det är fördjävligt. Och världen blundar!
  När fan ska et i ett slut på detta lågintensiva folkmord?
  Delar på fb.

  Kram!
  /Skvitt

 2. Det är aldrig under några omständigheter rätt att man behandlar en annan människa på det sätt som man själv inte vill bli behandlad på. Det bara man måste vara tydlig med.

  • Kolla inlägget igen. Två nya länkar. Den ena är av Peter Rooth, men den är illa redigerad av mej rent stilmässigt. Men alla ord är hans.

   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s