Arbetarhjälten Joe Hill // Kao

Han föddes som Joel Emanuel Hägglund i ett fattigt arbetarhem i Gävle 1879 men blev senare känd som Joe Hill i arbetarrörelser världen över. Hans föräldrar var musikaliska och spelade flera olika instrument och det lärde sej Joe också. Dessutom var han en utomordentlig diktare. Men det han mest är känd för är den agitator han var och därmed även en stor utmaning för de rika arbetsgivarna och även för politikerna. För det borgerliga etablissemanget.

Joes pappa var konduktör på sträckan Gävle – Falun.  När Joe var åtta år dog hans far och mamman fick slita hårt för att de nio barnen skulle överleva. Tretton år efter pappans död dog även mamman, utsliten. Joe emigrerade till USA, som så många andra men fick det mycket tuffare än han kanske hade förväntat sej. Han hankade sej fram på olika diversejobb på lantgårdar, på byggen, i hamnar och skogar.

Snabbt insåg han att det var arbetsgivarens marknad och att en arbetare inte var vatten värd, förutom det arbete han utförde och slet ut sin kropp för.

Joes hem var kristet och han läste Bibeln och tros ha fått sitt rättspatos därifrån då han läste om alla människors lika värde. Vid ett arbete vid mexikanska gränsen då han fick bevittna hur arbetarna hunsades som djur, utnyttjades och lurades. Som slavar. Även han själv råkade ut för att bli slagen i bojor. Polisen stod alltid på maktens sida. De som protesterade för högt lynchades och hängdes. Joe Hill insåg att det endast var ordets och pennans makt som kunde framföra hans budskap.

Innan resan till USA lärde han sej engelska på en kurs hos KFUM och eftersom han var  både språkbegåvad och musikalisk så blev visorna hans vapen mot överheten, en protest mot förtrycket och dessa spreds snabbt över inte bara USA, men även Sverige och till arbetarrörelser i andra delar av världen. På grund av sin frispråkighet och oräddhet blev han snart en nagel i ögat på etablissemanget. Man ville inte hänga honom, man ville ju inte ha honom som en martyr. I stället satte man dit honom för ett rån han inte hade begått, trots att bevisningen mot honom var obefintlig och vittnena uppenbarligen falska, så kastades Joe i fängelse.

Överklaganden, t.o.m från presidenten Wilson, var lönlösa. Avrättningen skedde i november 1915 och Joe fick själv bestämma avrättningsmetod. Han sa:” Jag har blivit skjuten tidigare, så det kan jag stå ut med en gång till.”

Här en kort video:

———

Bo Widerberg gjorde en film om honom. Fred Åkerström tillägnade honom en visa och här kommer en version av och med Bruce Springsteen:

8 svar till “Arbetarhjälten Joe Hill // Kao

  • Han var en stor liten man ur den mest förtvivlat fattiga arbetarklassen. Nyligen skrev jag ju också om prästen Savonorola i Florens på 1400-talet som arbetade för de allra fattigaste. Det var om möjligt ännu värre…..

   De fattiga lider och har alltid lidit under de besuttnas ok. Det är fruktansvärt.

   Varför lär sej inte våra barn om det i skolan?

   • Säg det. Jag ser det som att det handlar om att de inte vill att ”massan” ska besitta kunskaper som kan få dem att agera mot de med makt.
    Som kyrkan gjorde tillbaka i tiden då Bibeln inte fick översättas till vanliga språk utan skulle vara på latin. För att människor skulle vara lättare att styra, helt enkelt, då de inte visste mer…

 1. Bra inlägg. Ungdomen har säkert inte hört talas om Joe Hill, så det är bra att du skriver om honom.

  Passande bild?

  Twittrar och delar på Wk.

  Kram!
  /Skvitt

  • Nej. Nu sitter ju alla framför datorn och det revolutionära har flyttat till it-världen. Men en person som jag gillar väldigt mycket är Göran Greider, Dalademokraten.

   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s