Tiggeriet Och Klanväsendet // Kao

Jag och många andra som ser det verkliga problemet som de tiggande romerna tvingas utstå, törs knappt nämna att man själv har sett att tiggeriet på många håll är organiserat. Då kallas man rasist. Man vill inte bli ihopkopplad med Sverigedemokraterna. Vi har helt olika intentioner, en helt annan syn på tiggarna. (SD) ser dem som ohyra men det gör definitivt inte jag och flera med mej. Vi ser problemet ur helt olika perspektiv.

För att förstå hur problemet i botten är så måste man också förstå klanväsendet. Klanen (eller familjen) är som ett skydd mot omvärlden och mot Staten, som är abstrakt och som man av självklara skäl inte litar på. Klaner finns i nästan hälften av Jordens länder, inte minst i diktaturer som t.ex Etiopien. Vi själva har ju samerna som också lever i klaner. Eller familjer, om man så vill. Morbröder, kusiner, mormor och gamla morfar, bröder och systrar och deras respektive.

Kan man inte integrera folk så söker de sej till det enda de litar på; sina egna. I Europa har vi haft klanväsendet i tusentals år. Tyskland är ett exempel. Afghanistan är ett annat. Grekland. Kurdistan. Klanen bestämmer allt; från klädsel till giftemål. Särskilt för kvinnorna. Den som bryter sej ur klanen ligger illa till – den personen blir helt ensam. Eller kanske förföljd av klanmedlemmar. Man vill hålla ihop till varje pris. Då och då ingås äktenskap med någon ur en annan klan, som man litar på.

Olika maffiagrupper i Italien är ytterligare ett exempel på starka klanväsenden som fortfarande existerar. Man har sina egna regler. Vendettor är inte ovanligt i länder som har diktatur. Man vill helt enkelt inte att Staten ska lägga sej i bråk mellan olika grupperingar. Man vill sköta det inom klanens egna regler; ”dödar du min son så har jag rätt att döda DIN son”.Olika klaner i olika länder har också olika former av hur de uttrycker sej i samhällen där alla litar, eller tvingas lita på Staten, som aldrig velat dem väl.

Så länge bl.a Rumänien och Bulgarien inte kan erbjuda sina romska medborgare ett anständigt liv; så länge kommer tiggeriet fortsätta.

Jag har med egna ögon sett hur romska män kliver ur sina bilar och tvingar tiggare att lämna ifrån sej pengar här i stan där jag bor. Hur platser att tigga på diskuteras vilt. Men vare sej tiggaren är hitsänd av sin klan eller har tagit sej hit för egen maskin, så handlar det om människor i yttersta nöd. Människor som inte har något val annat än att tigga.

”Min” tiggare utanför Coop får sitta från 9 till 5. Han ser sjuk och trött ut. Önskar att vi hade ett gemensamt språk. Kl. 5 avlöser en annan tiggare tills butiken stänger vid 21.00. Den som bestämmer turerna motar hårdhänt bort de kvinnliga romerna som har insett att just platsen utanför mitt Coop är en mindre guldgruva.

De kvinnor som inte tjänar tillräckligt på tiggeriet kan tvingas prostituera sej. Jag högaktar dem för att de väljer tiggeriet i stället för att sälja sina kroppar.

——————–

Läs vad Aftonbladets krönikör Ronnie Sandahl skriver om tiggeriet:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/ronniesandahl/article20894181.ab

En centerpartist på rom-resa i Rumänien talar över huvudet på romerna själva. Vet han vad som är bäst för dem, tro? Man kan ju tro det!

http://staffandanielsson.blogspot.se/2015/04/stod-utsatta-romer-i-rumanien.html

Sök också på .http://www.viungaromer.se. Läs vad de har att säga. Här berättar de om hur det är att vara rom. Både inom klanen och hur andra människor alltid sett dem. Det är en minst sagt invecklad kultur, men utan att få utöva den skulle utanförskapet vara ÄNNU värre. Vissa ritualer är jätteviktiga att de följs. Problemet uppstår då starka kulturband ska blandas med hur vi lever och tänker som inte alls har den familjekontakten som skydd som romerna har.

Det finns hur många sidor som helst på Google av människor som har åsikter om romerna, men väldigt sällan uttalanden från romerna själva, vilket snedvrider debatten å det grövsta. Inte minst har Avpixlat och tidningen Fia Tider spytt ur sej sitt hat i olika artiklar. Just att bli talad över huvudet på, är problem som romerna ständigt stöter på. Både här och i sina hemländer.

