Atomvinter Och ”Året Utan Sommar”= 1816 // Kao

Att de kvarvarande effekterna efter ett  kärnvapenkrig är både långa och mycket svåra, det har vi förstått då vi lärt oss vad en atombomb kan ställa till med. Idag är sprängkraften, förödelsen efter en atombomb av dagens kaliber tusen gånger starkare än de som fälldes över Japan 1945. Jag skulle tro att det är en av anledningarna till att ingen ny bomb har fällts sen dess. Det land som fäller en bomb kommer ju själva att råka illa ut av skadeverkningarna.

Här kan du läsa vad Wikipedia skriver om atomvinter:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Atomvinter

Men även naturen kan drabba oss på ett sätt vi knappt kan fatta. År 1816 fick vulkanen Tambora i Indonesien ett utbrott som varade i 10 dagar. Det fick förödande konsekvenser för hela Jordens befolkning och kallas ”året utan sommar”. Läs här vad som hände:

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%85ret_utan_sommar

Annonser

9 svar till “Atomvinter Och ”Året Utan Sommar”= 1816 // Kao

 1. Jo, man kom ju på att de var lite väl förödande så man tog fram mini-atomvapen 😦

  Ett tag rådde faktiskt nedrustning, men den tiden är förbi. Det är USA som driver på.

  När det gäller militär upprustning sägs att Ryssland nu är aggressivt på området. Men det är bara vad vi ska tro för att vara rädda och för att vi ska lockas in i NATO. Det Ryssland satsar på upprustning motsvarar 8% av USA:s militära budget!

  De här mini-atombomberna vågar inte stormakterna använda för det inser (verkar det som) att börjar man med de minsta så slutar det med de största.

  Jag fattar inte att man inte kan komma till skott (hoppsan, ingen ordvits!) med att avskaffa kärnvapen i hela världen.Jag tror det är USA som hindrar detta eftersom vapenutvecklarna tjänar så goa pengar på skattebetalarnas bekostnad. Förhoppningsvis tröttnar folk en vacker dag när det går upp för dem hur mycket de pröjsar och att om man slapp det så kunde amerikanerna slippa fattigdom. Den är ju väldigt utbredd, vilket det nästan aldrig talas om.

  Kram!
  /Skvitt

  • USA och fattigdom:

   ”USA har en för industrialiserade länder märkvärdigt hög andel människor utan inkomst som har svårt att någonsin få ett vanligt lönearbete – hemlösa och fängelsebefolkning utgör t.ex. en unikt hög andel av befolkningen. Uppemot 1,2 %, 3,5 miljoner människor, upplever hemlöshet varje år i USA, varav en allt högre andel permanent. Den högsta andelen någonstans i världen, 2,2 miljoner människor, ruttnar i landets fängelser.

   Fattigdomen stiger nu märkbart i USA – 46,2 miljoner människor lever i fattigdom, den högsta mängden sedan mätningar startade. Var sjätte människa är fattig. Hälften av dem, över 20 miljoner, lever under halva fattigdomsgränsen, definitionen av extrem fattigdom. Fattigdom är överrepresenterad bland barn: mer än vart femte barn, runt 22%, lever fattigt. Där finns också en stark korrelation med ras – bland svarta och latinamerikaner är 25 procent fattiga. Det finns också ett könsgap på 2 % till kvinnors nackdel, vilken tenderar att förvärras ihop med rasskillnaderna. 2008 var 26,5 % av svarta kvinnor fattiga, mot 22,3 % svarta män.

   Fattigdomen stiger nu märkbart i USA – 46,2 miljoner människor lever i fattigdom, den högsta mängden sedan mätningar startade. Var sjätte människa är fattig. Hälften av dem, över 20 miljoner, lever under halva fattigdomsgränsen, definitionen av extrem fattigdom. Fattigdom är överrepresenterad bland barn: mer än vart femte barn, runt 22%, lever fattigt. Där finns också en stark korrelation med ras – bland svarta och latinamerikaner är 25 procent fattiga. Det finns också ett könsgap på 2 % till kvinnors nackdel, vilken tenderar att förvärras ihop med rasskillnaderna. 2008 var 26,5 % av svarta kvinnor fattiga, mot 22,3 % svarta män.

   Efter att ha minskat från 50-talet till ca 1975 har fattigdomen i USA parkerat på mellan 10-15%. Men sedan sedan år 2000 har detta tak brutits, och nu är uppemot 16% av befolkningen antingen arbetslös eller undersysselsatt (i ofrivilligt deltidsarbete). Krisen i fastighetssektorn har gjort att många förlorat sina hem och gjort problemen ännu mer akuta. Nästan hälften av befolkningen är i dagsläget antingen fattiga eller låginkomstagare. Fattigdomen drabbar inte bara privatpersoner utan även det allmänna, både federala program, delstater och counties (ung. kommuner) vilkas skattebaser urholkas. Detta har en lång historia i ett USA där det finns ett motstånd mot allmänt finansierade funktioner, speciellt sådana som kommer just fattiga till del. Som en starkt affärs- och konsumtionsorienterad, gör-det-själv-inriktad kultur har USA märkvärdigt liten förståelse för universell välfärd, och närvaron av en ständig grupp med tiotals miljoner fattiga mitt bland en enorm rikedom har inte getts speciellt mycket uppmärksamhet genom åren.

   Själva ordet, eller konceptet ”fattigdom” är således fortfarande väldigt känsligt i USA, däri den speciella diskurs som råder det anses vara att hetsa till ”klasskrig” bara att omnämna faktum att det finns fattiga. Men samhällsdebatten i USA har de senaste åren börjat svänga till att ta upp frågor om fattigdom mer och mer, i takt med att allt bredare grupper av människor förlorat sina heltidsjobb och i ännu högre grad sina hem. ”

   Källa, där du kan läsa mer om fattigdom i andra länder: https://paulusindomitus.wordpress.com/2011/12/17/om-fattigdom-del-2-fattigdom-i-rika-lander/

   Kram!
   /Skvitt

   • Ja, USA är ett fattigt land. Både på kunskap och i fråga om vanliga baskunskaper om orsak och verkan i politiken för ett samhälle. Det spelar ingen roll om de fattigaste har två eller tre jobb; de får ändå så dåligt betalt att de likt förbannat stannar kvar på fattigdomsgränsen. Jag tycker också att det är konstigt att amerikanerna inte visar mer medkänsla mot de sämst ställda än vad de gör. Men där råder välgörenhet…..och här ser man hur välgörenhet i stället för välstånd blir en fattigdomsfälla.
    —–
    46 miljoner fattiga? Det är nästan var 10e människa i USA, men som du skriver så är det egentligen felaktiga siffror. Andelen fattiga är betydligt fler i vissa grupper.
    ———–
    USA kommer inte låta sej dras ner i slukhålet när deras ekonomi kraschar totalt. De kommer vilja ha med sej flera länder. Den ekonomi som körs där nu och som vi SER är bara kapitalistisk kosmetika. I själva verket ser det mycket värre ut.

    Kram
    Kao

  • Både USA och Ryssland rustar. Även om USA:s krigs- och vapenbudget vida överstiger Rysslands. Putin är inte heller någon liten dununge, men han är ändå en lilleputt i aggressioner jämfört med USA. I USA finns det ju privata intressen som vill att vapenindustrin ska hållas igång. Det finns det kanske i Ryssland också, jag vet inte. Men det kan i alla fall inte bli värre.

   Kram
   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s