Lisa Holm // Kao

Hel eftermiddagen har jag följt Aftonbladets 2 utmärkta reportrar i direktsändning som följer rättegången på plats. Idag framträdde flera vittnen. Jag måste säga att jag är tveksam till om den s.k 35-åringen har agerat ensam – och jag är mycket förvånad över att hans lillebror och fru släpptes så snabbt. Jag står även frågande till ”godsägarnas” söner som vittnade idag. Och joggerskan….som är sambo med  yngste godsägarsonen och hennes vittnesmål.

Idag fick jag verkligen erfara hur svårt detta mål är och varför rättegången och bevisföringen är så svår och har tagit så lång tid. Varför det hela inte är avgjort ännu och ingenting är givet . Allt pekar mot ”35-åringen”, men det känns som att något mycket viktigt och avgörande i målet saknas..

14 svar till “Lisa Holm // Kao

 1. Har inte följt rättegången. Och är inte så insatt i ärendet. Men jag talar ju varje vecka med män som anser sig blivit för hårt dömda eller oskyldigt dömda. Jag tar inte ställning i skuldfrågan, men lyssnar på berättelser om hur de känner sig dömda på lösa boliner.

  Om man blivit dömd för att ha planlagt något, medan den som ansetts begått brottet frias i avsaknad av bevis – är det ju konstigt att den personen frias – när den som ska ha planlagt det får livstid. T ex.
  Men vad vet jag. Jag bara lyssnar. Jag kan inte ta strid, eller genomföra egna undersökningar. Då skulle jag snart bli omöjlig. Och hur skulle det gagna killarna?
  Jag försöker vara där några timmar. Vara bollplank, möta med respekt och vänlighet.
  Men det är tufft, ska du veta.

  • Det sitter oskyldigt dömda i våra fängelser, helt klart. Det får bara inte ske i ett rättssamhälle! Men det sitter också flera som inte inser sin skuld och nekar trots att de blivit överbevisade.

   • Ja, precis så är det. Möter ju dem som förträngt, har minnesproblem, ljuger för sig själva… Men jag vet inte, jag kan bara gissa.
    Men det finns de som jag faktiskt tror är oskyldiga. De tar det lite olika. Men de sitter på många år. Letar strategier. Försöker finna nån mening varje dag. Och låta tiden gå. Just uttrycket att få tiden att gå… är vanligt bland dem. Oavsett om de bekänt sitt brott eller ej.

    Men det fängslar(!) mig att det är så vanliga killar som sitter där. Hur nära kan man själv vara att hamna där liksom?

   • Tror vi (fortfarande) är skyddade av lagarna. Att det skulle finnas många oskyldigt dömda i våra fängelser tror jag inte på. Men många som anser sej oskyldigt dömda – eller för hårt dömda.

    Däremot är varje misslyckande en katastrof för både den dömde och för rättssamhället.

    Runt 78-79 var jag skeptisk till rättssystemet, trots att jag pluggade kriminologi då. Och i mitten av 00-talet satt jag under flera år i tingsrätten som nämndeman, så jag har ju också hört och sett en hel del.

    Vårt rättssystem är tämligen säkert. Vid minsta tvivel frisläpps den åtalade. ”Hellre fria än fälla”.

    Ett färskt exempel på hur noggranna man är är just Lisa-Holm-fallet.

    Kao

 2. Många är dom inte. Bara några få. De har hela tiden utgått från att de skulle bli friade. Trott på rättsväsendet. Det är svårt att möta deras totala misstro.
  Jag tror att jag bara har en kille som jag verkligen tror på. De andra tvekar jag inför…

  • Ja, de är INTE många. Men om och när de en gång frias ska de ha ordentlig kompensation för sitt lidande i fängelset. Även om inte pengar kan ersätta allt.

   Kao

   • Den här killen har åkt dit för innehav ett par gånger. I det läget är det lättare för domstolen att fälla än att fria. Är min tanke. Men har aldrig varit våldsam. Åkte ut och in under utredningen.

   • Bevisen mot honom är och har mest hela tiden varit mer eller mindre graverande. Nu tycks de vara glasklara. Har följt direktrapporteringen.

    Men det finns ändå en viss tveksamhet ur min synvinkel.. Det handlar om lillebrors eventuella skuld eller ej? Det konstigaste är just det faktum att varken frun eller brodern vill hjälpa 35-åringen. Om de nu VET att han är oskyldig borde de givetvis vittna till hans fördel.

    Att han åkt fast för innehav ett par gånger anser jag dock vara oväsentligt i sammanhanget.

    Kao

 3. Nu tror jag vi blandar ihop fallen. Jag talar om den kille på fängelset som jag faktiskt tror sitter där oskyldigt. Inte Lisa Holms mördare.

  • Hoppas han får upprättelse. Har han överklagat och varit i Hovrätten? Numera måste man ju ha helt nya uppgifter att tillföra en rättegång där. Annars tas fallet inte upp igen. Ännu svårare är det att få prövningstillstånd för att det ska tas upp i Högsta Domstolen. Hoppas rättvisan segrar så småningom.

   Kao

 4. Jag är ganska säker i min uppfattning; 35-åringen är Lisas baneman.

  Men en sak kan man inte förneka. Rättsväsendet är djävligt skevt. Åklagaren har ju alla resurser bakom sig att ta till. När allt är klart får försvaret tillgång till materialet och då har advokaten jämförelsevis små resurser och knappt om tid att syna och nagelfara all påståenden, vilket gör att det haltar som fan när det gäller möjligheterna till rättvisa domar. Och dessutom slåss försvaret mot två motståndare, åklagaren och målsägarbiträdet. Visst är det sjukt! Men sådan är ju den svenska felvisan.

  I mitt eget inlägg sammanfattar jag vad åklagaren har kommit fram till och jag tror faktiskt att han har hittat rätt person. Det har han också fått hustrun och brodern att tro, därför vill de inte vittna. Det kan ju vara just därför. Men hade han alibi så nog fan borde hans fru stöttat honom, eller hur.

  Mitt inlägg: https://eaqhan.wordpress.com/2015/10/29/lisa-holm-tankar-kring-ett-avskyvart-dad/

  Kram!
  /Skvitt

  • Självklart hade de stöttat honom om de inte förstått / misstänkt att han är skyldig. Jag tror också han är skyldig. Allt pekar ju på det. Att han var som vanligt dagen efter försvinnandet men brodern verkade tyst och låg, enligt vittnen, tyder också på det. Brodern var väl knäckt över vad storebror hade gjort när han insåg det.
   Har länge trott att lillebror varit delaktig på något sätt. Som att inneha kunskapen om vad brorsan har gjort. Man måste ju inte vittna mot anhöriga i Sverige – men man kan vittna FÖR dem om man tror eller vet att de är oskyldiga. Det har de alltså inte gjort.
   ———
   Ska kolla din länk.
   ——–
   Kolla mitt nya inlägg om tiggeriet.

   Kram
   Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s