36 svar till “Tiggeriet Och Klanväsendet // Kao

   • Försökte just uppdatera inlägget med ett par nya länkar, men de försvann i eterrymden :(. Det finns hur mycket som helst att läsa om romer och åsikter om dem. Ska se om jag hittar de två länkarna igen, så jag kan lägga till dem. Såna som kommer från Avpixlat och Fria Tider lägger jag inte in, eftersom deras åsikter redan överröstar debatten. Men man måste veta vad man pratar om för att kunna bemöta mörkermännen.

    Kao

  • Tystnaden om de här problemen, tyvärr särskilt från politiskt vänsterhåll, av rädsla för att blandas ihop med (SD):s politik, gör bara saken ännu värre och de enda som vinner på denna tystnad är just SD:

   Kao

   • Kan? det ÄR så. De enda som vinner på tystnaden är de mörka krafterna. Knappast de som behöver hjälp som mest: nämligen romerna själva.

    Jag har en bekant som är romsk musiker och författare. Han kommer från en av de största klanerna. Han har inte deltagit i debatten på något sätt, vilket förvånar mej. Har försökt nå honom för en kommentar, men inte lyckats. Ska försöka igen….

    Kao

   • Intressant.
    Jag kommenterar senare när jag får tid. Kanske det dröjer. Ska segla ut tidigt i morgon och övernattar säker i båten.
    Jag ska alltså krypa till sängs nu. Må gott!

    /Skvitt

   • Läs vidare i kommentarerna mellan Maria de’suede och mej i inlägget om Tiggeriet Och Klanväsendet. Det borde intressera dej ;-). Inte bara för att hon och jag har liknande erfarenheter, utan för att hon är fransk sen mer än 10 år tillbaks och ser det hela delvis genom kanske andra glasögon än vad jag gör.

    det är superviktigt för alla parter att problemet kommer upp till ytan och att ingenting förtigs.
    ————
    Hoppas segelturen har varit god och njutbar.

    Kram
    Kao

 1. Jag har ju själv sett att en del tiggare är organiserade, i mànga fall handlar det troligtvis om att de tjänar pà det som grupp. Men i andra fall sà handlar det om att de blir utnyttjade, bara barnen i Paris som tvingas stjäla av turister i Métro (tunnelbanan). Det är en brottslighet som den franska polisen bekämpar febrilt.

  Nu ska man nog inte säga att alla tiggare är organiserade i kriminella band, men man ska inte blunda för att det faktiskt existerar. Fast det hjälper inte att skuldbelägga hela grupper och ja, jag hàller med om att klantänkandet spelar en stor roll.

  Örnkram

  • Hur organiserat eller inte som tiggeriet är, så hjälper det inte de som sitter där som tiggare. Men, som sagt ; vi måste vara medvetna om hur det förhåller sej.Annars gagnar det definitivt inte sanningen.

   Tack för att du begriper vad jag vill säga. Vart jag vill komma.

   Kramar

  • När människor har levt i generationer i klaner, som ett skydd mot Staten och andra grupper, så har de naturligtvis svårt att förstå hur vi lever här i Europa. I deras länder lägger sej inte Staten i sånt som deras sexliv, eventuella äktenskapsproblem eller barnuppfostran/barnalstring.

   Ett stort fel är att flyktingar oftast inte får veta vad som gäller i landet de flyr till. Vad demokrati egentligen är. De flesta tror att lyckan står att finnas i Europa, men kan självklart inte se hur våra problem här ser ut. Rykten sprids att det är nåt slags Paradis här i Europa i länderna de flyr från.

   Många som kommer är högutbildade och vana vid en standard som vi själva har. Inte minst syrianerna. På nyheterna i förrgår uttalade sej en syrisk man som landat i Grekland att han ”lika gärna kunde återvända till Syrien direkt, om det skulle vara på det viset”. Han åsyftade kaoset på Kos.

   Jag tror att, förutom de traumatiserande upplevelser de har med sej i bagaget, de blir bittra och besvikna på att mottagandet stundom varit brutalt. Inte konstigt. För vad vet de om greklandskrisen? De har själva haft fullt upp med att överleva och riskerat sina liv för att fly från krig och kaos.

