Borderline // Kao

Personer med borderline personlighetsstörning – eller ”emotionell instabil personlighetsstörning” som det numera heter, innebär ett svårt lidande för den som drabbats. Känslor och tankar (kognitioner) kan blixtsnabbt ändras från hat till kärlek. Allt ses i svart eller vitt, idealisering / nedvärdering = dikotiomt tänkande. Gråskalor som de flesta människor har saknas hos den med borderline. Självskadebeteende och hot om självmord är vanligt och tomhetskänslan är total. Rädslan för separationer är överväldigande.

Här är en länk till förståelse för den svåra sits dessa personer befinner sej i:

http://lattattlara.com/kliniskpsykologi/personlighetsstorningar/borderline-personlighetsstorning/

4 svar till “Borderline // Kao

 1. I en krissituation kan vi alla få dessa symtom. Det är tyvärr lätt att bli inslängd i en flytande diagnos. Som sen är svår att göra sig fri från. En tillfällig sanning kan bli en evig sanning i vård och socialsvängen. Kunskapen om krisreaktioner är för dålig i psykvården och i kriminalvården också.
  Att hitta sin hustru död skapar en kris. Men med s k modern bedömning kan man lätt avfärda krisen som ett bevis för skuld.

  Jag har naturligtvis mött dessa självskadetjejer. Har också mött vuxna med okontollerad ångest. Du kan bara ana vad jag möter i fängelset.

  Men jag är ändå kritisk till diagnosen borderline, Det är en slasktrattdiagnos när ingen behandling hjälper.

  • Du har helt rätt i när du kallar den slasktrattsdiagnos. När man inte vet vad som är fel så kastar man in folk i borderlinefacket. De senaste åren har även ADHD-diagnosen blivit en sådan. Visst finns det likheter. men skillnaderna är större.

   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s