Språkmissbruk Och Ord Som Fått Ny Innebörd // Kao

RADIKAL är ett sånt ord. Såsom jag är uppväxt med ordet, och i sin rätta betydelse betyder det följande, enligt SAOL(Svenska akademins ordlista): ”….som går till roten, grundlig, genomgripande; reformivrig; vänstersinnad…”

Men sen flera år tillbaks har språkpropagandan nu givit ordet radikal en annan betydelse, farlig och hotfull. Terrorister typ IS kallas radikala. Människor som tubbas att ansluta sej till dem av deras propaganda kallas ”radikaliserade”. Trots att de vill ha stenåldern tillbaks. Det är definitivt inte  att vara radikal, men vi hör och läser detta ord dagligen i media och snart har det tappat sin egentliga innebörd.

Ett annat ord/uttryck är NYA ARBETARPARTIET (Moderaterna) som antyder att de är till för alla människor med sin politik, men det är bedrägligt. Det är endast de som har ett arbete som räknas, mest de högavlönade. De som är arbetslösa eller sjukskrivna räknas inte alls.

FÖRBRÖDNING i stället för klasskamp är det senaste, myntat av Björn Söder i SD. Aldrig någonsin kommer eliten och arbetarklassen känna ”förbrödning” med varandra i själ och hjärta. Det är en omöjlighet.

Kom gärna med egna ord du märker har tappat sin betydelse.

3 svar till “Språkmissbruk Och Ord Som Fått Ny Innebörd // Kao

 1. Omtolkningarna står som spö i backen och är inget nytt. ”Arbetsgivare” är väl egentligen något helt annat, nämligen den som mot ekonomisk tidsersättning ger bort det genom produktivt arbete skapade värdet. Den som tar emot detta skapade värde och i allmänhet lever oförskämt gott på det är väl egentligen en arbetstagare.

  Demokrati har urvattnats till att betyda nästa vad som helst som är bra i största allmänhet, men betyder faktiskt folkvälde, vilket inte kan råda i klassamhälle, särskilt inte om den härskande klassen utgör en klar minoritet.

  Ett populärt ord som lanserades för ett halvsekel sedan är ju friställd. Tänk så gott att få vara ställd helt fri!

  Och vem vill inte hellre vårda lokaler än att städa dem? Vad ska man kalla fastighetsägare som låter sina fastigheter förfalla? Fastighetsterrorister?

  När man har parlamentarism brukar det vara definitionen på demokrati nu för tiden. Men besluten som fattas där är ju bara sådana beslut som härskarklassen kan acceptera och det går inte att på parlamentarisk väg få bort denna klass. Tvärt om sitter den kvar just på grund av att parlamentarismen finns. Jag föreslår alltså ett annat ord för demokrati avseende parlamentarism: ”chimärokrati”.

  Kram!
  /Skvitt

  • Tack för dina synpunkter.
   Demokrati, som är ett grekiskt ord för ‘folkstyre/folkvälde är inget som passar in på vårat land. Annat än att vi får lägga vår röst i en valurna vart fjärde år. Annars har vi inte ett dugg att säga till om. Vilket parti man än röstar på så mörkar de ju vad de tänker göra och alla löften är ju valfläsk. Jag hade hoppats på att folk i allmänhet skulle se detta, inte minst nu när SD härjar – inte bara i kulisserna längre, utan får mer och mer makt. Det är skrämmande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s