Blå Bandet Mot Prostatacancer // Kao

Rosa Bandet – det är en alldeles utmärkt kampanj mot bröstcancer som har pågått länge i både media och på Apotek och t.o.m i olika frågesportprogram på TV i insamlingssyfte. Rosa Bandet går att köpa på alla Apotek och i många andra butiker. Det har bland annat inneburit att kötiden från diagnos till behandling är snabbast av alla cancerbehandlingar i landet. Bara 20 dagar. Det är alldeles utmärkt och det är så vi vill att sjukvården ska fungera.

Sedan länge har jag dock spanat efter det Blå Bandet, till förmån för prostatacancerforskningen, men inte hittat det någonstans. För några år sen var det en kortare drive  mot prostatacancer, kallad Mustaschkampen, men den ebbade snabbt ut. På Apoteket vet de inte ens var man kan få tag i det Blå Bandet. Tänkte att jag ville ha ett sånt på jackslaget för att uppmärksamma männen och prostatacancern, som det knappast talas om över huvud taget. Men de som är mest ovilliga att tala om sjukdomen tycks dock vara männen själva……

Idag 6/11-15 läser jag på Aftonbladet webben att väntetiden att över huvud taget komma till en mansläkare (androlog) tar upp till 3 månader. Därefter följer en obeskrivligt jobbig tid på minst lika länge till, för den drabbade innan behandling ges. Man kan bara föreställa sej den ångest mannen måste känna under väntetiden. Prostatacancer har den absolut längsta kötiden av alla cancerformer och det är fruktansvärt illa att det är väntetider ö.h.t på livsfarliga sjukdomar.

Värst i Sverige är Dalarna där väntetiden för behandling är uppemot 9 månader.

Läs här vad som hände Torsten Tullberg:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21708515.ab

Netdoktor.se skriver:

http://www.netdoktor.se/manlig-halsa/nyheter/Fler-man-ska-vaga-soka-sjukvard/

Jag har skrivit tidigare i ämnet:

https://kaobyterblogg.wordpress.com/2014/10/13/prostatacancer-och-bla-bandet-kao/

Annonser

3 svar till “Blå Bandet Mot Prostatacancer // Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s