Staket, Stängsel, Murar // Kao

I begynnelsen fanns inget stängsel…

Orden staket och stängsel härstammar från antika ord med diverse närbesläktade varianter genom tiden som kan härledas till ämnet.

Om vi undantar befästningsverk från stängselområdet så var de första staketen eller stängslen för att stänga in djur. I och med djurhållningens begynnande tidevarv så band man djuret för att det inte skulle springa iväg. Djuret var ju till för att slaktas eller att mjölkas och utgjorde ett oerhört stort värde för ägaren, kanske rentav en fråga om liv och död. Herden var ett alternativ. Att konstant vaka över djuren och försvara mot rovdjur. Herden spelade en stor roll förr och gör så fortfarande i en del länder. Utan herden så var djuren utan skydd och ordning.

Att stängsla och hägna är gamla svenska ord från vårt kulturarv avseende att hålla djur och odjur separerade. Flätgärden eller gärdesgårdar omgav allt vi ville separera mot det vilda i skogen och andras ägor.

Nu för tiden har vi främst gränser mot andra för att markera att ”detta är MITT område”. Berlinmuren var ett skamligt sätt att hålla människor separerade och nu bygger man nya stängsel och murar för fullt. Är det inte för att stänga andra ute så är det för att stängsla in sej själva.

4 svar till “Staket, Stängsel, Murar // Kao

  1. Berlinmuren ser jag som ett försvarsverk. Utbildning hade alla råd med i Östtyskland men i väst kunde de tjäna mera. Ett land har inte råda att utbilda folk bara för att de sen ska lämna landet.
    Israel bygger murar för att försvara stulen mark.

    De här båda murarna behandlas helt olika i debatt och media. Berlinmuren kallas skammens mur och den israeliska talar man nästan inte alls om.

    Kram!
    /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s