   Kram
   Kao

   • Romernas kultur och deras kulturyttringar är för dem ett sätt att överleva i en fientlig värld. Men samtidigt måste de integrera sej med det svenska samhället om de ska bo och leva här. Det viktigaste är att deras barn får en ordentlig skolgång. Barnen är framtiden och kanske en väg ut ur stigmatiseringen och utanförskapet.

    Kaoskramar

   • Det är inte alltid sà lätt, men det finns massor av romer som har lyckats. Problemet är att fördomarna är sà djupt inrotade. En del av oss ser människorna bakom fördomarna, kanske kan det hjälpa i längden. Ötnkramar

   • Det får vi hoppas. Men det verkar vara mer eller mindre omöjligt för den kvinnliga romen (läs varför i http://www.viungaromer.se). Men det finns ju de kvinnor som vågat stå emot och frigöra sej för arbete. Bra exempel är Katarina och Rosa Taikon. Och Soraya Post, som sitter i EU-parlamentet för FI.

    Kaoskram

   • Men deras (romernas) kulturyttringar i alla tänkbara situationer i livet hindrar dem också att integreras i samhället. Alla ritualer vid tvätt(som är ytterst omständlig och snarast rituell) , hur man sover(inte med fötterna riktade mot kylskåp eller skafferi, klädsel och massor med annat med allt sånt, stör också deras egna möjligheter och irriterar omgivningen.

    De kan ju inte kräva att ett land de kommer till ska begripa och acceptera och stå till förfogande så att de kan leva i gamla föreställningar om det hindrar ingången till samhället i övrigt.. Och gemenskap i det nya landet.

    Om dessa seder och bruk kan du läsa i http://www.viungaromer.se, en bit ner på deras hemsida. Det är en mycket upplysande sida som skrivits av romer.

    Men precis som du skriver; att ha dessa seder och bruk är givetvis viktig för deras identitet. Visst, men ju svårare en integration blir, desto mer betyder just kulturyttringarna från den egna gruppen, för däri sitter identiteten.

    Vad vill vi själva när vi flyttar utomlands? Ska vi kräva av det nya samhället att DE ska acceptera alla VÅRA kulturyttringar, de vi har kvar? Eller behöver vi anpassa oss till rådande förhållanden i landet dit vi flyttar? Eller ta ‘en gyllene medelväg’?

    Du har rätt i att många anpassat sej till samhället(utan att för den skull ge avkall på sin kulturella identitet). Men de är inte många – och de flesta blir, som det alltid har varit – utstötta.

    Hur löser man då problemet?

    Kram
    Kao

   • Till en början sà känner jag redan till det som du beskrev, men romerna har lite olika kulturyttringar beroende pà land ocksà. Men man màste arbeta med romerna för att fà till en förändring. Det finns inga genvägar iaf.

    Lyssna, bjuda in till samarbete och làta dem fà tala.

    Örnkramar

   • Skillnaden är marginell gällande var romerna bor. I grunden är kulturen densamma.

    I övrigt tycker jag precis som du, men vill de ha kvar ALLA sina mest extrema kulturyttringar så blir omvärlden till slut förbannade pga av, som man ser som oöverstigliga krav på det samhälle de flyende flyttar till..Kan förstå det.

    Men judarna finns likartat tjafs, men inte på långa vägar som det gäller med romerna. Ska vi (eller andra stater dit romerna kommer) inte få lov att kräva någonting av dem som flyttar hit? Jag vill att vi är öppna för de som lider och behöver skydd, men den som kommer måste kanske också offra någonting för att vi alla ska kunna leva tillsammans i samklang och harmoni.

    Kaoskram

    Kram
    Kao

   • Du kan sluta försöka pàverka mig, att skillnaden är marginell är en sak som är självklar, men det var romerna som skapade Flamenco.

    Romerna har det värre än judarna i mànga fall.

    Örnkram

   • Det var inte meningen.
    ———-
    Ja, romerna har en stark och fin dans- och musiktradition. Flamencon? Där ser man. Trodde den var spansk.

    Kram
    Kao

   • Hmmm. Tror inte alls att något enda klan(familje)väsende i världen gör något gott för sina kvinnor. Tvärtom. Dessa håller kvinnorna klavbundna i deras underordnande roller i evighet. Amen.

    Kram
    Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s